Vader Thy Messenger

Nuclear Blast Records

Website:

Vader

Vader is nu typisch zo’n band waarvan je precies weet wat je ervan kan verwachten, en eigenlijk ook nooit teleurstelt. Ondanks de vele line-up wisselingen, met zanger / gitarist Piotr Wiwczarek als enige originele bandlid, is de sound van de band altijd onveranderd goed, en herkenbaar gebleven.

Vader heeft nog nooit een slecht album uitgebracht en dat is bij deze nieuwe EP, ‘Thy Messenger’, ook niet het geval. Ik heb wel altijd gevonden dat de originele eerste drummer, Doc, nooit is geëvenaard. Hij had een bepaalde groove die geen drummer na hem had. Gelukkig is dit weer helemaal goed gekomen met de komst van James Steward. Deze Engelse geweldenaar heeft de groove weer helemaal teruggebracht in Vader en dat laat hij ook deze EP ook weer horen.

Er staan op de ietwat korte EP vijf nummers, drie nieuwe, één cover en één re-release van een oude knaller ‘Litany’. Om met de laatste te beginnen, dit is uiteraard een super track en al jaren een van de favoriete live nummers van de fans. Dit is een lager gestemde zeer goede versie, maar zeker niet beter dan het origineel. Al zullen hier vast de meningen over verschillen. De cover ‘Steel’ is van Judas Priest. Een hele toffe versie waarbij het origineel goed in ere is gehouden. Zelfs de zang is goed gedaan. De drie nieuwe songs zijn wat je van Vader kan verwachten. Hard, stak, super snel met zeer aanstekelijke riffs. Een extra notificatie voor de lead gitaar stukken in ‘Emptiness’ want die zijn werkelijk wonderschoon. Tel daarbij op het sublieme artwork van Wes Benscoter (Slayer / Kreator) en je weet dat je voor een tientje bij Nuclear Blast een top EP te pakken hebt. Dit beloofd veel goeds voor het aankomende nieuwe album! (Remco Kreft)

85/100

01. The Grand Deceiver
02. Litany
03. Emptiness
04. Despair
05. Steeler