Gruesome Twisted Prayers

Relapse Records

Website:

Gruesome

Gruesome is ontstaan in 2014 als tribute band van de legendarische death metal band Death. Opgericht door Matt Harvey en Gus Rios, die ook al betrokken waren bij het Death DTA project, werd in 2015 het debuutalbum ‘Savage Land’ uitgebracht . De critici noemde hen “lijkenpikkers” waar de liefhebbers de band omarmde. Na twee EP’s verscheen op 1 juni het langverwachte tweede album ‘Twisted Prayers’ via Relapse Records.

Het album opent met het nummer ‘Inhumane’. een nummer dat lekker wisselend van tempo is en de progressieve invloeden kent van Death’s album ‘Human’. De vocalen van Matt Harvey doen je als vanouds herinneren aan die van de meester. Ook de navolgende nummers hebben die progressieve invloeden waarop we in de begin jaren ’90 door Chuck Schuldiner c.s. werden getrakteerd.

Gruesome laat op dit album, zeker met de eerste nummers, vooral de progressieve kant van Death horen maar grijpt daarnaast met het nummer ’Crusade of Brutality’ overduidelijk terug maar de ‘Leprosy’ periode en weet verder met bijvoorbeeld ‘At Death's Door’ het progressieve met het oudere werk te combineren. De band sluit af met het titelnummer dat ondanks het solide gitaarwerk en de fijne tempoversnelling het minste nummer.

Gruesome verrast met ‘Twisted Prayers’ niet, maar brengt een heerlijk album waar de legendarische Chuck mee zou kunnen leven. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Inhumane 04:57
02. A Waste of Life 06:00
03. Fate 05:05
04. Lethal Legacy 04:54
05. Fatal Illusions 05:23
06. Crusade of Brutality 05:36
07. At Death's Door 04:54
08. Twisted Prayers 05:46