5Rand Dark Mother

Time to Kill Records

Website:

5Rand

Pas in september komt dit album uit, dus het is nog even wachten voor de fans. Maar ‘Dark Mother’ belooft veel. Het is het 2e studioalbum van de Italiaanse band 5Rand en is geproduceerd in samenwerking met niemand minder dan Marco Mastrobuono (Fleshgod Apocalypse, Hour of Penance), waarna het master werk nog even gedaan werd door niemand minder dan Jens Bogren (Kreator, Katatonia, Amorphis). Geen kleine namen dus. Het is dan ook een veelzijdige band, die melodie weet te combineren met zware agressieve riffs.

Het album begint met een intro ‘Collapsing Theorie’, maar gaat echt van start met ‘Embrace The Fury’. Nog even een klein momentje van rust met een rustige opbouw die overgaat in een glijdende gitaarsolo, en dan opent er werkelijk een wereld van agressie. Met rammende drums en agressieve vocalen. De inbreng van de clean vocals zijn indrukwekkend en brengen melodie in deze rammende chaos. De gitaarriffs van gitarist Pierluigi Carocci zijn afwisselend en indrukwekkend te noemen, waar het drumwerk van Andrea De Carolis nog iets te veel op de voorgrond aanwezig lijkt te zijn, afgezien van het blastwerk lijkt het hierdoor ook veel op doordrammen en houthakken. Al met al een redelijke aftrap.

In ‘Several Injuries’ lijkt de balans iets beter gevonden. Met een energieke intro waar we worden blootgesteld aan heerlijke agressieve vocalen met toffe grunts er doorheen, dit wederom in combinatie met werkelijke tof gitaarspel. De overgangen zijn goed verwerkt in het geheel en laten met de inbreng van de clean vocals de diversiteit van deze band zien. Het is werkelijk een genot om naar te luisteren. ‘The Awekening’ opent rustig, maar dit is van korte duur. Je wordt achterover geblazen door een agressieve uithaal, en rammende drums. Maar dan komt de tempowisseling naar het refrein, wat de melodie brengt en toch up tempo blijft door het nodige blasten van drumster Andrea De Carolis. Zangeres Julia Elenior excelleert wederom. Heel tof is ook de diversiteit die zij laat horen. Ook de gitaarsolo’s worden op het juiste moment ingezet. Dit nummer heeft het werkelijk allemaal.

Nog zo’n heerlijke uiting van agressie is ‘Black Ocean’. Ook hier in de opening de nadruk op mean vocals en grunten, maar weer die perfecte inbreng van het refrein met melodie. De riffs zijn vol energie en maken het nummer tot een heerlijk geheel. De break start spannend en gaat over in een heerlijke solo. Muzikaal valt er niks op te merken bij 5RAND. ‘Old Angel Midnight’ begint met een dreigende en opbouwende intro, die overgaat in heerlijk bijna groovend gitaarspel. Op de vocalen wederom de nodige spannende elementen. Zangeres Julia Elenior laat zich weer van een andere kant horen en combineert dit met uiteraard haar hoge uithalen in het refrein. In samenspel met de vele grunts ontstaat hier een zeer interessant geheel. De break na de indrukwekkende gitaarsolo is rustig, maar de opbouw naar het einde toe is werkelijk fantastisch. De hardste nummers op dit album zijn ‘Blind Addiction’ waar zangeres Julia Elenior iets zwakker uit de verf komt, en ‘Before The Flood’ waar er op de vocalen is gekozen om haar melodieuze inbreng maar helemaal overboord te gooien.

De band zal bedacht hebben dat je als luisteraar na die toch wat hardere nummers misschien wat behoefte hebt aan rust en melodie. Dit is jammer want ondanks dat er niemand minder dan Francesco Ferrini (Fleshgod Apocalypse) aan ‘Silent Spring’ mee werkt, is dit zeker niet het sterkste nummer van het album, en sluiten ze een stuk zwakker af. Het mist in vergelijking met andere nummers een hoop kracht.

5RAND weet met ‘Dark Mother’ een indrukwekkend en divers album neer te zetten. Het is het afwachten tot september zeker waard. De nummers zijn uitdagend en de band weet de verschillende stijlen goed te combineren. (Juliette Ruygrok)

80/100

Tracklist;
01. Collapsing Theory
02. Embrace The Fury
03. Several Injuries
04. The Awakening
05. Black Ocean
06. Cold Deception
07. Feel The End
08. Old Angel Midnight
09. Blind Addicition
10. Before The Flood
11. Silent Spring