Warrel Dane Shadow Work

Century Media Records

Website:

Warrel Dane

Frontman Warrel Dane overleed op 13 december 2017 en liet daarmee de bands Sanctuary en Nevermore zonder vocalist. Behalve beide bands was Warrel ook solo actief en bracht hij in 2008 het album ‘Praises to the War Machine’. Op 26 oktober verschijnt het tweede solo album ‘Shadow Work’ van deze unieke persoonlijkheid en vocalist post-mortem via Century Media Records, een album dat grotendeels gereed was en Warrel vulde met trots.

De in 1961 geboren Warrel startte zijn carrière in 1983 in de heavy / power metal band Serpent's Knight. De doorbraak kwam vanaf 1985 met Sanctuary toen Warrel en zijn bandmaten wereldfaam verkregen met de albums ‘Refuge Denied’ en ‘Into the Mirror Black’ . Met de band Nevermore volgde zeven albums en werd de wereld definitief veroverd. Sanctuary werd nieuw leven ingeblazen met Dave Budbill en Lenny Rutledge als muzikanten van het eerste uur en in 2014 verscheen ‘The Year the Sun Died’. Warrel was met Sanctuary bezig met een nieuw album, maar het is onbekend hoever de heren hiermee waren. Het tweede solo album is voor het grootste deel afgekomen en ‘Shadow Work’ is wat we hier bespreken.

Na het intro ‘Ethereal Blessing’ worden we meteen getrakteerd op het stevige up-tempo nummer ‘Madame Satan’. Een nummer dat niet had misstaan op een Nevermore album met sterk gitaarwerk en vocalen waarbij de incidentele grunts misschien net iets te veel zijn in het verder indrukwekkende nummer. Met nummers als ‘Disconnection System’ en ‘As Fast as the Others’ horen we de eigenzinnigheid van Warrel Dane goed terug, nummers die perfect aansluiten op wat de man eerder gedaan heeft. Met ‘The Hanging Garden’ krijgen we een cover van The Cure die op geheel eigen wijze bewerkt is en sterk en heavy naar voren komt. Afgesloten word met ‘Mother Is the Word for God’, een traditionele semi-ballad. De tekst: “Live life like there’s no tomorrow” heeft een extra lading.

Spijtig dat een icoon als Warrel Dane onze aardbol zo vroeg heeft moeten verlaten, het laatste solo hoofdstuk ‘Shadow Work’ is een perfecte registratie van dat waar de man toe in staat was. Een sterk album dat een plaatsje verdient in een ieders platenkast. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Ethereal Blessing
02. Madame Satan
03. Disconnection System
04. As Fast as the Others
05. Shadow Work
06. The Hanging Garden (The Cure cover)
07. Rain
08. Mother Is the Word