Anvil Legal at Last

AFM Records

Website:

Anvil

De Canadese heavy metal band Anvil maakte furore in de jaren ’80 met een drietal geweldige albums waarbij het derde, ‘Forged in Fire’, voor velen het meest tot de verbeelding sprak. De band leek rijp voor een doorbraak, maar die kwam er niet. Mismanagement wordt als een voornaamste reden opgevoerd. Anvil ging door als band in de marge, haalde nooit meer het niveau van de eerste drie albums maar wist wel maar liefst negentien albums voort te brengen. De band weet nog steeds niet van ophouden en album nummer 20, ‘Legal at Last’, verschijnt op 14 februari via AFM Records.

Anil bestaat nog steeds uit de twee oerleden Robb Reiner (drums) en Steve "Lips" Kudlow zang / gitaar. De positie van basgitarist is er een die veelvuldig wisselde en sinds 2014 is het Chris Robertson die de dikke snaren mag beroeren. Het album opent stevig met het titelnummer ‘Legal at Last’. Lekker up-tempo werk, sterke vocalen / achtergrond vocalen, een nummer dat je eigenlijk altijd wel van Anvil zou willen horen. De eerste single ‘Nabbed in Nebraska’ van het album is echter van geheel andere orde. Het tempo zakt in het, klinkt als Anvil maar is wat inspiratieloos.

Zo wordt je op dit album heen en weer geslingerd tussen nummers met een lekker tempo als ‘Chemtrails’ of stevige rockers als ‘I'm Alive’ en wat meer zouteloze tracks als ‘Gasoline’. Wat verder opvalt is dat het vocaal allemaal niet meer zo heel zuiver is, de inmiddels 63 jarige Steve "Lips" Kudlow gaat soms net over het randje van zijn bereik. Live kan de frontman de vocalen al langer niet aan, maar Anvil en vooral Lips weten dit de compenseren met tomeloze passie, enthousiasme en humor. Opvallende nummers die voorbij komen zijn o.a. ‘Bottom Line’, het snellere ‘Food for the Vulture’.

Anvil’s 20ste album ‘Legal at Last’ is er een die in de lijn der verwachtingen ligt. Een lekker album dat nergens echt weet te imponeren, maar toch gewoon een voldoende weet te scoren. Op 24 maart staat de band in het Leidse Gebr. de Nobel, en live weet de band nog steeds een feestje te bouwen, een aanrader…. (Erik van Dijk)

73/100

Tracklist:
01. Legal at Last
02. Nabbed in Nebraska
03. Chemtrails
04. Gasoline
05. I'm Alive
06. Taking to the Wall
07. Glass House
08. Plastic in Paradise
09. Bottom Line
10. Food for the Vulture
11. When All's Been Said and Done
12. No Time