At The Gates To Drink From The Night Itself

Century Media Records

Website:

At The Gates

Ondanks dat At The Gates tijdens hun reünie aankondigden geen nieuw materiaal meer op te nemen, verschijnt er dan nu inmiddels alweer hun tweede album na de reünie, na ‘At War With Reality’ uit 2014. Er is echter wel wat gewijzigd in de line-up van de band, origineel lid Anders Bjorler (gitaar) is uit de band vanwege het vele touren, Jonas Stalhammar (gitaar) is zijn vervanger. Jonas was al geen onbekende van de band en speelt ook samen met Tomas Lindberg en Adrian Erlandsson in The Lurking Fear, een voor de hand liggende keuze dus eigenlijk. Het vertrek van Anders Bjorler heeft gelukkig geen invloed op de sound van de band, omdat eigenlijk Jonas Bjorler (bas) samen met Tomas Lindberg alle muziek heeft geschreven en het muzikale brein van At The Gates vormen.
De bekende melodieuze death metal sound is gebleven, evenals de typisch herkenbare krijsende vocalen van Tomas.

Na het filmachtige intro ‘Der Widerstand’ knalt de plaat meteen lekker los. Tekstueel heeft Tomas zich laten inspireren door het boek ‘The Aesthetics Of Resistance’ van de Duitse schrijver Peter Weiss, dat gaat over de geschiedenis van de opstanden in Europa tijdens de jaren 30 en 40. De plaat is opgenomen in 3 verschillende studios, de zang werd opgenomen in de Welfare studios in Gothenburg, drum, bas en gitaar werden opgenomen door producer Russ Russel in de Parlour Recording Studios in de UK. De cello, violen en dergelijke werden opgenomen door Martin Jacobsen in de Rovljud Studios in Orebro, waarna het geheel geproduceerd werd door Jonas Bjorler, Tomas Lindberg en Russ Russel.

Het uiteindelijke resultaat is een dynamisch en gevarieerd death metal album in ware At The Gates stijl. Brute, snelle nummers als het titelnummer en ‘A Stare Bound In Stone’ worden afgewisseld door tragere, bijna doom achtige, nummers als bijvoorbeeld ‘Palace Of Lepers’. Een nummer als ‘Daggers Of Black Haze’ is weer een heel gevarieerd nummer met veel afwisseling erin. Maar de hoofdmoot blijft de knetterharde death metal die we kennen van At The Gates, waar onder de favorieten op deze plaat, naast het titelnummer, nummers als ‘The Chasm’ en ‘In Nameless Sleep’. Aan deze laatst genoemde song verleende King Diamond gitarist Andy LaRocque nog zijn medewerking. In z’n geheel is de plaat zeker een van de betere en meer gevarieerde van At The Gates te noemen, alhoewel ‘Slaughter Of The Soul’ moeilijk te overtreffen zal zijn. Verder op de plaat vinden we nog ‘The Colours Of The Beast’, een zwaar en heavy beest van een nummer. ‘A Labyrinth Of Tombs’ knalt er weer lekker ouderwets hard uit, waarin vooral Tomas zich uitleeft met z’n typisch herkenbare manier van zingen.

Geen minpunten te ontdekken op dit sterke album, hiermee zal At The Gates geen fans teleurstellen, en misschien zelfs nieuwe erbij winnen. Puur genieten vanaf het intro tot en met ‘The Mirror Black’ , wat ook een bijzonder nummer is door toevoegingen van de al eerder genoemde cello en violen onder andere. At The Gates bewijst zichzelf weer maar eens, en legt de lat weer hoger! (Kees Schijven)

85/100

Tracklist:
01. Der Widerstand (01:28)
02. To Drink From The Night Itself (03:23)
03. A Stare Bound In Stone (04:08)
04. Palace Of Lepers (04:05)
05. Daggers Of Black Haze (04:42)
06. The Chasm (03:21)
07. In Nameless Sleep (03:37)
08. The Colours Of The Beast (03:50)
09. A Labyrinth Of Tombs (03:30)
10. Seas Of Starvation (03:56)
11. In Death They Shall Burn (03:59)
12. The Mirror Black (04:42)