Berzerker Legion Obliterate the Weak

Listenable Records

Website:

Berzerker Legion

Berzerker Legion is opgericht in 2016 door de gitaristen Tomas Elofsson (Hypocrisy) and Alwin Zuur (Asphyx) met als doel death metal te creëren van de meest strijdlustigste kwaliteit. In James Stewart (Vader, drums), Jonny Pettersson (o.a. Wombbath, vocals) en Fredrik Isaksson (Dark Funeral) op bas werden een stel muzikale veelvraten gevonden die wel trek hadden in een nieuw project. Het Franse Listenable Records toonde interesse en zo is op 31 januari de debuutplaat ‘Obliterate the Weak’ een feit.

Tomas en Alwin zijn verantwoordelijk voor het grootse deel van de songwriting en de samenwerking is ontstaan na gesprekken over muziek en de interesse in muziek die zij delen. Jonny Pettersson is verantwoordelijk voor de teksten en heeft zich laten inspireren door religie, en hoe religie onze wereld vergiftigt. Gezien de prestaties die de bandleden hebben geleverd in de vele andere projecten en het gekozen concept is ‘Obliterate the Weak’ een album waar ondergetekende graag zijn oren aan bloot stelt.

Wat krijg je wanneer je de melodische death metal van Tomas Elofsson mixt met het hardere werk waar Alwin met bijvoorbeeld God Forsaken om bekend is? Bij het beluisteren van het album wordt dat meteen duidelijk, de death metal klinkt heerlijk lomp maar ook melodisch. Een nummer als opener ‘A World In Despair’ weet de stijlen duidelijk weer te geven en ook de vocalen van Pettersson zijn sterk en bijpassend. Sterk gitaarwerk, dito breaks en een strakke ritme sectie maken dat het album krachtig opent. Bij het vervolg, met de nummers ‘I Am The Legion’ en ‘Of Blood And Ash’, gaat het tempo er wat uit en neigen de songs meer naar de melodische death metal kant.

Ook de hierna volgende nummers zijn mid-tempo en melodisch. Hier en daar gaat het tempo even omhoog, zoals bijvoorbeeld bij het nummer ‘Upon The Throne Of Mortem’ en het geweldige ‘In The Name Of The Father’ dat weer een stuk bruter klinkt en invloeden van death ’n’ roll herbergt, maar over het algemeen is het geheel mid-tempo. Berzerker Legion brengt met het debuutalbum ‘Obliterate the Weak’ een zeer verdienstelijk death metal album uit, waarbij ondergetekende iets meer invloed van Alwin Zuur had willen horen. Desalniettemin een lekker album om het nieuwe jaar mee af te trappen. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Rise of the Berzerkers
02. A World In Despair
03. I Am The Legion
04. Of Blood And Ash
05. Obliterate The Weak
06. The Falling Dawn
07. The King Of All Masters
08. Upon The Throne Of Mortem
09. A Lurking Evil
10. In The Name Of The Father
11. Death Euphoria (CD exclusive bonus track)