Body Count Carnivore

Century Media Records

Website:

Body Count

Voor een band die al sinds 1992 meedraait is er weinig introductie nodig. Grote hits als ‘Evil Dick’, ‘Copp Killer’ en ‘Born Dead’ brachten de mannen een even grote reputatie. In 2017 gebeurde er iets bijzonders ze brachten ‘Bloodlust’ uit. Het was een album wat ons terug bracht naar de hoogtij dagen van Hip Hop, een tijd waarin de rapscene meer wist te brengen dan feesten, drugs en bling bling. ‘Bloodlust’ was meer dan entertainment, het had een boodschap en daarnaast de perfecte mix tussen metal en hip hop. Nu is ICE-T terug met zijn gezelschap Bodycount, en uiteraard zijn we nieuwsgierig of ‘Carnivore’ diezelfde lading weet te brengen.

‘Carnivore’ gaat van start met het gelijknamige nummer ‘Carnivore’. Direct wordt er duidelijk dat er muzikaal in ieder geval niet ingehouden wordt. Het beukt erin! ICE-T is boos, en goed ook. Ill Will maakt indruk, met een stukje super strak drumwerk. De sfeer is gezet! ‘Point The Finger’ is een samenwerking met Riley Gale ook bekend van Power Trip. Deze trash samenwerking brengt nog meer kracht. Ook tekstueel lijkt de ICE-T de boel op te zwepen, met teksten als “Shoot first, questions last”. Het is een duidelijke “Fuck You” naar de politie, wat natuurlijk altijd lekker werkt binnen de hip hop. ‘Bum – Rush’ lijkt wat speelser. Het tempo gaat omhoog vooral vanuit de spraakwaterval ICE-T. Opvallend is het strakke bassen van Vincent Price. Nog speelser is de gezellige aanvulling van het album. De gebruikelijke cover. Deze keer is er gekozen voor een “shout out” naar Lemmy met ‘The Ace Of Spades’. Jamey Jasta van Hatebreed is de volgende bekende artiest die mee werkt aan dit album. ‘Another Level’ brengt de serieuze noot terug op het album. ICE-T heeft zeker gelijk. Hij is van een bijzonder niveau, alleen dit nummer helaas niet.

Voor de oplettende fan ‘Colors 2020’ is een re release van een solo nummer van ICE-T uit 1988. Het was toen een grote hit, de eerste van ICE-T die de billboard top 100 haalde. Tevens was het ook de soundtrack van de gelijknamige film met Sean Penn en Robert Duvall. Met een vleugje gitaar heeft het inderdaad iets meer ballen, maar het origineel valt toch niet te over toppen, misschien omdat het in die tijd legendarisch was. Zoek geen ruzie met ICE-T, dat wordt wel weer duidelijk in ‘No Remorse’! Met teksten als “I wouldn’t piss on you”. Kan de gemiddelde luisteraar hier gewoon bang van worden. Het is zo’n nummer dat je afvraagt aan wie dit toch gericht is. Maar goed één ding is duidelijk, ICE-T is weer boos! Het is een verassende samenwerking met Amy Lee van Evanescence, en ook zeker niet de sterkste. Het is een enorme contradictie met ‘No Remorse’, waar hier de boodschap juist heel vriendelijk is. “Wacht niet met aardige dingen zeggen tot het te laat is”, het is over het algemeen aardig, maar als je het over jezelf wilt horen, is het misschien ook een stukje ego strelen. Juist daarom is het refrein en daarmee de boodschap niet al te overtuigend.

‘The Critical Beatdown’ brengt de boel weer terug op niveau. Het is een combinatie van stoere riffs met stoere raps. Het nummer kent een leuke break met rake klappen, zowel muzikaal als in de samples. ICE-T lijkt weer boos, en dat wil je niet! “Knockin on the front door”, voor een critical beatdown. Wederom vraag je, je af op wie toch. Want een verstandig persoon zou zijn spullen pakken, en verhuizen naar een stille berghut ergens ver ver weg….. ‘The Hate Is Real’ brengt toch nog een stukje politiek in het album. Het is minder tempo maar een beter onderwerp wat ons doet terug verlangen naar ‘Bloodlust’. Daarmee komt een einde aan ‘Carnivore’. In ieder geval voor diegene die niet de special edition hebben. Die wordt aangevuld met een demo versie van ‘6 In Tha Morning’ en twee live opnames van ‘No Lives Matter’ en ‘Black Hoodie’.

‘Carnivore’is leuk, maar want het is Body Count en die brengen altijd wel iets bijzonders. Maar ‘Carnivore’ komt zeker niet in de buurt van ‘Bloodlust’. Daarvoor mist het nummers zoals ‘Black Hoodie’, ‘No Lives Matter’ en ‘Civil War’. Het heeft simpelweg niet dezelfde ballen, en is daarmee een leuke aanvulling voor de fan van een random boze ICE-T maar niet meer dan dat. (Juliette Ruygrok)

65/100

Tracklist:
01. Carnivore
02. Bum Rush
03. Thee Critical Beatdown
04. Ace Of Spades
05. Another Level
06. Colors
07. When I’m Gone (feat. Amy)
08. They Point The Finger
09. No Remorse
10. The Hate Is Real