Photos by : © '15 K. Verhaegen
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Five Finger Death Punch, Papa Roach, Eskimo Callboy, Devil You Know - HMH, Amsterdam - 17/11/2015

Op dinsdag 17 november stond er weer een leuk avondje zware metalen gepland in de Heineken Music Hall met co-headliners Five Finger Death Punch en Papa Roach. Openers van het bal waren deze avond de Devil You Know en Eskimo Callboy waarvan Eskimo Callboy de avond zou openen. Niets was echter minder waar niet de Callboys maar “supergroup” Devil You Know stond op voor mij onverklaarbare wijze als eerste op het programma. Een wijziging waar niet een ieder gelukkig mee was daar velen nog onderweg waren naar het Amsterdamse en Devil You Know dus hebben moeten missen.

 

Devil You Know dus als eerste het podium op, een Amerikaanse metalcore supergroup bestaande uit leden van bands als Killswitch Engage, Fear Factory en All Shall Perish hadden er echter geen boodschap aan en brachten met veel enthousiasme en energie hun set. Met songs als “A New Beginning”, “Seven Years Alone” en “Shut It Down” van het eerste album werd de trend gezet waarbij vooral “Shut It Down” heerlijk en agressief werd gebracht. Ruimte voor nieuwe tracks van het in 2015 uitgebrachte album ‘They Bleed Red' was er ook, zo kwamen het lekkere “Consume The Damned” en “The Way We Die” voorbij. Al met al een prima opener van de avond.

 

Na Devil You Know was het dus de beurt aan Eskimo Callboy en deze Duitse electronicore band verbleekten bij hun voorgangers. Eigenlijk wil ik dit niet eens band noemen daar ik gaande weg de set steeds meer het gevoel kreeg naar een act te kijken. Goed, een gitarist was om onduidelijke redenen thuis gebleven maar de vraag blijft of deze überhaupt te horen was geweest. De elektronische effecten en drums overheersten het geheel volledig en de schreeuwerige zang bracht daarin geen positieve bijdrage. Opmerkelijk was wel dat dit gezelschap toch nog enigszins gehoor vond bij het inmiddels voltallige publiek. Eskimo Callboy was geen succes en dit bevestigde het vervelende gevoel voor velen die Devil You Know hadden moeten missen.

 

 

Papa Roach, de “all American punks” van weleer, betraden het podium en een ieder was benieuwd wat we deze avond voorgeschoteld zouden krijgen. Zou de balans deze keer in evenwicht zijn tussen het lekkere oude materiaal en de ietwat poppy nieuwe songs? Het antwoord op deze vraag volgde al snel, na opener “Face Everything and Rise” van het laatste album volgde al snel wat ouder materiaal met onder andere “Between Angels And Insects” en de populaire song “Getting Away With Murder” dat luidkeels werd meegezongen door het publiek. Een redelijk uitgebalanceerde set voor de “new kids” en de rockers van het eerste uur waarbij zanger Jacoby Shaddix zich als een voortreffelijke frontman presenteerde. Continu bewegend over het podium en het publiek betrekkend bij de show, een show die gezien de reacties van het publiek aan de verwachtingen voldeed. Natuurlijk werd er nog even stilgestaan bij de slachtoffers van de terroristische aanslag in Parijs. Voorafgaand aan het nummer “Scars” werd het publiek gevraagd om een minuut stilte te houden en het gaf een vreemd gevoel om in een nagenoeg uitverkochte concertzaal te staan waar geen geluid te horen was. Papa Roach ging vervolgens door met het poppy “Hollywood Whore” om tegen het einde van de set te eindigen met hun uitnummer en definitieve doorbraak “Last Resort” waarop de show werdt afgesloten met “... To Be Loved”. Papa Roach wist hier vandaag een prima show neer te zetten waarbij zowel de oude als jonge fans aan hun trekken kwamen.

 

 

Five Finger Death Punch is een van de meest productieve bands van de afgelopen jaren met maar liefst zeven full-lenghths in hun achtjarige bestaan en met drie albums in de laatste drie jaar. Het uitbrengen van deze albums heeft de heren uit Las Vegas dan ook geen windeieren gelegd want de HMH is vandaag nagenoeg uitverkocht. Five Finger Death Punch knalde uit de startblokken met Lift Me Up”, een duet dat oorspronkelijk is opgenomen met Rob Halford, gevold door wat ouder nummer in de vorm van “Hard To See”. De trend is gezet, wat volgt is een serie van songs van vooral de laatste drie albums “Never Enough”, het titelnummer van het laatste album 'Got Your Six’ en het in mijn ogen wat mindere “Jekyll and Hyde” komen voorbij om vervolgens hinderlijk onderbroken te worden door een glamourachtige drumsolo. Het gedeeltelijk akoestische gebrachte “Wrong Side of Heaven” en het merendeels akoestische “Battle Born” waren jammerlijke rustpuntjes in de set. 5FDP neemt sowieso erg veel tijd tussen de songs wat zorgt voor onnodig veel oponthoud. Uitendelijk zit de show erop maar niet zonder dat de band nog eenmaal terugkomt. Zo waren de toegiften op en top verzorgt met het knallende “Under And Over It”. Tijdens “The Bleeding” werd even stilgestaan bij het Parijse drama en als afsluiter werd gekozen voor het bijna traditionele “The House Of The Rising Sun”. 5FDP verzorgde een fijn optreden en zanger Ivan Moody was zich bewust van het feit dat zij een paar jaar geleden voor slechts voor 100 man in Nederland speelden. "The sky is the limit” voor Five Finger Death Punch. (Erik van Dijk)

 

 

 

Voor meer bandfoto's zie het fotogedeelte van deze website!