Sieges Even - 24/07/2008

Eerder dit jaar stond het Duitse Sieges Even op het Rockhard festival geprogrammeerd waar de band een zeer degelijk optreden verzorgde. Deze progressieve rock/metal band kent inmiddels een lange geschiedenis, de band werd immers begin jaren tachtig opgericht en bracht enkele klassieke albums uit. Echter eind jaren negentig viel de band uit elkaar, hierna werd er nog wel het een en ander materiaal uitgebracht onder een andere noemer maar het moest tot 2005 duren voordat de band nieuw plaatwerk uitbracht. Het uit 2005 stammende ‘The Art Of Navigating By The Stars’ mag gerust tot één van de opmerkelijkste comebackplaten van dat jaar gerekend worden met als grootste verrassing zanger: Arno Menses uit Rotterdam. Dat de wederopstanding niet van korter duur was bleek met het uitkomen van het ‘Paramount’ album in 2007.

 

Op 28 juli zal het eerste live album van de band getiteld ‘Playgrounds’ verschijnen, het album werd opgenomen tijdens de tour van afgelopen jaar ter promotie van het ‘Paramount’ album. Het album klokt net geen zeventig minuten en tel daarbij nog eens op dat de band live het geluid van hun studio albums bijna weet te benaderen dan weet iedere progressieve metalfan weet wat hij te doen staat. Ter gelegenheid van deze release kreeg ik de kans zanger Arno Menses wat vragen voor te leggen over deze nieuwe release. 

Ik zag jullie enkele maanden geleden voor het eerst live op het Duitse Rockhard festival waar jullie een uitstekende show wisten neer te zetten, wat vooral opviel was de enorme spelvreugde die ik ook op het ‘Playgrounds’ album terug hoor, gefeliciteerd hiermee!  

Nou bedankt, we doen ons best zal ik maar zeggen. Ik en de rest van de band vind het altijd een feest om op het podium te staan en we hopen de vreugde op mensen over te brengen. Natuurlijk moet de muziek staan als een huis in eerste plaats, maar je moet het ook brengen, dit voelt natuurlijk, dus doen we het zo.

Waarom is er gekozen om slechts songs van de ‘Paramount’, ‘The Art Of Navigating By The Stars’ en ‘A Sense Of Change’ op het live album te plaatsen?

Tja, niet bewust, we hadden bijvoorbeeld ook “Lifecycle” in de set zitten. Maar dit waren de best uitgevoerde nummers. Uiteraard ligt de nadruk op de laatste twee albums omdat deze rond deze bezetting geschreven zijn, ‘A Sence of Change’ ligt qua stijl het dichtst bij deze twee platen dus nummers van dat album kunnen makkelijk in de show geïntegreerd worden. Maar het is niet zo dat we nummers van de eerste twee platen bewust niet spelen.

Is er voor het ‘Playground’ album nog het een en ander bijgeschaafd in de studio, of zijn de opnames direct op het album beland?

Nee er is eigenlijk niets bijgeschaafd, ja één gitaarpartijtje omdat deze te dun klonk en we hadden een drop-out in een baspartij ergens. We hebben eigenlijk alle tapes aan Uwe Lulis (de producer van het album) gegeven en die heeft de klus geklaard. Hij stuurde vervolgens de nummers naar ons toe van hoe hij dacht dat het goed klonk en na wat aanpassingen kwamen we tot de uiteindelijke mix.

Ben je tevreden met het eindresultaat van ‘Playgrounds’ of zou je nu terugkijkend nog het een en ander veranderd willen hebben?

Nee, ik zou niets veranderd willen hebben. Het blijft altijd een momentopname, dat is live, ja soms zit er in de zang een nootje dat ik denk, had beter gekund, zo zullen de andere jongens dat ook wel hebben. Maar het belangrijkste vind ik dat zoals we live klinken is overeind gebleven op de cd, de dynamiek etc. Ik vind sommige uitvoering zelfs beter als op het studio album. Dit is ook voor mij het eerste album dat ik kan leven met wat ikzelf heb neergezet.

Heb je ook je persoonlijke favorieten die je live speelt, nummers die jou meer aanstaan dan andere en zijn er ook songs die je live liever nooit meer live speelt en waarom niet?

Favorieten jazeker: “The Weight”, “The Lonely Views Of Condors”, “Tidal”, “Empty Places”… eigenlijk bijna alles. We hebben ook “Leftovers” gespeeld, maar die doet het voor mij niet live. Tja en “Iconic”, kicke nummer, maar zo fucking hoog...ik ga kapot als ik dat refrein zing haha. Maar over het algemeen vind ik alles best om te spelen...ook ‘Lifecycle’ en ‘Steps’ materiaal.

Hoe kijk je terug op de periode vanaf het ‘The Art Of Navigating By The Stars’ album, het moment dat jij bij de band kwam tot nu toe?

Ja, een hoop gebeurt... je bent deze onbekende in de prog-wereld, de band heeft wel een cult-status maar is relatief klein, en we zijn zo aan het klimmen momenteel. Zo sta je voor 50 man je eerste show te spelen en zo open je voor Journey voor 3500 man. Ook muzikaal heb ik zo veel geleerd en hopelijk is mijn stem ook gegroeid, we zijn veel leuke mensen, ook helden van me tegengekomen en  op leuke plekken geweest... alles positief dus.

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen daar er nogal een duidelijke verhaallijn in de songs zit?

Daar zit het hem in bij Sieges Even, Markus schrijft voornamelijk de teksten en eerlijk gezegd denk ik in deze dat beiden niet zonder elkaar kunnen. Ik vind het ook bijzonder dat mensen ons aanspreken op hoe de tekst een impact op hen maakt, dat hoor je ook niet altijd. Dat betekend dat er meer in zit dan alleen Rock n Roll.

Het aantal bands in het progressieve genre is ontelbaar. Waarom is Sieges Even dan net de band die overal bovenuit schiet?

Ik denk niet dat we er bovenuit schieten, wij doen ons ding en hebben misschien een wat andere kijk op componeren en spelen dan andere bands, maar dat maakt het allemaal zo mooi, de diversiteit in aanbod.

Zijn jullie al begonnen met het schrijven van nieuw materiaal voor een volgend album?

Er liggen al wat flarden klaar ja, maar echte schrijfsessies zijn nog niet begonnen, maar dat komt wel weer goed, daar ben ik niet bang voor. Je moet alleen heel goed kijken naar welke kant je op wilt. We willen toch niet een tweede ‘Paramount’ of ‘Navigating’ maken, dus dat heeft nog wat bedenktijd nodig.

En zo ja, wat kunnen we dan verwachten?

Hopelijk iets goeds haha

Hoe gaat het proces van het maken van nieuwe songs bij Sieges Even in zijn werk?

Zoals bij veel andere bands, iemand heeft een riff of meerdere. Een ander vult het aan. De derde krijgt alweer aan zanglijn in het hoofd etc...en zo start het balletje met rollen totdat er zich een nummer uit manifesteert. Vorig album hebben alleen via e-mail geschreven, misschien dat we ditmaal wat meer elkaar gaan opzoeken en de oefenruimte induiken. We zullen zien.

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we de komende periode zoal verwachten van Sieges Even?

Het vervolg van de ‘Paramount’ tour. Eventueel nog wat andere optredens hier en daar. Daarna is het echt tijd voor een nieuw album. We hebben zojuist besloten dat om  nu nog een DVD uit te brengen dit iets te snel na het live album is, dus dat zal iets voor volgende tour zijn.

De nodige losse optredens zijn inmiddels al geweest. Zijn er ook nog plannen voor een tour en wordt dan Nederland ook nog eens bezocht?

Ik denk dat Nederland als rechtgeaard progland zeker niet mag ontbreken in een tour, bovendien...ik houd van mijn eigen omgeving, dus wat mij betreft spelen we er zo snel mogelijk weer. Maar er staat nog niets op het rooster.

Ok, dan nu nog wat persoonlijke vragen zodat de lezers je wat beter kunnen leren kennen.

Welk album heeft de grootste invloed op je gehad waardoor je dacht: 'Dat wil ik ook!'

Ha ha, eigenlijk twee albums. Sieges Even – ‘A Sence of Change’, voor  mij nog steeds HET Sieges album. Die is niet uit mijn cd-speler geweest voor meer dan een jaar, voor mij het absolute top prog album aller tijden. De andere: ‘Two For The Show’ van Kansas, de energie van die band live kent geen grenzen. Daarbij komen de vocalen van Steve Walsh, ja dan denk je inderdaad “dat wil ik ook” helaas, ik mag Steve's schoenen nog niet eens poetsen...maar dromen is altijd mooi.

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen en hoe komt iemand uit Nederland ineens bij een progressieve Duitse band terecht?

Internet heeft de wereld bij je in de woonkamer gezet, het is allemaal zo makkelijk vandaag de dag. Ik heb gewoon een mailtje gestuurd of ik in de band kon zingen...en tot mijn verbazing mocht dat ook, wonderen zijn de wereld nog niet uit ha ha.

Wat is jou drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijd waarin een fan liever download dan albums koopt?

Ja,dat is moeilijk maar dit is ook de schuld van de platenindustrie, de achterlijke prijzen voor een audio cd zijn belachelijk hoog. Bovendien echte liefhebbers, en ons publiek bestaat voornamelijk uit deze groep, willen altijd het origineel. Maar voor het geld doe ik het niet hoor, het zou mooi zijn, maar voorlopig verdien ik nog geen reet, slechts mijn onkosten zijn gedekt that's it. Ik moet gewoon van ma t/m vrij op het werk zijn.

Wat betreft het schrijven van songs, wat is volgnes Arno Menses het belangrijkste ingrediënt voor een song?

EMOTIE.

Wat zijn je invloeden en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

Invloeden, Kansas en heel veel AOR. Het is heel moeilijk om origineel te blijven, ikzelf denk dat het de fijne lijn tussen originaliteit en commercialiteit is die tot succes leid.

Kan je het een en ander over jezelf vertellen, wat motiveert je in het schrijven van je teksten en waar hou je zelf persoonlijk van bijvoorbeeld?

Ik schrijf de teksten niet haha, dat doet Markus, ik ben een kind van de patat en frikadellen, videogames cultuur, heb wel eens een boek gelezen...ben de titel alleen vergeten, echt mijn teksten zijn van een ander kaliber dan die van Markus, dus hij schrijft de teksten en zo is het goed. Ik ben van melodie en daar houd ik me voornamelijk mee bezig in deze band. Ik ben een groot fan van Markus' teksten, dus ik zing en lees ze graag.

Wat is jou opinie van de hedendaagse metal scene, is er nog iets dat we missen?

Weet ik niet, er is zoveel aanbod op wat voor vlak dan ook. Ik vind het fantastisch dat er zich zoveel stijlen onderscheiden. Dus misschien missen we wel iets, maar ik moet je het antwoord schuldig blijven. Ik merk zelf dat ik vaker terug grijp naar werk van de 70's en 80's.

Wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was? Welke plaats is je nou altijd bijgebleven waar je hebt opgetreden?

Griekenland, Larissa en Athene, wat een toewijding daar,  meezingen van begin to eind van het concert...zelfs de gitaarsolo's. Ja, dan sta je wel even met tranen in je ogen, als je bedenkt dat jij 3 maanden daarvoor de zanglijnen op je kamertje 3 hoog achter in Rotterdam heb zitten schrijven, dat doet je wat ja. Eigenlijk hetzelfde in Moskou en zo nog wat shows.

Ik benoemde al even het probleem van het downloaden. Denk je dat downloaden in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

Het is een probleem voor de gehele muziek en film industrie, maar ik denk dat zelfs maatschappijen als Sony er toch wijzer van worden...anders was er echt al iets concreets aan gedaan, het wordt moedwillig in stand gehouden, om wat voor reden dan ook. Ja, de kleine artiest lijdt daaronder, maar het maakt het tegelijk voor mensen om je album eens te beluisteren...dus voor en nadelen. Verder boeit het me niet zo, ik haal ook weleens een cd van het net.

Is er verder nog wat je aan ons of onze lezers kwijt wil?

Ja ik hoop dat ik jullie misschien heb kunnen interesseren voor Sieges Even. Playgrounds ligt vanaf 28 July in de winkel. Nog van een andere orde...ik heb met Markus Steffen en Alan Williamson een tweede band SUBSIGNAL, misschien ook het checken waard op onze myspace.

Bedankt voor het interview
Arno

Albums:  
Life Cycle (1988)
Steps (1990)
A Sense of Change (1991)
Sophisticated (1995)
Uneven (1997)
The Art Of Navigating By The Stars (2005)
Paramount (2007)
Playgrounds (live album, 2008)

Current members :
Markus Steffen − Guitar  
Oliver Holzwarth − Bass Guitar
Alex Holzwarth − Drums
Arno Menses − Lead Vocals -  

Past members :
Jogi Kaiser – Lead Vocals (A Sense of Change)
Wolfgang Zenk – Guitar (Sophisticated, Uneven)
Greg Keller – Lead Vocals (Sophisticated, Uneven)
Börk Keller − Keyboard (Uneven)