The Goods - 13/03/2006

De punk-garagerock band The Goods zal op zondag 18 maart 2007 haar debuutalbum uitbrengen via het Eindhovense platenlabel Tear It Up Records. The Goods bestaan uit door de wolgeverfde muzikanten uit de Eindovense Rockcity-scene, die voorheen bekend stonden als De Homo’s, maar na veel commotie rond deze bandnaam rockt de band tegenwoordig onder de noemer The Goods. De stijl en sound van The Goods is niet in een paar woorden te vatten, de muziek is energiek, dynamisch en opwindend. Op het debuutalbum van de band vinden we een aangename mengeling vormen van overdonderende, pakkende hardrock, classic-, punk- and garagerock nummers terug. Dat The Goods hun inspiratie veelal halen uit oude hardrock bands uit de jaren zeventig en tachtig is verder goed te horen. Dit zorgt ervoor dat deze band een zeer eigenaardige, doch herkenbare sound heeft.

 


De release-party van het album zal gevierd worden in het Rembrandt-theater in de Eindhovense binnenstad, deze voormalige bioscoop is door dance-organisatie Extrema omgebouwd tot club/concertzaal voor allerhande dance-feesten. Op zondag 18 maart zal er voor het eerst een rock-concert gegeven worden, een ware primeur dus! Behalve The Goods zal ook de Belgische band El Guapo Stuntteam zijn recent verschenen album ‘Back From The Grave’ ten doop houden voor het Nederlandse publiek. Naar aanleiding van het debuut album van de band wisten we gitarist Erik te traceren om het een en ander toe te lichten omtrend het nieuwe album.


Ten eerste wil ik jullie dan nog feliciteren met de release van jullie debuut album!!!


Vertel eens wat meer over The Goods, waar komen jullie vandaan en wat is jullie achtergrond? Als ik het goed begrijp stonden jullie voorheen bekend als De Homo’s?

The Goods is een band uit Eindhoven. Meer dan 10 jaar geleden zijn we als 15 jarige jochies begonnen met een bandje. We konden allemaal nog geen noot spelen. Altijd blijven repeteren, vooral omdat we beste maten waren. 6 jaar geleden is onze huidige drummer erbij gekomen. Nog altijd was de band niet erg serieus/ambitieus, vandaar de naam The Homoos. Een demo’tje dat we hadden gemaakt bleek aan te slaan en daarmee verkregen we her en der wat optredens. Na een jaar veel spelen, vooral in de regio, bleek dat iedereen meer wilde, en dat het tijd was voor een serieuzere naam en aanpak. The Goods waren geboren.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor jullie debuutalbum, kwamen de ideeën vanzelf of was het een lang weloverwogen creatieve ontlading?

De nummers op het debuutalbum zijn het resultaat van drie jaar lang schrijven en repeteren. Al het materiaal dat goed genoeg was werd opgenomen.

 

 

Hoe is het opname proces van het album verlopen, waren de nummers al compleet geschreven voordat jullie de studio introkken of moest er hier en daar nog wel wat bijgeschaafd worden tijdens de opname sessies?

Tijdens het opnemen is er behoorlijk aan de nummers gesleuteld. Dingen die niet bleken te werken werden aangepast en tijdens het opnameproces kwam je ook weer op nieuwe ideeën. Het is een leerzaam proces geweest. Sommige nummers die bijna af waren hebben het uiteindelijk niet gehaald, en andere nieuwe nummers zijn op het laatste moment nog toegevoegd.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op het album wilde toevoegen of gebruiken?
Nee. We zijn zonder echt constructief plan begonnen met opnemen. Gaandeweg kwamen we erachter wat we wel en niet gaaf vonden. Belangrijkste was dat alles, ondanks alle verschillende stijlinvloeden, een zelfde sound kreeg.

 

Wie was er verantwoordelijk voor het schrijven van de songs op het album, hoe gaat dat bij jullie in zijn werk?

Daan is het muzikale brein achter The Goods. Hij is erg perfectionistisch en het kan daarom ook lang duren voordat een nummer echt helemaal af is. Iemand komt met een riff, en als die goed genoeg is gaan we daarmee aan de slag. Soms gaat dat snel, soms niet

 

Wie is bij The Goods verantwoordelijk voor de teksten, wat zijn de voornaamste thema's?

Moet je bij titels als “Bad Woman” vragen naar thema’s.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen en hoe serieus zijn deze?

De teksten zijn niet belangrijk. Mensen luisteren naar een totaal. Als ze af en toe een woord of klank herkennen, bedenken ze daar zelf wel een verhaal bij. Het gaat om de energie en het gevoel wat mensen daarbij krijgen. Iedereen neemt het net zo serieus als dat ie zelf wel.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het album?

Iedereen is verbaasd over de kwaliteit. Aangezien wij alles zelf thuis opgenomen hebben met nul budget hadden weinig mensen dat verwacht. We hebben het wel ergens goed af laten mixen. Ik sta te kijken dat we met minimale middelen zo’n fatsoenlijke plaat hebben kunnen produceren.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

Er zijn altijd dingen die achteraf nog net iets beter hadden gekund. Vooral omdat wij niet aan een deadline of een budget waren gebonden, konden we net zolang schaven als we zelf wilden. Op een gegeven moment moet je zeggen dat iets af is.

 

Heb je ook je persoonlijke favorieten op het album, nummers die jou meer aan staan dan andere op het album?

“Die Alone” is een nummer dat op de plaat erg sterk over komt. Maar andere nummers doen daar nauwelijks voor onder.

 

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zodat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen?

Ik heb een hekel aan het woord muziekindustrie. Wij maken al 10 jaar met veel plezier muziek. Afgelopen tijd zijn dingen in een sneltreinvaart gekomen met een management een platencontract en een CD. Zo is het gegaan.

 

Welk album heeft de grootste invloed op je gehad waardoor je dacht: 'Dat wil ik ook!'?

Ik zou niet een album kunnen noemen. Bands die ik bijvoorbeeld erg gaaf vind zijn The Hellacopters of The Datsuns, maar ik luister ook graag naar Led Zeppelin of The Beatles. Iedereen in de band heeft toch een eigen muzieksmaak.

 

Oké dan. Als je drie bands mocht kiezen om het podium mee te delen. Welke zouden dat dan zijn?
Niet persé bands. Wel bepaalde plekken. Ik zou willen dat er nog zoiets was als Dynamo, en dan het liefst die van 1995: 120 duizend man. Ik was zelf 14, dus dat vergeet ik niet zo snel meer.

 

Hoe kijk je tegen de huidige scčne aan waar jullie je in bevinden, denk je bijvoorbeeld dat de band over een jaar of vijftien nog zal bestaan?

Er zijn heel veel bands. Veel goede maar ook heel veel slechte. Als wij ons als band blijven ontwikkelen, niet alleen op muzikaal gebied, dan denk ik dat wij nog wel wat jaartjes meekunnen. Wie zal het zeggen.

 

Hoe kijk je tegen de nabije toekomst van The Goods aan, zijn er al plannen voor een tour of enkele festival shows?

We zijn hard bezig om een tour te plannen. Het festival seizoen komt eraan en ik vind dat The Goods daarin niet mag ontbreken.

 

Is er verder nog wat je aan ons of onze lezers kwijt wil?

Ga die CD kopen en hou in de gaten wanneer we bij jullie in de buurt spelen.

 

Bedankt voor je antwoorden en succes met de band!

(Eugene Straver)

Current Line Up:

Wannes - Bass

Erik – Guitar

Kasper – Drums

Daan – Guitar/Vocals

The Goods Albums:
2007 - The Goods