Fallujah Undying Light

Nuclear Blast Records

Website:

Fallujah

Technische death metal neemt de afgelopen jaren toe in populariteit. Bands als Obscura en Beyond Creation doen goede zaken. Een andere klinkende naam is het uit San Fransisco afkomstige Fallujah, dat sinds 2007 aan de weg timmert. Eerst weggezet als metalcore band, maar ging steeds meer de progressieve kant op. Na 2 EP’s en 3 studioalbums uit te hebben gebracht, is het nu tijd voor nummer 4, ‘Undying Light’ is op 15 maart via Nuclear Blast Records verschenen.

Sinds het vorige wapenfeit, het briljante 'Dreamless' dat in 2016 eveneens via Nuclear Blast uitkwam, is er in de line up het een en ander gewijzigd. Zo heeft zanger / programmeur Alex Hofmann na 10 jaar plaats gemaakt voor de nieuwe aanwinst, Antonio Palermo en is gitarist Brian James vertrokken en wordt er live gebruik gemaakt van een sessiemuzikant Danny Tunker. Deze verandering heeft ook invloed gehad op het nieuwe materiaal. Twee maanden geleden is de track ‘Ultraviolet’ al op de mensheid losgelaten en waar voorheen de grunts laag, monotoon en zwaar klonken, heeft Palermo een schreeuwachtige zang. Een andere verandering is de vermindering van sferische gitaarstukken, synths. Toch hebben de heren wederom een zeer interessant album afgeleverd dat alsnog wel de herkenbare elementen bevat. Snoeiharde death metal in ‘Sanctuary’, ‘Dopamine’ met clean vocals, Opeth achtige instrumentale stukken in ‘The Ocean Above’ en de typische Fallujah solo´s in ‘Glass House’.

‘Undying Light’ is een plaat die je niet meteen raakt. Heeft te maken met de veranderingen, met name de zang moet je liggen. Naarmate je het vaker hoort, wordt het een enorm sterke plaat van een verder ontwikkelende band. Ook bevat het een vette productie en gaat met name drummer Andrew Baird weer tot het uiterste. (Nick de Vet)

85/100

Tracklist:
01. Glass House
02. Last Light
03. Ultraviolet
04. Dopamine
05. The Ocean Above
06. Hollow
07. Sanctuary
08. Eyes Like the Sun
09. Distant and Cold
10. Departure

Lineup:
Andrew Baird – Drums
Scott Carstairs – Guitars
Rob Morey – Bass
Antonio Palermo – Vocals