Dool Summerland

Prophecy

Website:

Dool

Met misschien wel een van de beste debuut platen van Nederlandse bodem, ‘Here Now, There Then’, was daar in 2017 ineens Dool. Met aan het roer de charismatische frontvrouw Ryanne van Dorst aangevuld met leden van o.a. The Devil’s Blood en Herder. Het debuut werd unaniem geprezen door de nationale en internationale media, zo ook de vele live optredens die volgende na dit overweldigende succes.

Het werd onderhand tijd voor een nieuw album en die is er dan ook, ‘Summerland’. Na zo’n klapper van een debuut plaat is het altijd spannend of de band weer het niveau kan aantippen en misschien zelfs wel een beter album kan maken. De verwachtingen zijn immers ongekend hoog.

Met de eerste single, ‘Suplhur & Starlight’, wist Dool eigenlijk meteen weer te overtuigen. Misschien is de song een stukje “poppier” dan de nummers op het debuut maar het is geweldig chatcy. Als je het hele album hebt gehoord snap je de keuze voor deze single wel, want dit is verre weg het meest toegankelijke nummer van de het album. Het tweede nummer ‘Wolf Moon’ is (toevallig) ook de tweede single geworden en daar krijgen we al wat meer het oude gezicht van Dool te zien, donkere psychedelische rock met een passende videoclip. Het derde nummer ‘God Particle’ is wat mijn betreft meteen een van de mooiste van het album. Na een soort van Indiaans citar intro komt de dragende bas en een heerlijk off beat het nummer in. De opbouw en het magische tussenstuk (4:14) maken dit echt een geweldig nummer. Voor mij kan de plaat nu al niet meet stuk maar er staat nog zoveel meer moois op.

Het titelnummer ‘Summerland’ is echt een prachtig epos geworden van meer dan 8 minuten. Hier horen we Dool en Ryanne op z’n best. Het dromerige begin, de dubbel stemmige vocalen (wat kan ze toch mooi zingen), de gitaren in het finale stuk en het subtiele piano outro. Deze song is absoluut een waardige drager van de titel van de plaat. Maar er staat zoveel meer moois op. De zwevende vocalen in ‘A Glass Forest’, het hemelse einde van ‘The Well Runs Dry’ of de geweldige hammond solo in ‘Be Your Sins’, haast teveel om op te noemen. Het allermooiste heeft Dool overigens voor het laatst bewaard, eveneens een epos, ‘Dust & Shadow’. Wederom meer dan 8 minuten waarvan geen moment verveeld. Na een piepklein muziekdoos intro laat Dool horen waar ze meester in zijn. Donkere sfeervolle psychedelische rock met een geweldige opbouw en songstructuur. Wat mij betreft een van de beste Dool nummers ooit.

Je moet het album gewoon ondergaan, en bij elke luisterbeurt wordt de plaat beter. Er zitten zoveel details in en Dool weet als geen ander hoe je goede songs moet schrijven. Daarbij is de productie van de plaat, door Martin “Konie” Ehrencrona en Magnus Lindberg echt magnifiek. Veder staan er nog gastbijdragen op van Per Wilberg (Opeth), Okio Jones (Bolzer) en Farida Lemouchi (The Devil’s Blood). Het debuut was al heel erg goed, maar ik vind deze plaat zeker nog beter. Ga dit luisteren! (Remco Kreft)

90/100

Tracklist:
01. Sulphur & Starlight
02. Wolf Moon
03. God Particle
04. Summerland
05. A Glass Forest
06. The Well’s Run Dry
07. Ode To The Future
08. Be Your Sins
09. Dust & Shadow