Vengeance, Back In The Ring - 17/09/2006

Eerder dit jaar kwam de nostalgische Nederlandse hardrock band Vengeance opnieuw bij elkaar, zij zullen voor de derde keer aan het Nederlandse rockfirmament verschijnen. De band is dit keer tot leven gewekt door zanger Leon Goewie en bassist Barend Courbois, verder vinden we Hans In’t Zandt achter de drumkit, Peter Bourbon op gitaar in de band en heeft Michael Voss enkele keyboards partijen en achtergrondzang verzorgd. In de jaren '80 bracht Vengeance een viertal albums uit met als hoogtepunt het ‘Arabia’ album dat in 1989 verscheen. Echter door diversen problemen binnen de band wordt in 1990 zanger Leon Goewie vervangen door de Engelsman Ian Parry (Hammerhead), in 1992 houd de band het voor gezien. In 1997 word de groep opnieuw opgericht, met zanger Leon Goewie weer in de gelederen en verschijnt er ook een nieuw album genaamd: 'Back From Flight 19'. Voor het gitaarwerk worden, naast Lucassen zelf, zowel Peter Verschuren als Jan Somers aangetrokken en voor baspartijen en drums worden respectievelijk Barend Courbois en Paul Thissen ingehuurd. Na het verschijnen van het compilatiealbum ‘Rock 'n Roll Shower 1984-1998’ in 1998 wordt het opnieuw stil rondom de band tot dat begin 2006 drummer Paul Thissen in zijn slaap op 32 jarige leeftijd overlijdt. Hierop komt begin 2006 de band opnieuw bij elkaar en worden door zanger Leon en bassist Barend plannen gesmeed voor een nieuw album getiteld ‘Back In The Ring’. Het nieuwe album dat onlangs verscheen bevat o.a. gastbijdragen van drummer Michael Eurich (Warlock, Casanova), gitarist Wolf Hoffmann (Accept, gitarist Arjen Lucassen en zanger Mat Sinner (Sinner, Primal Fear).

 


Eén van de beste en meest toonaangevende hardrockbands die Nederland ooit gekend heeft is helemaal terug, Vengeance levert met dit album een rock n’roll shower af van grote klasse waarmee het de concurrentie in één stoot “Knock Out” slaat, om in de boks termen te blijven, klasse!! Naar aanleiding van deze release heb ik wat vragen losgelaten op bassist Barend Courbois, ten eerste gefeliciteerd met jullie comeback en de release van jullie nieuwe album!


Ok, natuurlijk de eerste vraag, die je waarschijnlijk nog vaak zult moeten beantwoorden, dit is immers de derde keer dat jullie opnieuw beginnen, hoe lang kunnen we dit maal van Vengeance genieten, zijn jullie ook door het reünie virus gegrepen of is het slechts een eenmalig iets?
We waren al jaren van plan om weer terug te komen om iedereen te laten zien hoe het moet !!!

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Back in the Ring’? Kwamen de ideeën vanzelf of was het een lang weloverwogen creatieve ontlading na al die tijd?
Producer en vriend Michael Voss, Leon en ik zijn gewoon begonnen, we hebben zo ongeveer alledrie dezelfde muzikale smaak. Michael had wat dingen liggen, en dat was ook zo met Matt Sinner en Wolf Hoffmann, maar we hebben het op een Vengeance manier ingespeeld.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘Back in the Ring’ wilde toevoegen of gebruiken?
Het belangrijkste element van Vengeance is altijd de humor geweest, en dat is ook iets wat zwaar ontbrak aan de jaren 90 en begin 2000 hardrock, dit was voor ons ook een bewuste keuze anders hadden we dit album nooit opgenomen.

 


Wie heeft de teksten geschreven en kun je wat meer over de inhoud hiervan vertellen?
V
ooral Michael en Leon samen schreven de teksten maar Matt schreef ook het een en ander, de teksten zijn gewoon maffe rock 'n roll teksten.

 

In welke studio namen jullie het album op en was dit een bewuste keuze en hoe verliep het opname proces, de techniek in de studio is de laatste jaren aardig veranderd?
Ik werk al jaren met Michael Voss in een te gekke studio in Munster ergens in Duitsland, dus deze keer ook, gewoon heerlijk in een grote kelder en blazen met die handel !!!. Tegenwoordig wordt alles gemixt in een computer, maar in principe is het nog steeds hetzelfde gelukkig !!!

 

Hoe lang hebben jullie in totaal aan het album gewerkt?
Met een aantal tussen pauzes een maand of drie, het ging allemaal super relaxed, dat hoor je ook wel terug op het album.

 

Er staan heel wat gastmuzikanten op het album, hoe was het om weer met Arjan Lucassen samen te werken?
We waren heel blij dat hij het wou doen, en heeft een fantastische solo op “Captain Moonlight” gezet !!!

 

Hebben jullie al enige reacties gehad op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album en heb je nog persoonlijke favorieten?
De eerste cijfers komen nou binnen en die zijn echt goed, we vinden de nieuwe plaat uiteraard ook geweldig, de plaat geeft gas en dat is absoluut het belangrijkste !!! Mijn favorieten songs zijn “Holy Water”, “No Mercy” en “Enough Of You” die vind ik persoonlijk de gaafste, we kijken welke nummers live het beste gaan werken. Ik denk ook dat het album precies in balans is, er staan een aantal vrolijke (in de Vengeance traditie) nummers op en een paar zwaardere en serieuze tracks.

 

 

Jullie hebben onlangs bij MTM getekend, hoe zijn jullie in contact met hen gekomen en voor hoeveel albums hebben jullie deze deal gesloten?
Michael is gaan shoppen met de eerste 3 nummers, er waren gelijk al een aantal 'majors' geïnteresseerd, MTM was absoluut het interessantste voor ons, we kunnen voorlopig een aantal platen maken.

 

Hoe kijk je tegen de toekomst van Vengeance aan, zijn er al plannen voor een tour of iets dergelijks?
Ze zijn aan het boeken voor ons, ik denk dat iedereen het nou wel gelukkig gehad heeft met al die depressieve jaren 90' shit en weer ouderwets vermaakt wil worden, en op de grond wil rollen van het lachen !!!

 

Is er verder nog wat je aan ons of onze lezers kwijt wil?

Please check www.vengeanceonline.nl of www.barendcourbois.com voor de laatste nieuwtjes e.d.

 

Huidige line up:
Leon Goewie - Zang
Barend Courbois - Basgitaar
Hans In’T Zandt - Drums
Peter Bourbon - Gitaar
Michael Voss – Gitaar, Keyboards, Achtergrondvocalen

Vengeance albums:
2006 - Back In The Ring
2000 - Wings Of An Arrow
1997 - Back From Flight 19
1994 - Last Of The Fallen Heroes (Japan)
1992 - The Last Teardrop 84-92 (Japan)
1989 - Arabia
1987 - Take It Or Leave It
1986 - We Have Ways To Make You Rock
1984 - Vengeance