Abbath Outstrider

Season Of Mist

Website:

Abbath

Abbath Doom Occulta (Olve Eikemo) verliet de black metal band Immortal en ging startte in 2015 de band Abbath. In 2016 verscheen het gelijknamige album ‘Abbath’, een album dat niet al te best ontvangen werd. Na inmiddels de volledige band te hebben vervangen werd er aan nieuw materiaal gewerkt, het resultaat ‘Outstrider’ is op 5 juli via Season Of Mist verschenen.

Het eerste album ‘Abbath’ sprak dus niet echt tot de verbeelding, klonk wat inspiratieloos en was wellicht wat te gehaast op de markt gebracht na de de scheiding met Immortal. In de aanloop naar het nieuwe album verdwenen King ov Hell en drummer Creature uit de line-up en werden er nieuwe bandleden gezocht en gevonden. Een eerste voorzichtige conclusie is dat het nieuwe album ‘Outstrider’ beduidend beter klinkt.

Het album opent met het nummer ‘Calm in Ire (Of Hurricane)’, een nummer dat al eerder op single verschenen was. Een aantrekkelijk nummer met sterk gitaarwerk en vocalen die lekker diep in de mix liggen. Het verdere verloop kent weinig verrassingen, sterke composities als ‘Harvest Pyre’ waarbij gitarist Ole André Farstad zich laat horen als een aanwinst. De composities kennen veelal één tempo waar bij nummers als ‘Land of Khem’ en ‘Hecate’ het tempo flink wordt opgeschroefd en het het album van de nodige variatie voorzien. Abbath besluit het album met een cover. Een lekker agressieve versie van Bathory’s ’Pace 'till Death’.

Zoals gezegd ’Outstrider’ is een beduidend beter album dan de debuut plaat. Meer spanning en verrassing in de nummers en vooral het gitaarwerk is sterk verbeterd. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Calm in Ire (Of Hurricane) 04:32
02. Bridge of Spasms 03:49
03. The Artifex 04:09
04. Harvest Pyre 04:12
05. Land of Khem 04:08
06. Outstrider 05:39
07. Scythewinder 04:17
08. Hecate 04:25
09. Pace 'till Death (Bathory cover) 03:41