The Spirit Sounds From The Vortex

Nuclear Blast Records

Website:

The Spirit

The Spirit is een jonge black / death metal band uit het Duitse Saarbrücken ontstaan in 2015. Het debuut album ‘Sounds From The Vortex’ verscheen in oktober 2017 in een oplage van slechts 500 stuks in eigen beheer. Het debuut trok de aandacht en dit resulteerde in een deal met Nuclear Blast Records en in een poging een groter publiek te bereiken wordt dit schijfje nogmaals uitgebracht op 10 augustus.

Na de opener ‘Sounds from the Vortex’ , een instrumentaal intro, wordt met ‘Cosmic Fear’ onmiddellijk duidelijk waarom Nuclear Blast Records dit album een tweede kans geeft. ‘Cosmic Fear’ opent als een sterk up-tempo nummer met een heerlijke gitaar riff, wanneer het tempo zakt en de zwartgallige vocalen erbij komen ontstaat een sterke song die de aandacht pakt en vasthoudt tot het einde. Ook het nummer ‘The Clouds of Damnation’ is een fijne, mid-tempo met melodisch gitaarwerk. De verschillende tempowisselingen houden het nummer van ruim 7 minuten interessant, de gitaarsolo geeft het nummer wat extra’s.

De meeste nummers van The Spirit zijn in een mid-tempo, het sterke gitaarwerk zorgt er voor dat de nummers interessant blijven en blijven boeien. Een van de snellere nummers is ‘The Great Mortality’, hoewel ook hier het middenstuk in tempo zakt, is dit nummer wel het meest bruut en agressief. De gitaren zijn in alle nummers leidend en zonder uitzondering sterk. Afsluiter ‘Fields of the Unknown’ is zo als de rest, verschillende tempowisselingen in een grotendeels mid-tempo range. Het gevoel dat er veel van hetzelfde geboden wordt komt om de hoek kijken en toch weet The Spirit the vibe vast te houden en te blijven boeien.

Dat Nuclear Blast Records het album ’Sounds From The Vortex’ een tweede kans geeft is te begrijpen, het debuut van The Spirit is simpelweg sterk. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Sounds from the Vortex
02. Cosmic Fear
03. The Clouds of Damnation
04. Cross the Bridge to Eternity
05. Illuminate the Night Sky
06. The Great Mortality
07. Fields of the Unknown