Firtan Okeanos

Art of Propaganda

Website:

Firtan

Firtan is een Duitse pagan / black metal band ontstaan in 2010. Na een EP in 2013 verscheen in 2014 het debuut album ‘Niedergang’ in eigen beheer. Na weer een EP, ‘Innenwelt’, werd de band opgepikt door Art of Propaganda en dat label brengt de tweede langspeler ‘Okeanos’ uit die op 13 juli zal verschijnen.

Het album telt zes nummers en opent met ’Seegang’. Na het wat lange, grotendeels gesproken, intro zijn we op gang met een wat melodische riff. De ijzige schreeuwen van Phillip Thienger zetten de toon. Muzikaal zit het nummer goed in elkaar, veel tempowisselingen en sterk gitaarwerk maken het nummer interessant waar de vocalen voor mijn gevoel net iets te theatraal gebracht worden.

Het tweeluik ‘Tag Verweil’ en ‘Nacht Verweil’ zijn wat meer up-tempo en technisch wat sterker. De vocalen zijn smeriger, behoudens het clean gezongen stuk in het eerste deel van de twee songs. Rustig vioolspel onderbreekt het tweede nummer subtiel. Het album besluit met het nummer ‘Siebente, letzte Einsamkeit’ dat bijna 10 minuten telt. Hoewel de gitaarpartijen en solo’s sterk en goed verzorgd zijn, zijn de wederom de vocalen en de inzet van de keyboards die het nummer een bombastische sound geven.

Het Duitse Firtan weet met de tweede langspeler ‘Okeanos’ niet volledig te overtuigen. De soms wat te lange nummers missen simpelweg de kracht en inhoud om te blijven boeien. (Erik van Dijk)

65/100

Tracklist:
01. Seegang 08:36
02. Tag Verweil 05:40
03. Nacht Verweil 06:21
04. Purpur 02:56
05. Uferlos 07:01
06. Siebente, letzte Einsamkeit 09:42