Photos by : © '15 K. Verhaegen
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Belphegor, Vital Remains, Hate, Ethereal - Gebr. de Nobel, Leiden - 03/12/2015
Op donderdag 3 december kwam het Oostenrijkse Belphegor op bezoek in het Leidse Gebr. de Nobel als onderdeel van de Europese tour en ter promotie van het in 2014 uitgebrachte 'Conjuring The Dead’ album. Een stevig portie Black Metal, Blackened Deathmetal en old school Death Metal als gevolg van een coalitie met Ethereal, Hate en Vital Remains waren deze avond te bewonderen in Leiden.

Aan de aftrap verscheen het Engelse Ethereal en deze heren hebben onlangs, na de eerdere ep's hun eerste volledige plaat uitgebracht genaamd 'Opus Aethereum’. Black Metal is wat deze band ons brengt en hoewel de zaal nog bij lange na niet volledig gevuld was werd aangevangen met een flink portie zware metalen. Traditioneel met corpse-paint geschminkt betraden de mannen het podium en wat meteen opviel was de voor Black Metal begrippen ongekende interactie met het toestromende publiek. Zo werd er continu gesleurend aan de toeschouwers met als doel eenieder deelgenoot te maken van het zwarte ritueel dat plaatsvond op het podium. Vermakelijke nummers als “Unholy Ungodly” en “Waking Death” passeerde de revue, muzikaal goed verzorgde Black Metal met flink wat symfonische invloeden. Ethereal maakte een meer dan goede indruk en was wat mij betreft de verrassing van de avond.

Het Poolse Hate mocht vervolgens aantreden en met inmiddels negen full-lengths in hun bagage zijn deze heren geen onbekende meer. Blackened Deathmetal op de leest van de Poolse grootmeesters Behemoth is hier het recept maar om Hate af te doen als kloon gaat wat te ver. Van het optreden was ik niet echt onder de indruk, natuurlijk werden de songs strak uitgevoerd maar om een of andere reden miste ik iets. Het geluid klonk wat iel maar wat echt ontbrak was de beleving en dit was niet alleen het geval op het podium want Hate kreeg ook niet echt vat op de inmiddels meer dan redelijk gevulde zaal. Muzikaal bracht Hate songs van het nieuwe album ‘Crusade:Zero’ aangevuld met oude krakers welke vermakelijk klonken maar de heren konden de verwachtingen niet of nauwelijks waar maken.

Van geheel andere orde is dan het van Rhode Island afkomstige Vital Remains met hun old school Death Metal probeerden de heren er een waar feest van te maken. Met Brian Werner als frontman die constant bezig was met het publiek en daarbij geregeld de ritmesectie kwijt raakte staat er iemand die een menigte kan en wil vermaken. Even waande Brian zich bij een Maroon 5 optreden in verband met de in zijn ogen te lauwe reactie uit het publiek maar al snel had hij de menigte onder controle. Uitstapjes van het podium tot in de pit waren Brian niet vreemd en zo ook het persoonlijk vastleggen op de eigen telefoon van de Wall of Death tijdens “Hammer Down The Nails” niet. Oude songs en een nieuwe als 'In A World Without God’ volgden elkaar op en werden met enthousiasme ontvangen. Vital Remains zette een lekkere show neer en dat de timing niet altijd even zuiver was nemen we in deze graag voor lief.

Als afsluiter was het de beurt aan headliner Belphegor en wat mij vooraf duidelijk werd, gezien het opvallende aantal Belphegor shirtjes in de zaal, is dat het merendeel van de bezoekers vooral voor deze Oostenrijkse heren naar de Gebr. de Nobel gekomen was. Belphegor opende strak met “Feast Upon the Dead” en “In Blood - Devour This Sanctity” begeleid door rookkanonnen en uitstekend gebruik makend van het licht. Natuurlijk was er in deze set ruimschoots ruimte voor nieuwe songs van 'Conjuring The Dead’ zoals “Gasmask Terror”, “Black Winged Torment” en “Conjuring The Dead / Pactum in Aeternum”. Zo kregen we een heerlijke mix van nieuw en ouder materiaal voogeschoteld. Afgesloten werd er met een wat oudere kraker “Bleeding Salvation” en Belphegor voldeed hiermee aan de verwachtingen. Hiermee kwam er een einde aan een meer dan geslaagd avondje extreme metal in Gebr. de Nobel. (Erik van Dijk)