Mons Lunae Seven Winds


Self Release

Website: Mons Lunae

 

 

 

Het Portugese Mons Lunae (of MONS LVNAE – Mount of the Moon) bestaat al sinds 1998. Van origine werd er een mix van black/death/doom gespeeld. Maar tien jaar, 3 demo’s en enkele bandwijzigingen later is men meer de richting van goth / folk opgegaan. Kun je je natuurlijk afvragen of dit een natuurlijke “groei” is geweest of toch vooral een commerciële zet. Het feit dat bijgeleverd persbericht er niet om liegt dat hij rondgestuurd wordt om aandacht te krijgen van platenmaatschappijen spreekt wat dat betreft niet in hun voordeel.

 

Nu is de omschrijving goth / folk nog wel wat vaag en je kunt je afvragen waar die invloeden dan wel te horen zijn. De goth is vooral terug te horen aan de zangeres. Nog net geen Tarja Turunen, maar ze doet wel heel erg haar best om zo klassiek mogelijk te klinken. Helaas gebruikt ze hiervoor veelal een soort van kopstem wat op den duur niet echt ontspannen of natuurlijk overkomt. Maar goed smaken verschillen en eerlijk is eerlijk: slecht is haar stem zeker niet.

 

De folk invloeden zijn behalve een enkele uitschieter duidelijk terug te voeren op één instrument: de fluit. Men heeft dan ook een aparte fluitiste in dienst die blijkbaar haar geld wel waar moest maken: er is zelfs met veel moeite bijna geen seconde te ontdekken waarop de fluit niet hoorbaar is. Nu is ook dit weer niet slecht gedaan, maar met een speelduur van bijna 36 minuten ga je wel eens verlangen naar een minuutje zónder.

 

Wat echter op deze demo wel duidelijk hoorbaar is dat de bandleden hun instrument uitstekend beheersen, ook niet gek natuurlijk na tien jaar. En gelukkig zit er altijd nog een stevig gitaargeluid in en zijn de (helaas incidentele) mannelijke vocalen wel sterk. De productie is natuurlijk ook nog wat van te zeggen: het is en blijft natuurlijk een demo en dus klinkt het nog niet als de spreekwoordelijke klok, maar ik heb zeker al slechter gehoord en met een beetje bijregelen klinkt het ruim voldoende om even lekker uit de speakers te laten knallen.

 

Al met al levert Mons Lunae met deze demo zeker geen slecht werk af. Hier en daar wordt het echter wel wat eentonig en zou men wat meer mogen variëren of meer voor een eigen geluid mogen gaan. Maar het zou me niet verbazen als er binnenkort, (zeker gezien de populariteit van het genre), een deal gesloten zou worden. Deze demo is nog niet voldoende om de metalheads massaal naar de winkel te doen rennen, maar ben wel benieuwd waar deze band met professionele begeleiding toe in staat is. (Ben Holster)

 

Mons Lunae are:
Célia Ramos - Lead Vocals
Ana Figueiredo - Flute
Hugo Gomes - Electric Guitar & Vocals
Fernando Marques - Electric Guitar & Vocals
Gualter Charrua - Electric Bass Guitar
Tiago Lopez - Drums

Track Listing:
01. Into Kyrie
02. Inexistence
03. Seven Winds
04. In Extrema Spe Salvtis
05. Lost Promise
06. The Long Nights Of Alamut
07. Twilight Skies
08. Away To The Mountains