Spoil Engine - 05/09/2009

Het nieuwe album van het Belgische SPOIL ENGINE heeft de titel ´Antimatter´ meegekregen en is de opvolger van het in 2007 uitgebrachte ´Skinnerbox v.07´. Het album is wederom opgenomen in de Sweet&Sour Studio van zanger Niek Tournois. De mastering van ´Antimatter´ heeft plaats gevonden in New York, bij Sterling Sound (AC/DC, Metallica, Slipknot) om precies te zijn. Ue Nastasi (Killswitch Engage, DevilDriver, Darkest Hour) is hier verantwoordelijk voor. Verder heeft de band de overstap gemaakt naar het grote Roadrunner Records label die afgelopen onlangs het schijfje uitbrachten, wat kan een band nog meer willen…

 

Verder hebben de vier Belgen en Nederlandse zanger hebben inmiddels een uitstekende live reputatie weten op te bouwen. De band weet namelijk een flinke show neer kunnen zetten die zowat de boxen doet ontploffen. Met deze informatie en na het uitstekende debuut ´Skinnerbox v.07´ is het tijd voor een interview met de band. Hieronder valt dan ook te lezen wat gitarist Nick Vandenberghe ons kwijt wil over onder meer het nieuwe album en de toekomstplannen van de band.

 

 

Spoil Engine is een vrij nieuwe band, dus zou je dit interview kunnen beginnen met een korte introductie van de bandleden, hoe deze band tot stand is gekomen en waar de naam Spoil Engine vandaan komt?   

 

Nick: “Engine” staat voor de eenheid die wij als band vormen, Spoil voor de metal en rock ’n roll attitude, dit alles met een vette glimlach gebracht. De band is opgericht eind 2004 door Steven Sanders (gitaar) Steven Demey (drums), Kristof Taveirne (bass) en mijzelf (Nick Vandenberghe) op gitaar, met als doel een metalband op te richten. Blauwdruk voor onze muziek waren bands als Pantera, Killswitch Engage en Slipknot. Midden 2005 is Niek Tournois toegetreden en vanaf dan is het snel vooruit gegaan. Zeker toen we het podium mochten delen met bands als Arch Enemy, Prong, Volbeat en Sepultura. En natuurlijk onze plaats op de affiche van Graspop 2007. 

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Antimatter’?

 

Nick: Enkele maanden na de release van ons vorig album Skinnerbox v.07´ zijn we de studio ingedoken en begonnen met demo’s op te nemen voor een volgende project. Vooral Steven (gitaar) en Niek zaten boordevol inspiratie. In totaal werden er zo’n twintig nummers ruw opgenomen, op die manier werd de basis gelegd voor een compleet nieuw album.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘Antimatter‘ wilde toevoegen of gebruiken?

 

Nick: Absoluut, in vergelijking met Skinnerbox v.07´ wilden we een bredere sound creëren die toegankelijker is, en in de productie wilden we vele zaken anders aanpakken. Zo hebben we zonder plug-ins en allerhande studio snufjes gewerkt, om een zo natuurlijk mogelijke sound te creëren. Het volledige album is ook analoog afgemixt. 

 

Was dit een bewuste keuze die jullie maakten?

 

Nick: Toch wel. Als band en als muzikant wil je telkens een stap voorwaarts maken en de lat hoger leggen. Je probeert steeds betere songs te schrijven en een betere plaat af te leveren.

 

Wat is het grootse verschil volgens jou tussen jullie voorganger ‘Skinnerbox v.07’ en het nieuwe ‘Antimatter’?

 

Nick: Het schrijfproces is echt goed bekeken ditmaal. Ook werd elk nummer voortdurend bijgeschaafd tot we allemaal tevreden waren over het eindresultaat. Toen we ons vorige album opnamen lag de klemtoon in de eerste plaats op het instrumentale, deze keer hebben we veel meer aandacht aan de zangpartijen geschonken.

 

 

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een Spoil Engine nummer volgens jou?

 

Nick: Voor mij persoonlijk: het “cathy” gehalte. Een nummer moet snel in het hoofd zitten. Technisch en supersnelle riffs en blastbeats zijn niet aan ons het besteed vrees ik. Wij gaan enkel voor een nummer die goed in elkaar steekt.

 

Hoe ging het schrijven van de songs voor deze release in zijn werk?

 

Nick: Het leeuwendeel van de songs op “antimatter” zijn geschreven door onze lead gitarist Steven Sanders. Zanger Niek en drummer Steven schreven ook enkele songs. We begonnen met het opnemen van demo’s, en vandaar uit werkten we met zijn allen tot we tevreden waren.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hoe lang hebben jullie aan ‘Antimatter‘ gewerkt in de studio?

 

Nick: Alles is in perioden opgenomen. De drums zijn al vorige zomer ingeblikt, gitaren eind 2008 en de rest januari en februari 2009. We zijn zeer selectief en streng te werk gegaan, arrangementen werden met zijn allen verzorgd. Toen alles opgenomen was en we de nummers gepremixt hadden, vertrokken de files richting Ace Zec  (customs, Death before disco) die de eindmix verzorgde. Deze nam twee volle weken in beslag. daarna werd die doorgestuurd richting States om te laten masteren door Ue Nastasi (devildriver, killswitch engage). Eind augustus stelden we onze nieuwe album voor tijdens onze Pukkelpop show en vandaag ligt hij netjes in de winkel.

 

Wie was er verantwoordelijk voor de teksten, waar komt de inspiratie vandaan en kan je me wat meer uitleg geven over de thema’s van de teksten?

 

Nick: Niek onze zanger is verantwoordelijk voor de teksten. Ze handelen over de mensen in zijn leefwereld. Over hun positieve en negatieve eigenschappen maar ook over hun volharding. Agressie, frustratie, hoop en verandering zijn thema’s die vaak terugkomen. We willen zeker niet alles in een negatief daglicht stellen, maar ook een lichtpuntje aanduiden.

 

Kan je omschrijven wat de titel ‘Antimatter‘ voor jou betekend, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter?

 

Nick:  Antimatter´ staat voor ons synoniem voor de afstomping van onze (sociale) leefwereld. Vele mensen zijn het contact met elkaar verloren door hun weg te steken achter hun computer. Ze zijn ingeschreven in allerhande sociale netwerken maar komen zelf nog amper buiten. Niet dat we iets tegen netwerken hebben. We gebruiken allemaal facebook, myspace, etc... Maar het contact met de mensen beleven we nog altijd het liefst in real life. Beschouw het als een oproep om naar buiten te komen, de wereld aan te zien met echte ogen en zelf waar te nemen.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen aandacht schenken aan de teksten, naast het luisteren van de muziek?

 

Nick: Persoonlijk bekijk ik weinig teksten van bands, maar ik kan mij voorstellen dat vele anderen er  aandacht aan schenken. Dus als band probeer je toch altijd een verhaal te vertellen, hopende dat mensen er iets van opsteken. 

 

 

 

Jullie debuutalbum ‘Skinnerbox v.07’ kwam uit via het kleine Belgische label Apache Productions, hoe zijn jullie na deze release in contact gekomen met Roadrunner records?

 

Nick: Roadrunner vroeg tijdens de ´Skinnerbox´ periode al eens een album om uit te checken. Ze waren aangenaam verrast, maar misten nog de songs waartoe ze op zoek waren. Toen ze vernamen dat we terug in de studio zaten, benaderden ze ons opnieuw. Ditmaal hoorden ze wel de songs. Toen hebben we contact met elkaar blijven houden. Na een bezoek op een show van ons werd de knoop doorgehakt en hebben ze ons een contract aangeboden.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album, ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Nick: Tot nu toe zijn de recensies en reacties uiterst positief. Wat ik persoonlijk denk… Ieder album is een moment opname. Achteraf zijn er altijd puntjes waarover je twijfelt, en die je misschien anders wilde. Maar als ik louter objectief oordeel, denk ik wel dat we trots mogen zijn op het eindresultaat. We zijn zeker niet de beste muzikanten maar voor deze plaat hebben het beste uit elkaar gehaald.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Nick: Mijn invloeden variëren enorm. Ik ben een kind van de jaren negentig. Dus ik ben op gegroeid met crossover bands als: Pantera, Type O Negative, Life Of Agony, Fear Factory,… Naarmate ik ouder werd zijn allerhande niet-metal bands mijn smaak gaan bepalen. Vooral oudere bands als Pink Floyd, The Beatles, The Doors,.. om enkele te noemen. Laat ik het zo stellen dat ik vooral fan ben van goede songs.

Originaliteit is iets wat je vooral moet overkomen. Speel de muziek die je het nauwst aan het hart ligt en laat je zo weinig mogelijk inspireren door het snoepje van de dag, hoe lekker dit ook mag smaken. Dan maak je een kans om origineel uit de hoek te komen. 

 

Kan je het een en ander over jezelf vertellen, wat motiveert je in het schrijven van de songs en waar hou je zelf  persoonlijk van bijvoorbeeld?

 

Nick: Ik laat mij motiveren door alles rond me heen. Vooral mensen met zowel hun goede als mindere goede kanten. Muziek is eerst en vooral mijn creatieve uitlaatklep, mijn fantastisch medium om te ontsnappen aan mijn dagelijkse verplichtingen. Ik heb een gezin en een eigen zaak waarmee ik mijn muzikale carrière combineer. Ze vullen elkaar perfect aan.

 

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Nick: De fans en de mensen die in het publiek staan te kijken. Telkens nieuwe mensen ontmoeten is voor ons de drijfveer nummer een. Zoals je zegt, albums verkopen weinig dezer dagen, ze zijn gereduceerd tot een visitekaartje van de bands. Maar tijdens optredens beleef je nog telkens de magie waar om het draait.  

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Nick: Nog ieder jaar gaan de verkoopcijfers er op achteruit. Probleem is dat er een hele generatie opgegroeid is met het downloaden van muziek. Te vernemen in de media is het dweilen met de kraan open. Maar om alle schuld aan het adres downloaders te sturen lijkt mij te verregaand. Ook de platenmaatschappijen hebben er schuld aan. Ze hebben jarenlang de markt gedomineerd en het probleem veel te lang van zich afgeschud met als gevolg de hoge download cijfers. Aan de andere kant heeft de slinkende cd verkoop ook z’n voordelen, het maakt de band of platenlabel alert om zijn nieuw product creatief aan te prijzen. Toch leuk meegenomen een extra cd of dvd er bovenop?

 

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we van Spoil Engine verwachten de komende jaren?

 

Nick: Momenteel willen we zo veel mogelijk ons nieuw album promoten. Door interviews, een videoclip die eraan komt en uiteraard zo veel mogelijk shows te spelen. We hopen ditmaal  een tour eens te mogen meemaken. En uiteraard zijn we al bezig met het schrijven van nieuwe songs waarbij we de lat nog hoger zullen plaatsen. ;)

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Nick: Graag gedaan, jullie te woord te staan. Iedereen meer dan welkom op onze shows en check out ons nieuw album “antimatter”. Voor meer info www.spoilengine.com

 

Cheers,

Eugene Straver

 

 

Members:

Niek Tournois - Vocals

Steven 'Gaze' Sanders - Guitar

Steven Demey - Drums

Nick Vandenberghe - Guitar

Kristof Taveirne - Bass

 

Albums:

(2007) Skinnerbox v.07

(2009) Antimatter