Avatar Hunter Gatherer

Century Media Records

Website:

Avatar

Al sinds 2006 met de release van hun debuutalbum ‘Thoughts Of No Tomorrow’ maakt dit Zweedse gezelschap Avatar een bijzondere indruk op de metalwereld. Beukende gitaren met een sterk gevoel voor theater is toch wel hoe de gemiddelde bezoeker van een live show van Avatar de band zal omschrijven. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze de eigen stijl bijna hebben weten om te toveren in een eigen genre. Met het uitbrengen van ‘Avatar Country’ (2018) wisten ze een eigen wereld te creëren, waar met een zekere speelsheid een knipoog werd gegeven aan een wereld voor duistere kanten en angst. Hun nieuwe album ‘Hunter Gatherer’ heeft een zeer bijzondere visie, met een thema waarbij gekeken wordt naar de nietsvermoedende mens die met een toenemende snelheid afgaat op een toekomst vol onzekerheden, had Avatar geen beter jaar kunnen kiezen dan 2020 voor het uitbrengen van hun alweer achtste album.

Avatar gaat met dit album iets meer terug naar hun roots, waar er minder theater was en meer melodieuze death metal. Dat wordt meteen duidelijk met het eerder uitgebrachte ‘Silence In The Age Of Apes’. Van het wel bekende circus thema van ‘Avatar Country’ is hier weinig terug te vinden. Dit is duidelijk de hardere kant van Avatar. Wel een lekkere voor de pit! ‘Colossus’ is de laatste single van Avatar. Deze intro is beduidend rustiger dan voorganger ‘Silence In The Age Of Apes’. De sfeer is duidelijk weer een stuk theatraler. Dit zorgt ervoor dat ook meteen zanger Johannes Eckerström zijn diversiteit op de vocalen naar voren kan brengen. Noodzakelijk voor dit nummer want het thema is duister en het tempo beduidend lager. De variatie in de vocalen maken het nummer spannend. De intro van ‘A Secret Door’ is spannend. Tijd voor een mooi Avatar verhaal! De gekozen riffs die het nummer vervolgens inluiden zijn zeer kenmerkend voor Avatar. De tempowisselingen worden heel tof ingezet. In dit nummer gebeurt zo veel! Ballad, rock, mean vocals, versnellingen….. muzikaal is het al epos op zich zelf. Dit kan alleen Avatar! Toch weer een tandje harder is ‘God Of Sick Dreams’. Beukende riffs en de nadruk op mean vocals, met toch hier en daar een stukje melodie doormiddel van leuk toegevoegd solo werk van gitaristen Jonas Jarlsby en Tim Öhrström.

Glamrock v.s. Metal is wat we voorgeschoteld krijgen met ‘Scream Untill You Wake’. Het is lekker uptempo en het is vooral drummer John Alfredson die indruk maakt gedurende dit gevarieerde geheel.
Met een rustige en vage intro wordt ‘Child’ ingeluid, alvorens de groove ingebracht wordt. Rammende riffs, vette tempowisselingen en weer een heel ander geluid. Het is groove en tegelijk ook de verhalende, theatrale kant die we van Avatar kennen. Het circus is aan! ‘Gun’ wijkt misschien wel het meeste af op dit album. De piano zet een droevige sfeer neer. Het de gevoelig kant van de band, een van de vele gezichten van Avatar. Heel subtiel, en zanger Johannes Eckerström mag hier even aan de bak om zijn clean vocals goed over te brengen binnen het geheel. Met de toevoeging van stijkers is de droevige ballad dan echt compleet. Zeer vermakelijk gitaarspel en lekker tempo blazen na de ballad is ‘When All But Force Has Failed’, en dat is fijn! Om vervolgens het album te eindigen met een zeer vreemde chaotische vibe. ‘Wormhole’ is hard, chaotisch en duister. Het heeft iets theatraals en ook wel een hoop psychedelische aspecten. De break brengt een vleugje hoop, met wat melodie en een glijende solo. Maar verder is het duister, rauw en ranzig. De perfecte muzikale vertaling van hoe een wormhole zou moeten aanvoelen, en een zeer toffe afsluiter van een fantastisch album.

Avatar heeft zichzelf overtroffen met ‘Hunter Gatherer’. Het is zwaarder, het is harder! Het is bijzonder knap om toch ook weer het theatrale op een nieuwe manier te brengen. Het is Avatar! Dat laatste zegt waarschijnlijk genoeg. Dit is een must have! (Juliette Ruygrok)

95/100

Tracklist;
01. Silence In The Age Of Apes
02. Colossus
03. A Secret Door
04. God Of Sick Dreams
05. Scream Untill You wake
06. Child
07. Justice
08. Gun
09. When All Force Has Failed
10. Wormhole