Martyr Live in Japan

Pt78 Records

Website:

Martyr

Het Utrechtse Martyr timmert al sinds 1982 aan de weg en bracht in de jaren ’80 fijne heavy metal platen als het debuut ‘For the Universe’ en opvolger ‘Darkness at Time's Edge’. Na het laatste album ‘You Are Next’ groeide de populariteit en werd er onder meer getoerd in Japan. Van deze laatste en tweede toer door Japan is nu een live opname gemaakt en heeft de toepasselijke titel ‘Live in Japan’ meegekregen en zal op 31 mei via Pt78 Records uitkomen.

Het succes na het verschijnen van ‘You Are Next’ heeft de boel binnen de gelederen van de band uiteindelijk wel een beetje opgeschud. Na de eerste Japanse toer “verdwenen” bassist, drummer en gitarist en bleven “Mr Martyr” Rick Bouwman en zanger Rop van Haren als twee leden van het eerste uur over. De eerste aanwinst was bassist Vinnie Wassink waarna Rick “Valcon” Bouwman de drumstokken overnam van Wilfried Broekman en als laatste kwam gitarist Geoffrey Maas het Martyr team versterken. De draad werd opgepakt en een tweede toer naar Japan werd geboekt resulterend in dit live album dat gemixt werd door drummer Rick Valcon.

Martyr ’s ‘Live in Japan’ is een product geworden dat een meerwaarde heeft voor de Martyr discografie. Geluid technisch is het allemaal dik in orde en met name de “oudjes” op deze live registratie komen beter dan ooit naar voren. Het gitaarwerk leeft, de denderende bas van Vinnie staat als een huis, Rop doet “fuckin” goed zijn best maar het verschil wordt echt gemaakt door drummer Rick Valcon. Wat een drumbeest, zonder ook maar iemand in de band te kort te willen doen mag rustig gezegd worden dat Rick de nummers nieuw leven in ramt. Nummers van de laatste plaat waren al meer dan compleet, maar met deze nieuwe line-up zijn het de oudere nummers als ‘Snow and Fire’, ‘Afterlife’ en vooral het geweldige ‘Speed of Samurai’ die opnieuw tot leven komen.

‘Live in Japan’ is een zeer vermakelijke album en is een waardevolle aanvulling op de discografie. het album heeft sfeer en is een aanrader voor de Martyr fans maar met deze line-up wordt de roep naar nieuw materiaal sterker. Martyr is in ieder geval klaar voor de toekomst en laten we hopen dat er snel nieuw werk verschijnt. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Intro
02. Into The Darkest of All Realms
03. Infinity
04. Snow & Fire
05. Afterlife
06. Inch by Inch
07. Unborn Evil
08. Art Of Deception
09. Speed Of Samurai
10. Monster