Candlemass The Pendulum

Napalm Records

Website:

Candlemass

De Zweedse doom metal band Candlemass verraste de metal wereld met het geweldige album ‘The Door To Doom’ dat vorig jaar verscheen, de terugkeer van zanger Johan Langquist en de live optredens die volgden. Van de opname sessie van dit album zijn de niet gebruikte nummers verzameld op een nieuwe EP genaamd ‘The Pendulum’ en deze EP verschijnt op 27 maart via Napalm Records.

De EP telt vijf nummers en opent met het titelnummer ‘The Pendulum’. Een lekker up-tempo nummer met een wat rauw randje. Een wat thrashy riff en ook de vocalen van Johan Langquist klinken in dit nummer roestig. Waar bij soortgelijke releases (de “leftovers” van) de kwaliteit van de songs nog al eens te wensen laat, zou dit nummer niet misstaan op het album. ‘Snakes Of Goliath’ is een heerlijk traag doom nummer, de tempo versnelling halverwege de song is precies dat waar het nummer op zat te wachten en de gitaarsolo draagt eveneens bij aan een sterk doom nummer.

‘Sub Zero’ is een instrumentaal nummer van ruim een minuut en het navolgende nummer ‘Aftershock’ is een kort (1:35) instrumentaal intermezzo waarbij Leif Edling zijn bas laat spreken. Met het nummer ‘Porcelain Skull’ worden we dan eindelijk weer getrakteerd op een lekker doom nummer zoals alleen Candlemass dat kan schrijven. Met de afsluiter ‘The Cold Room’ (1:26) krijgen we wederom een kort en instrumentaal nummer. Uiteindelijk krijgen we dus drie volwaardige nummers, waarbij het titelnummer veruit de beste song is. Een alleraardigste EP, met name voor de verzamelaar. De drie nummers verzamelen 80/100, de drie instrumentaaltjes hadden wat mij betreft achterwege kunnen blijven. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. The Pendulum
02. Snakes Of Goliath
03. Sub Zero
04. Aftershock
05. Porcelain Skull
06. The Cold Room