Black Altar / Kirkebrann Deus Inversus

Odium Records

Website:

Black Altar

Kirkebrann

Van de redactie krijg ik een op het oog interessante split EP te beluisteren. Op deze EP wordt een waar black metal gevecht uitgevochten tussen het Poolse Black Altar en het Noorse Kirkebrann onder de naam Deus Inversus.

Het interessante aan deze is spilt is dat de beide bands ook echt de stijl vertegenwoordigen van de black metal uit het land van herkomst. Logisch zou je zeggen, en dat is het misschien ook wel, maar toch plezant op een split EP.

Black Altar staat op de A-kant en is oorspronkelijk een band uit Polen. Tegenwoordig verblijven de heren voornamelijk in Engeland, Londen wel te verstaan. Ze bestaan al sinds 1998 en hebben toch maar twee volledig albums achter hun naam staan. De split EP’s en de EP’s zijn dan wel weer in grote getallen aanwezig bij de Polen, zoals je dat wel vaker ziet in de back metal scene. Twee nummers brengen de heren waarvan het eerste nummer, ‘Deus Inversus’, veruit het meest interessant is. Echte goed geproduceerde, strak gemusiceerde, Poolse black met een heel vet gebruik van een koor midden in het nummer. Het tweede nummer, ‘Ancient Warlust’, is ook heel goed maar iets minder spannend dan de opener. Het outro had wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden. Dat sla je na een keer luisteren waarschijnlijk over.

Het Noorse Kirkebrann staat op de B-kant en doet dat geheel in de typische Noorse old school black metal stijl. De productie is veel ranziger en de black metal een stuk rauwer. Ze bestaan een stuk minder land als hun Poolse vrienden en hebben ook een stuk minder releases op hun naam staan. Een volledig album en drie splits om precies te zijn. Maar terug naar de muziek. Zoals ik al zei Noors, een beetje richting Taake moet je denken met net even wat meer verassende hoeken. Kirkebrann levert maar liefst vier nummer waarvan de eerste twee allebei beginnen met een drum intro (toevallig) Het laatste echte nummer van deze EP kan mij het meest bekoren. De slepende hoofdriff in ‘Et Nederlag’ is echt geweldig! De afsluiter (outro) is ‘Ufodte Klaret’ en is meer een Spaanse flamenco geworden die me eigenlijk nergens black metal aandoet. Goed gemusiceerd, maar het nut ontgaat me totaal van deze opvuller. Laten we het op origineel houden.

Ik heb toch wel genoten van deze EP. Twee goede bands die prima black metal nummers weten te schrijven. Zeker aan te raden! (Remco Kreft)

80/100

Black Altar
01. Deus Inversus
02. Ancient Walust
03. Outro

Kirkebrann
01. Begrensa Bevisshet
02. Faux Pas
03. Et Nederlag
04. Ufodte Klarhet