Rammstein Rammstein

Universal Music

Website:

Rammstein

De Duitse "Tanzmetall" band Rammstein laat na het verschijnen van ‘Liebe ist für alle da’ in 2009 eindelijk weer eens van zich horen. Natuurlijk waren er voldoende live shows maar het nieuwe werk liet op zich wachten. Na 10 jaar is het wachten ten einde en verschijnt het album ‘Rammstein’.

De eerste single ‘Deutschland’ zorgde al wat voor redelijk wat controverse. Met name dat de bandleden de Joden kostuums droegen uit de tijd van de tweede wereld oorlog in de vernietigingskampen werd niet geapprecieerd. Muzikaal is het nummer op en top Rammstein en daarnaast is Rammstein een band die altijd weet te provoceren of het nu over pedofilie (Wiener Blut), hermafrodieten (Zwitter) of gewoon platte sex gaat als in ‘Pussy’. Niets nieuws onder de zon, Rammstein is Rammstein. Toch kent dit album wat nuances, de koortjes in het nummer ‘Zeig Dich’ en vooral het nummer ‘Ausländer’ dat het zelf gekozen genre "Tanzmetall" eer aan doet, al is het hier meer “Tanzen” dan “Metal”. Tekstueel is Till Lindemann weer als vanouds op dreef. Een nummer als ‘Sex’ gaat inderdaad over sex, en een nummer als ‘Puppe’ gaat over de verstoorde relatie met speelgoed….Een wat zoetsappig liedje krijgen we met ‘Diamant’, mooi als een diamant maar toch een steen.

Dit nieuwe Rammstein album is een typisch Rammstein album, en toch er mist iets, Ik mis de pit, de rauwheid, het is me net allemaal wat te lief. Eigenlijk verwoordt Rammstein het zelf als beste: “mooi als een diamant maar toch een steen”. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Deutschland
02. Radio
03. Zeig Dich
04. Ausländer
05. Sex
06. Puppe
07. Was ich Liebe
08. Diamant
09. Weit Weg
10. Tattoo
11. Hallomann