Albez Duz Enigmatic Rites

Listenable Records

Website:

Albez Duz

Albez Duz is een Duitse doom / gothic metal band opstaan in 2006. Het gelijknamige debuut verscheen in 2009 in eigen beheer waarna er voor de opvolger ‘The Coming of Mictlan’ in Iron Bonehead een label gevonden werd. Sinds 2016 staat Albez Duz onder contract bij het Franse Listenable Records en na ‘Wings of Tzinacan’ in 2016 verschijnt op 26 april het vierde album ‘Enigmatic Rites’ via datzelfde label.

Albez Duz is oorspronkelijk ontstaan als een eenmans side-project van drummer Eugen Herbst (o.a. ex-Dies Ater) en Eugen is tot op heden nog steeds verantwoordelijk voor de song writing. Een serieuze set back kreeg Albez Duz na het overlijden van zanger Lars Kaeding in 2011, maar uiteindelijk werd in de Mexicaan Alfonso Brito Lopez een waardige opvolger gevonden. De line-up wordt gecomplementeerd door bassist David Petersen en gitarist Julian Müsseler en met dit viertal werd ‘Enigmatic Rites’ opgenomen.

Albez Duz weet een mooie mix van doom en gothic metal te creëren dat enerzijds loodzwaar klinkt en anderzijds obscuur. Zanger Alfonso Brito Lopez weet te overtuigen in het openingsnummer ‘Rites Of Hidden Souls’ dat een heerlijk doom metal nummer is. ‘Wandering Soul’, een nummer dat ruim 10 minuten klokt, klinkt obscuur met de nodige doom invloeden, kent verschillende wendingen en is aantrekkelijk van begin tot eind. De rest van het album vertelt hetzelfde verhaal, doom en gothic, waarbij de mix tussen Candlemass en Moonspell soms even opdaagt, wellicht dat het meer obscuur overkomt.

Albez Duz heeft met ‘Enigmatic Rites’ een zeer vermakelijk album uitgebracht dat op zich best toegankelijk is, maar daarentegen ook soms de randjes weet te zoeken. Liefhebbers van doom met een rauw ongepolijst randje doen er goed aan het album te beluisteren. (Erik van Dijk)

77/100

Tracklist:
01. Rites Of Hidden Souls
02. Wandering Soul
03. Participation Mystique Totalitaire
04. When The Bird Fledges
05. Surrender
06. Emperor Is Blind
07. Only Lies (CD Exclusive Bonus Track)