Carcass Despicable

Nuclear Blast Records

Website:

Carcass

Het is al weer een tijdje stil geweest rond de Engelse death metal band Carcass, maar daar komt snel verandering in. Het laatste volledige album, ‘Surgical Steel’, stamt alweer uit 2013 en behoudens een split en een EP zijn we de afgelopen jaren niet echt verwend met nieuw materiaal. Ook nu moeten we het doen met een EP, ‘Despicable’, ziet op 30 oktober het levenslicht via Nuclear Blast Records.

Ten opzichte van het laatste album is er een wijziging in de line-up, gitarist Tom Draper (o.a. Pounder) is sinds 2018 de nieuwe gitarist naast oerlid Bill Steer. ‘Despicable’ kent vier nummers en kent een speeltijd van bijna 19 minuten. De EP opent met ‘The Living Dead at the Manchester Morgue’ een nummer dat typisch Carcass is. Een melodisch death metal nummer, met snelle technische gitaarriffs en verschillende tempowisselingen. Een nummer met stevige groovende stukken en de overduidelijk herkenbare vocalen van Jeff Walker. ‘The Long and Winding Bier Road’ opent melodisch en is wat trager qua tempo. De nadruk ligt hier meer op het melodische gitaarwerk en groove waardoor het nummer net wat minder ballen heeft dan de voorganger, maar desalniettemin goed te pruimen is.

‘Under the Scalpel Blade’ heeft wat meer technische aspecten met de fijne tegendraadse breaks. Het tempo ligt wederom laag en het nummer schreeuwt om een tempoversnelling, die komt er deels, het is met name de zanglijn van de vocalen waar het tempo iets wordt opgeschroefd en ook dat is welkom. Ook het afsluitende ‘Slaughtered in Soho’ is een nummer dat zich al speelt in een wat laag tempo, het zijn op zich lekkere nummers maar toch mis ik de rauwheid, de agressie die ik graag hoor van een band als Carcass. ‘Despicable’ is een aardige EP en houdt de honger naar meer Carcass levend, wat meer tempo en vuur is echter wel gewenst op een nieuwe langspeler. (Erik van Dijk)

75/100

Tracklist:
01. The Living Dead at the Manchester Morgue 06:00
02. The Long and Winding Bier Road 04:21
03. Under the Scalpel Blade 03:55
04. Slaughtered in Soho 04:37