Morning, Weert - 20-11-2005

De Nederlandse band Morning bracht onlangs het album ‘Hour Of Joy’ uit via het Griekse Black Lotus Label, waar eerder bands zoals Thanatos, Chris Caffery en Angel onderdak vonden. Het album werd opgenomen in de Pitstudio (Sun Caged, Engine Of Pain) onder leiding van Hans Reinders. Na het optreden van Morning in de Bosuil te Weert waar de band in het voorprogramma stond van de Duitse powermetalband Metallium hebben we op deze koude zondagmiddag in november een gesprek met zangeres Saskia van Heugten en drummer Mauro Pi.

 

Ten eerste, kunnen jullie me wat meer vertellen over de geschiedenis en het ontstaan van de band?
We hebben op het moment dat we nog op school zaten, dat was ergens in het jaar 2000 samen deze band opgericht. We hadden voor school het vak muziek gekozen en hierdoor besloten we om samen een band op te richten. Na een jaar van zoeken hadden we eindelijk de juiste bandleden bij elkaar weten te vinden. We kwamen deze bandleden via school tegen of vonden ze via via. In het begin hebben we nog met verschillende gitaristen gewerkt en namen hiermee de eerste twee demo’s op een in 2001 en een tweede in 2002. Na het uitkomen van de tweede demo besloot de toenmalige gitarist de band te verlaten. We vonden op dat moment ook dat we met twee gitaristen verder wilde gaan en hebben toen audities gehouden en zo kwamen we terecht bij beide gitaristen Martijn Brouwers en Bas Rensen, die op dit moment nog steeds deel uitmaken van de band.

Was het van het begin af aan meteen al duidelijk welke muziek stijl jullie wilde spelen of is dit in de loop der tijd gegroeid?
“Natuurlijk is het gegroeid tot wat het nu is, ik weet nog wel dat we in het begin een soort van gothic wilde maken met nu-metal invloeden zoals Korn en Limp Bizkit erin verwerkt”, verteld Saskia. We kunnen daar nu eigenlijk wel om lachen, maar het gothic sfeertje heeft er altijd wel ingezeten en de rest is gegroeid naarmate de band langer bij elkaar was, toen we begonnen had niemand nog ervaring met een band.

Na het beluisteren van jullie album dacht ik weer een band met vrouwelijke zangeres uit Nederland, wat denken jullie nog toe te kunnen voegen aan dit genre met bands als Epica, Within Temptation en After Forever?
We snappen wel dat je meteen hieraan denkt en meteen deze link legt, maar wij vinden eigenlijk zelf dat we niet exact in dit straatje te plaatsen zijn, wij maken toch een ander soort muziek dan deze bands. Ik maak bijna geen gebruik van een “kopstem” en dat doen die bands eigenlijk constant, ook de keyboard partijen overheersen daar heel erg en bij ons niet. “Onze muziek is toch wat meer rock en metal gericht” weet Saskia ons te melden. Tijdens het optreden eerder deze dag was zelf even een grunt te horen, “maar dat doe ik niet constant hoor anders hou ik geen stem over” laat Saskia ons weten.

 

Jullie zijn zelf met de term ‘Dream metal’ gekomen, hoe zou je de muziek van Morning kunnen omschrijven?
Wij noemen het zelf eigenlijk sferische rock met metal doorweven, dat is wel denk ik de meest simpele omschrijving, hiermee heb je eigenlijk alles omschreven. De keyboard en de zanglijnen maken het geheel sferisch terwijl de gitaren en de drums erg metal klinken.

Kun je wat meer vertelen over de teksten van het album, waar gaan ze over, wie heeft deze geschreven en heeft de titel van ‘Hour of Joy’ nog een speciale betekenis?
De teksten schrijf ik eigenlijk allemaal zelf, en gaan vaak over dingen die ik in het dagelijkse leven meemaak. Dingen die mij of iemand anders overkomen, het zijn vaak maatschappelijke thema’s. Vroeger schreef ik wel “fantasy” teksten, maar daar ben ik helemaal vanaf gestapt. “Er staat ook een nummer op het album met de titel “Hour Of Joy” en slaat eigenlijk op onszelf, dat is het uurtje waar wij het meeste plezier aan beleven en dat hopen we ook aan de mensen mee te geven die het album beluisteren” verteld Mauro ons. “Het album duurt ook precies een uur” voegt Saskia nog toe.

Wie is er verantwoordelijk voor de muziek op het album, waren alle nummers al geschreven voordat jullie de studio introkken?
Eigenlijk iedereen, we schrijven de nummers bijna altijd samen. De gitaristen komen vaak bij elkaar en werken dan hun ideeën uit en in de oefenruimte voegt iedereen zijn eigen basisdingen toe totdat we een nieuw nummer hebben. Verder hadden we alle nummers al geschreven voordat we de studio introkken, anders zou het voor ons niet werken.

Hoe lang hebben jullie in de studio doorgebracht en hoe was het voor jullie zelf om een heel album op te nemen, jullie zijn alle nog vrij jong en hadden dus nog niet zoveel studio ervaring?
Het album hebben we opgenomen in de Pitstudio, we hebben er denk ik in totaal vijf maanden over gedaan maar niet aan een stuk natuurlijk. Als je alles bij elkaar optelt denk ik dat we zo’n 2 a 3 weken bezig zijn geweest. We hebben alles steeds in stukken opgenomen, dus eerst de drums en baspartijen. De drums moet je natuurlijk als eerste goed hebben zodat de rest van de band daar verder op kan voorborduren, daarna zoveel mogelijk per instrument tegelijk want anders schiet het niet op. “Met de zang had ik nogal wat problemen” verteld Saskia ons nog. Omdat we in de zomer opnamen had ik nogal last van mijn keel door allergie. In de wintermaanden heb ik daarna nog wat dingen opnieuw ingezongen, je kon echt goed horen dat ik hees was. We konden in de avonduren wel makkelijk terecht in de studio waar we het album opnamen, dus dat was wel ons geluk”.

Ik heb een aantal recensies van het album gelezen en wat daarbij opvalt dat er veel commentaar wordt gegeven over de magere productie, hoe zien jullie dat zelf en hoe kijk je tegen het uiteindelijke eindresultaat aan?
“Ja, dat klopt ook wel, maar we hadden een beperkt budget en dat was gewoon het hele eieren eten“, verteld Mauro. We kregen de deal met Black Lotus pas op het moment dat het album al opgenomen was, we hebben alles zelf moeten regelen tot de mix aan toe. Het masteren is wel gedaan door Black Label maar de opnames zelf hebben we geheel uit ons eigen zak betaald, we hebben dit geld bij elkaar gespaard door veel op te treden. Het is natuurlijk wel supertof dat we de kans hebben gekregen om het album via Black Lotus uit te brengen, hierdoor kunnen we veel mensen bereiken.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met het Griekse Black Lotus Records?
Nadat het mixen klaar was hebben we zelf het album naar een aantal maatschappijen waarvan we dachten dat die goed bij ons zouden passen opgestuurd, maar onze voorkeur ging toch eigenlijk wel naar Black Lotus omdat zij veel voor ons kunnen betekenen en wij voor hen. Wij zijn natuurlijk ook erg blij dat zij voor ons gekozen hebben. De samenwerking gaat tot nu toe uitstekend dus daar hebben we niks over te klagen.

Is Black Lotus Records tevreden met het eindresultaat op ‘Hour Of Joy’ en hoe loopt de verkoop van het album tot nu toe?
We hebben eigenlijk tot nu toe nog niks gehoord, maar het album is ook nog niet zo lang uit. Als het goed is krijgen we een maal in het half jaar de verkoopcijfers. Het album is wel wereldwijd uitgebracht en het tevens overal te bestellen. We verkopen echter wel zelf veel cd’s tijdens onze shows. Verder hebben we nog een contract voor 1 album via Black Lotus en het plan is om voor het begin van de zomer 2006 de nummers geschreven te hebben, waarna we het album ergens aan het begin van 2007 uit kunnen brengen.

Deze vraag zal wel vaker gesteld zijn maar waarom is er gekozen om het Queen nummer “The Show Must Go On” te coveren?
”Het was een idee van onze gitarist, die is helemaal weg van Queen, we vonden het nummer eigenlijk allemaal wel tof, maar al sik voor mezelf mocht spreken had ik het nummer eigenlijk liever niet op het album geplaatst” verteld Saskia. Het is leuk om het nummer live te spelen, het sluit goed aan bij de rest van de nummer op het album en ook de titel spreekt ons erg aan. We worden echter wel vaak genoemd als die band die dat Queen nummer heeft opgenomen en dat is iets dat een beetje fout is geweest om te doen. Maar we krijgen er natuurlijk ook wel positief commentaar op, maar het nummer wordt altijd vergeleken met het origineel.

Hoe ziet de toekomst van de band eruit, tourplannen, videoclip of wordt er al gewerkt aan een opvolger?
In januari 2006 gaan we een vrij uitgebreide tour doen met Epica en verder hebben we nog veel losse optredens in Nederland en België gepland staan. Voorlopig gaan we ons eerst hierop richten alvorens we naar bijvoorbeeld naar Duitsland en nog verder gaan. We kunnen nog zoveel meer bereiken hier in Nederland. We hebben nog geen plannen voor een videoclip maar het lijkt ons wel leuk om bij het volgende album een DVD te doen met korte live stukken en dat soort dingen, we hebben inmiddels al veel materiaal bij elkaar verzameld.

Jullie hebben een vrij jonge band en zitten nog op school, is het niet moeilijk om het bandleven te combineren met jullie opleidingen?
Op zich valt het nogal mee, iedereen weet dat er zaterdag gerepeteerd moet worden en dat er vrijdag, zaterdag en zondag opgetreden kan worden dus je houd die avonden gewoon vrij.

Hoe staan jullie tegenover het illegaal downloaden van muziek, veel nieuwe albums staan vaak al enkele weken voor de officiële release op internet?
Ik vind het heel raar dat mensen die een promo of iets dergelijks opgestuurd krijgen, die professioneel met hun vak bezig zijn het album dan op internet zetten. Het moeten die mensen wel zijn die dat doen want op een andere manier kunnen ze nooit aan die muziek komen. Ons album was inderdaad ook al een week voor de release te vinden op internet en als bandlid baal je daar wel van. Verder zijn er mensen die alles downloaden en die zullen nooit het album kopen, maar de echte fans zullen bijna altijd het album van hun favoriete band gewoon aanschaffen. “Het is natuurlijk wel makkelijk als je eerst wat nummers kan beluisteren alvorens je het album koopt” vult Mauro nog aan. Er komt ook zoveel uit elke maand en het grote deel dat uitkomt, is ook nog eens erg duur dus je kan het de mensen niet kwalijk nemen. Het is ook zo dat dit soort muziek niet overal te koop is en hierdoor wel een groter publiek kan worden bereikt.

Zijn er nog wat dingen die jullie zelf kwijt willen aan de lezer?
Nou, check onze website eens: www.morning.nl, bedankt en we hopen jullie snel te zien bij een van onze optredens. (Martina Schouten / Eugene Straver)