The Lucifer Principle - 07/06/2009

De deathmetallers van THE LUCIFER PRINCIPLE uit Apeldoorn, Nederland, hebben de laatste tijd aardig aan de weg getimmerd om één van de grotere death metal bands van Nederland te worden. Afgelopen 15 mei is het inmiddels tweede album van de band uitgekomen via Apache Records, het album heeft de titel ‘Welcome To The Bloodshed’ meegekregen. De teksten van het album vormen een compleet verhaal van een klein stadje genaamd Bloodshed, die ogenschijnlijk open en gastvrij is. In “Bloodshed” is alles net even anders als in de normale wereld en groeien de inwoners op met geweld en bedrog.

 

 

Genoeg reden dus om gitarist Giedo van de Graaf eens wat vragen voor te leggen, hier valt te lezen wat hij onder meer over het nieuwe album heeft te zeggen.

 

The Lucifer Principle is een vrij nieuwe band, dus zou je dit interview kunnen beginnen met een korte introductie van de bandleden, hoe deze band tot stand is gekomen en waar de naam The Lucifer Principle vandaan komt? 

 

Giedo: De band bestaat uit drummer Mikhail Kulagin, contrabassist Michael Grunwald, zanger Erik Mensinga en op de gitaren Thomas de Bruijn en ikzelf, Giedo van de Graaf. We zijn opgericht in de zomer van 2004. In eerste instantie zijn we met een groep oude bekende van start gegaan. In onze tienerjaren hadden we ook een metalband. Thomas was de enige “nieuwkomer” in die groep. Later is de originele  drummer vervangen door Mikhail. De huidige line-up is sinds 2006 bij elkaar. Mike kwam met de Bijbelse term “The Lucifer Principle” aanzetten en dat vonden we meteen een erg gave naam. Toen bleek dat er ook een boek met die titel bestond, zijn we ons daarin gaan verdiepen. Een bron van inspiratie ging open en TLP was geboren.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘Welcome To Bloodshed?

 

Giedo: Nieuwe muziek schrijven is bij ons tot nu toe altijd een continu proces geweest. We mogen graag nieuw materiaal schrijven en spelen tijdens de repetities. Dat houdt de repetitiesessies ook interessant. Als we denken dat het nummer lekker is om live te spelen, passen we het vaak ook nog in de live set. Het grote voordeel hierbij is dat je al kan peilen of een nummer aanslaat voordat je het op cd zet. Een aantal nummers van “Welcome to Bloodshed” spelen we dan ook al een aantal maanden live.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘Welcome To Bloodshed’ wilde toevoegen of gebruiken?

 

Giedo: Nee, we zijn gewoon doorgegaan waar we met ons debuut “Pitch Black Dawn” waren geëindigd.

 

Was dit een bewuste keuze die jullie maakten?

 

Giedo: Onze debuutschijf is overal bijzonder goed ontvangen en dat is dan een soort bevestiging dat je de juiste weg hebt gevonden en vooral lekker moet doorgaan.

 

Wie was er verantwoordelijk voor de teksten, waar komt de inspiratie vandaan en kan je me wat meer uitleg geven over het concept van het album?

 

Giedo: De teksten worden voornamelijk geschreven door Earik en hier en daar waag ik me er ook nog wel eens aan. Deels zijn de teksten geïnspireerd door het boek “The Lucifer Principle” van Howard Bloom. Howard Bloom schrijft in zijn boek “The Lucifer Principle” over de theorie dat de mens van nature slecht is en met behulp van normen, waarden en regels op het juiste pad wordt gezet. Een beetje fantasie doet de rest.

 

Kan je omschrijven wat de titel ‘Welcome To Bloodshed’ voor jou betekend, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter?

 

Giedo: Voor mij staat de titel voor het verschijnsel van verval doordat we in de hedendaagse maatschappij steeds minder tijd hebben om onze kinderen een gedegen opvoeding mee te geven. Het album gaat over het plaatsje Bloodshed waar dus helemaal niet aan opvoeding wordt gedaan. Laat de boel maar de boel en wat krijg je dan. In ieder geval een hoop om over te fantaseren en voeding voor een gedegen deathmetal plaat.

 

 

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een The Lucifer Principle nummer volgens jou?

 

Giedo: Een lekkere groove, een ronkende contrabas, een paar scheurende gitaren en een paar stevige oneliners om met een biertje in de hand mee te kunnen brullen. Dat alles met een bepaalde mate van recht-toe-recht-aan feel geflambeerd tot 100 graden Celsius and there you go!

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hoe lang hebben jullie aan ‘Welcome To Bloodshed’ gewerkt in de studio?

 

Giedo: Halverwege het schrijven van de plaat zijn we de studio ingegaan om een eerste preproduktie op te nemen. Een maand voor de definitieve opnames hebben we de resterende nummers in pre-produktie opgenomen. De uiteindelijk geselecteerde songs hebben we vervolgens in twaalf dagen ingeblikt bij de case i/o studio in Tuk/Steenwijk. Hier hebben we onze debuutschijf ook opgenomen en dat beviel dermate goed dat we zonder enige twijfel weer die kant op gegaan zijn. Met de opnames onder de arm zijn we naar Jochem Jacobs van Split Second Sound gegaan. Die heeft, evenals bij onze debuutschijf, de eindmix en mastering voor z’n rekening genomen. Het resultaat mag er in ieder geval wel wezen. De sound is moddervet!

 

Hebben jullie een evenredig deel aan het schrijven van de songs gewerkt voordat jullie de studio introkken of is er nog veel bijgeschaafd en aangepast in de studio?

 

Giedo: Het schrijven van de muziek komt doorgaans van mij vandaan. Thomas doet ook nog wel eens een duit in het zakje en ook Mikhail heeft deze keer z’n muzikale bijdrage geleverd. Uiteraard schaven we in de studio nog wel wat bij, maar vooraf staan de songs in grote lijnen al vast. Na de pre-produktie is het meeste wel duidelijk.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen aandacht schenken aan de teksten, naast het luisteren van de muziek?

 

Giedo: Er zijn mensen die tijdens het luisteren van een cd het tekstboekje volledig uitpluizen en de ander zal het biet wezen, zolang het maar lekker klinkt.

Dat is mij verder om het even. Als het gewaardeerd wordt is dat voor mij ruim voldoende. Het uitpluizen is dan weer wel aan te raden. Er zitten erg coole dingen in.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album?

 

Giedo: We hebben al de nodige feedback gekregen van deze en gene en louter positief. Met “Pitch Black Dawn” hebben we de lat al behoorlijk hoog gelegd voor onszelf en een debuutalbum afleveren is één ding, maar het liefst ga je met het vervolg jezelf overstijgen. Dat is mijns inziens in ieder geval gelukt. De reviews die we hier en daar lezen zijn echt niet misselijk. Helemaal top!

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Giedo: Meer dan tevreden. Om heden ten dage nog met metal te komen dat iets eigens heeft is niet echt makkelijk en toch heeft de band en de plaat iets unieks over zich. Het zijn stuk voor stuk goede songs met de nodige groove en catchy elementen. Veel variatie en toch een hele duidelijke samenhang in een prima productie. Jochem weet de sound van de band goed naar een productie vertalen en we kunnen dan ook niet anders dan erg tevreden zijn.

 

 

Jullie hebben inmiddels een cd release show gedaan, hoe zijn de reacties van het publiek tot nu toe op het nieuwe materiaal?

 

Giedo: Er waren er al een hoop die via onze myspace-pagina de nieuwe nummers al hadden beluisterd en uit volle borst meezongen. Ik denk dat het wel snor zit met het nieuwe materiaal. We zijn ook echt een live band, en nieuw materiaal moet dus ook zeker live goed z’n werk kunnen doen.

 

Welk nummer is jou favoriet om live te spelen en welk nummer is het meest uitdagende om live te spelen?

 

Giedo: Mijn persoonlijke favoriet is “Into Decay”. Krijg er altijd weer een kick van om dat nummer te spelen. “I am the law” doet het altijd erg goed bij het publiek en dat is dan ook altijd een feest om te spelen. Het meest uitdagende zijn de nieuwe nummers, omdat ze nog nieuw en de automatismen nog moeten groeien.

 

Wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was, welke plaats is je altijd bijgebleven waar je hebt opgetreden?

 

Giedo: Dan moet ik toch zeggen Graspop 2008. Tent goed vol en het publiek ging compleet uit z’n plaat. Dat was echt gaaf. Dat smaakte naar meer en daar gaan we voor.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Giedo: Ik ben vroeger begonnen met luister naar Kiss en heb als hardrockertje het rijtje gewoon afgelopen, Maiden, Megadeth, Kreator, Slayer, Terrorizer, Deicide, Slipknot. Alle metal vormt je gewoon maar uiteindelijk ontstaat de muziek gewoon uit het hart. Daarom is origineel blijven niet echt moeilijk, want het komt uit mezelf, en zoals we weten is ieder mens uniek. Onze zanger is een wandelende metalencyclopedie, dus als ik met een stuk muziek kom wat wel heel erg ergens aan doet denken dan hoor ik het wel.

 

Kan je het een en ander over jezelf vertellen, wat motiveert je in het schrijven van de songs en waar hou je zelf  persoonlijk van bijvoorbeeld?

 

Giedo: Mijn grootste hobby is het schrijven van muziek. Het is heerlijk om op zoek te gaan naar dat ene nummer wat je graag wil horen, maar gewoon nog niet is geschreven. Muziek luisteren doe ik niet zo heel veel meer, omdat dat een enorme sta-in-de-weg kan zijn als je muziek wil schrijven. Kom je alleen maar op ideeën van een ander en zo. Dat werkt voor mij niet. Maar om wat te noemen, in m’n auto ligt nu bijv. Devildriver, Volbeat, Slipknot. Lekker spul.

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?


Giedo: We genieten allemaal gewoon heel erg van het bezig zijn met de band. Zeker als het dan ook nog zo gewaardeerd wordt. Aan nieuwe nummers hebben we nooit een gebrek. Tja, dan is een cd als opslagmedium ook eigenlijk wel handig. Archiveren en weer doorgaan is ons motto.

 

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we zoal verwachten van The Lucifer Principle de komende jaren?


Giedo: We zijn net als 3e Nederlandse band toegevoegd aan het Jagermeister band-programma. Epica en Delain gingen ons reeds voor. Ik denk dat we hier een aardige push door krijgen. Verder gaan we  van de zomer eerst nog wat leuke festivals doen. We staan dit jaar o.a. op Zwarte cross en Alcatraz (B) en in het najaar waarschijnlijk nog een support tour door Europa. In de winter denk ik dat we de warmte van de studio maar weer eens op gaan zoeken om een volgende cd te fabriceren. Al met al nog genoeg plannen om te zorgen dat TLP nog wel even doordendert!

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.


Giedo: Bedankt voor het interview en succes met Metal Experience

 

Cheers,

Eugene Straver

 

 

Members: 

Mikhail Kulagin - Drums

Giedo van de Graaf - Guitars

Earik Mensinga - Vocals

Thomas de Bruijn - Guitars

Mike Grunwald - Stand Up Bass

 

Albums:
(2007) - Pitch black Dawn

(2009) - Welcome to Bloodshed