Alice In Chains Rainier Fog

BMG

Website:

Alice In Chains

‘Rainier Fog’ is alweer het zesde album van Alice In Chains. Tuurlijk zullen velen van mening zijn dat de band niet het zelfde is sinds de dood van Layne Staley. Toch is het geluid nagenoeg hetzelfde gebleven. Met ‘Black Gives Way To Blue’ en ‘The Devil Put Dinosaurs Here’ hadden de heren immers twee succesvolle albums te pakken. Ja, Staley had een zeer bijzondere inbreng en was een uiterst goede zanger, maar het is tijd om William Duvall te erkennen als een waardig opvolger.

Hetgeen wat Alice In Chains onderscheidde van andere grunge bands in de jaren ’90 was de harmonie op de vocalen tussen Staley en Cantrell, daarnaast verwerkte zij metal invloeden in hun muziek. Deze invloeden en het gebruik van meerdere vocalen doen zij nog steeds. Dit wordt meteen duidelijk ‘The One You Know’. Rauwe riffs openen het album, aangevuld met gewoon heerlijke vocalen van William Duvall en Jerry Cantrell, die elkaar op de gitaren ook prima aan lijken te voelen. ‘Rainier Fog’ heeft een iets speelser en vrolijker tempo. Het rockt lekker. Het nummer kent fijne tempowisselingen. Dit speelse is er wel meteen weer uit met ‘Red Giant’ wat toch een stuk zwaarder en duisterder klinkt. Zwaardere riffs maar toch hele melodieuze stukken kenmerken dit nummer en dat komt vooral door ijzersterk gitaarspel.

De fans van het meer akoestisch werk komen ook aan hun trekken op dit album. Van het toch wat zware ‘Red Giant’ gaan we over in ‘Fly’ wat akoestisch opent. De elektrische gitaar wordt er wel later ingebracht. Dit is een heerlijk nummer met een fantastische opbouw. Muzikaal zit het briljant in elkaar en wederom kan je genieten van uiterst sterk gitaarspel. Ook in ‘Maybe’ is het de akoestische gitaar die de hoofdrol pakt. Hier ligt in de opening de nadruk meer op de vocalen, en dit is echt niet verkeerd gedaan. Heerlijke samenzang sleept je mee het nummer in. De opbouw is iets minder sterk en het nummer blijft helaas enigszins vlak.

‘So Far Under’ opent dan weer vol energie. Dit is toch wel weer een lekker stukje rauwe grunge. Dit is een van de hardere nummers van het album. Het is lekker, energiek en muzikaal is er niks mis mee. Toch mist er iets. Op een of andere manier blijft het toch ook aan de vlakke kant. Dit komt doordat er op het gebied van vocalen weinig gevarieerd wordt en een uithaaltje hier of daar had het geheel misschien net die extra ballen gegeven, die nu ontbreken. Met ‘Never Fade’ gaat wordt het energie level nog net wat verder opgehoogd en komt de speelsheid van eerder op het album terug. Hier wel meer variatie op het gebied van de vocalen waardoor het nummer zeker makkelijker te behappen is. Het album wordt afgesloten met ‘All I Am’ wat maar liefst 7:17 duurt. De intro is mooi en rustig. Dit is die supermooie ballad waarvan je weet dat een band als Alice In Chains hem kan maken. Het is een fantastische tekst, gebracht met een heerlijk stukje muziek. Het is subtiel en ondanks de lange tijdsduur zeker niet saai. Het is de perfecte afsluiter.

‘Rainier Fog’ is een prima album. Het is bewonderenswaardig hoe de band na al die jaren nog steeds weet vast te houden aan het oorspronkelijke geluid. Ze maken nog steeds grunge met metal invloeden. Ze zijn muzikaal nog steeds bijzonder goed, waar ze zich in de jaren ’90 al wisten te onderscheiden van andere grunge bands. De enige kritiek is dan wel dat het als geheel wat vlak overkomt. Dit niet omdat we Staley op de vocalen nog steeds missen. Nee, dit omdat er gewoon niet zo’n uitspringer op staat als ‘Would’ of ‘Rooster’, zo’n nummer wat zich echt onderscheid door een bepaalde energie en dat het album over het geheel naar een hoger niveau weet te tillen. Maar goed het is nou eenmaal niet altijd raak. ‘Rainier Fog’ is toch een prima aanschaf voor een ieder die even terug verlangt naar het pure geluid van de jaren ’90 en een lekker stukje grunge wil horen. Daarnaast heeft het tekstueel en muzikaal genoeg te bieden voor de doorgewinterde fan. (Juliette Ruygrok)

75/100

Tracklist

01. The One You Know
02. Rainier Fog
03. Red Giant
04. Fly
05. Drone
06. Deaf Ears Blind Eyes
07. Maybe
08. So Far Under
09. Never Fade
10. All I Am