Cultes des Ghoules Sinister

Hells Headbangers

Website:

Cultes des Ghoules

Het Poolse Cultes des Ghoules had al een redelijke cult-status maar die werd met de voorganger ‘Coven’ nog een beetje groter. Ze leverden een intrigerend conceptalbum van 100 minuten af waarbij duidelijk de voorliefde voor de first wave van black metal te horen was. Een rudimentair geluid dat lijkt op oude Celtic Frost, maar dan occulter.

Nu ligt twee jaar later alweer het volgende album, ‘Sinister’, klaar. Opener ‘Children of the Moon’ is een voort ploegend langzaam monster met slechts 1 riff, waaroverheen af en toe keyboards en de zangpartijen worden gedrapeerd. Het is zo, zo simpel, maar stiekem ook heel pakkend. Echte actie zien we pas bij ‘The Woods of Power’ wat een heerlijk naargeestig sfeertje oproept. De productie is enigszins brak te noemen maar dat komt de sfeer wel ten goede. ‘Day of Joy’ is een wat mid-tempo nummer met een bijna vrolijk basloopje. ‘The Serenity of Nothingness’ en ‘Where the Rainbow Ends’ zijn van hetzelfde laken een pak. Mid-tempo met hier en daar een versnelling.

Het is heel vreemd, maar het openingsnummer is zo effectief in een specifieke sfeer neerzetten, dat eigenlijk het hele album daarna minder is geworden. Je verlangt elke keer weer naar die duistere dreiging, dat langzame voortploeteren. Hierdoor mis je toch iets bij de overige nummers, ook omdat de productie soms toch wel te brak is om alles goed uit de verf te laten komen. (Thomas van Golen)

70/100

Tracklist:
01. Children of the Moon
02. The Woods of Power
03. Day of Joy
04. The Serenity of Nothingness
05. Where the Rainbow Ends