Photos by : © '19 Mell Haas
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Behemoth, At the Gates, Wolves In The Throne Room – Tivoli, Utrecht – 02/02/2019

Op zaterdag 2 februari is het Utrechtse Tivoli Ronda een uitverkocht huis wanneer het Poolse Behemoth onder de noemer ‘Ecclesia Diabolica Evropa 2019’ neerstrijkt in de Domstad. Behemoth promoot het nieuwe album 'I Loved You At Your Darkest' en neemt de Zweedse death metal band At The Gates en de Amerikaanse atmosferische black metal band Wolves In The Throne Room mee.

 

Om half zeven openen de poorten en klokslag zeven uur barst het hellevuur los met het uit Olympia, Washington afkomstige Wolves In The Throne Room. Deze atmosferische black metal band is ontstaan in 2002 en bracht inmiddels zes albums uit, ‘Thrice Woven’ uit 2017 is het laatste wapenfeit. Wolves In The Throne Room kent vooral in de US flink wat volgers en wordt aldaar gezien als de kartrekker van het zwarte gilde. Een half uur is de band gegund en dat op een podium met de drumkits van beide bands die erna op mogen komen ongelukkig gepositioneerd. De band speelt drie nummers met gemiddelde tijdsduur van 10 minuten en deze nummers komen van het laatste album. Hard en snel en dan weer rustig en dromerig waarbij het laatste nummer, ‘Born From the Serpent's Eye’, het meest tot de verbeelding spreekt. Wolves In The Throne Room is een goede band die eigenlijk meer tijd verdiend had.

 

 

Het Zweedse At the Gates brengt al sinds 1990 hun death metal en de band uit Göteborg heeft in die jaren een flinke populariteit weten te vergaren. De band bracht zes albums waarvan ‘To Drink from the Night Itself’ het laatste is en uit 2017 stamt. Vorig jaar verschenen er nog twee EP’s maar verder waren de pijlen van frontman Tomas "Tompa" Lindberg en gitarist Jonas Stålhammar grotendeels gericht op side-project The Lurking Fear. Vanavond in Tivoli is het weer At the Gates dat de klok slaat en even voor acht gaat de band los met het nummer ‘To Drink From the Night Itself’ van het laatste album. Met ‘Slaughter of the Soul’ en ‘At War With Reality’ grijpt de band terug naar ouder materiaal en tussendoor groet Tomas "Tompa" Lindberg het Nederlandse publiek in zijn alle beste Nederlands. Tivoli Ronda is afgeladen vol en het publiek geniet van dat wat At the Gates brengt, lekkere stevig melodische death metal met de wat eentonige brute vocalen van Tomas. Een leuke gevarieerde set met nummers als ‘Death and the Labyrinth’, ‘Suicide Nation’ en het geweldige ‘Blinded by Fear’ zorgen voor een stukje top vermaak.

 

 

Even na negenen is het tijd voor het hoofdprogramma: Behemoth. De Poolse band die sinds het verschijnen van het album ‘The Satanist’ in een rap tempo de underground scene wist te ontstijgen, het laatste album ‘I Loved You at Your Darkest’ is bijkans nog wat toegankelijker en zorgt ervoor dat  de Utrechtse Tivoli Ronda volledig is uitverkocht. Het intro ‘Solve’ klinkt en de band komt op met het nummer ‘Wolves ov Siberia’ van de laatste plaat, vlammen en rook veroveren het podium en het publiek kijkt adembenemend naar de show van de grootmeesters in het black / death metal genre. De hoofdmoot van de set is van de laatste drie albums met nummers als ‘Daimonos’ en ‘Ora Pro Nobis Lucifer’  is de start sterk en het geluid nagenoeg perfect. Met de eerste single ‘God = Dog’ van het laatste album krijgt het Katholicisme de verdiende veeg uit de pan en maakt Behemoth als vanouds geen vrienden in het kamp van der gelovigen. Na het vermakelijke ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ is het tijd voor een oudje uit het begin van deze eeuw, het brute ’Slaves Shall Serve’ van het album ‘Demigod’. Na het vermakelijke ‘Lucifer’ van het album ‘Evangelion’ sluiten Nergal en zijn kameraden af met een nummer van het laatste album, ‘We Are the Next 1000 Years’ en wanneer de outro ‘Coagvla’ klinkt weet je dat het klaar is. Behemoth weet het publiek in Utrecht te overtuigen met een imponerende show en is een band die de komende decennia hoog op de bill staat van een ieder zichzelf respecterend festival. (Erik van Dijk)