Angel of Mercy The Avatar

Shadow Kingdom Records

Website:

Angel of Mercy

Vorige eeuw was ook Amerika in de ban van de heavy metal en verschenen er tijdloze albums van bands als o.a. Riot, Warlord, Culprit. Sommige bands kregen niet de aandacht die ze eigenlijk verdienden en Angel of Mercy is er daar één van. De band, opgericht in 1980 door zanger / gitarist David St.James bracht in 1987 het enige album ‘The Avatar’ uit, een album dat een nieuwe kans krijgt via Shadow Kingdom Records.

David St.James begon met het schrijven nummers in 1980 en het duurde tot 1987 voordat hij een volledige line-up had om daadwerkelijk nummers op te nemen. Muzikaal is heavy metal de basis maar er zijn ook invloeden van doom te horen, Daarnaast heeft David ook de opkomst van de thrash metal meebeleefd en ook dit horen we (weliswaar in mindere mate) terug als invloed in het schrijfproces.

Waar opener ‘In the Beginning’ en ‘Angel of Mercy’ vooral heavy metal nummers zijn met duidelijke doom invloeden te horen zijn, is een nummer als ‘Chained to the World’ een typisch Amerikaans rock nummer, zijn tijd ver vooruit. De rauwere vocalen in nummers als ‘Break Away’ en titelnummer ‘The Avatar’ geven de nummers weer een ander geluid.

‘The Avatar’ is een lekker 80’s metal album met aantrekkelijke nummers. Het is spijtig dat Angel of Mercy niet de aandacht heeft gekregen en er de brui aan heeft gegeven. Deze re-issue met alle extra’s is meer dan het overwegen waard. (Erik van Dijk)

77/100

Tracklist:

Original ‘The Avatar’ album

01. In the Beginning
02. Angel of Mercy
03. Chained to the World
04. Soul Searcher
05. Break Away
06. Metamorphosis
07. The Avatar
08. Victim of the Change
09. Journey to the Master
10. The Last Encounter
11. The Succubuss

November 1983, Las Vegas Recording Studio

12. The Succubuss
13. Soul Searcher
14. The Avatar
15. The Last Encounter

Spring 1992, Abandoned Sessions IMR Studio

16. Enter the Abyss
17. In the Beginning
18. Angel of Mercy
19. Metamorphosis

Unreleased track from The Avatar sessions
20. The Journey Begins

2015 session, IMR Studio

21. Chained to a World