Kingfisher Sky - 30/10/2007

Na zijn vertrek in 2001 bij Within Temptation wilde drummer Ivar De Graaf wat anders gaan doen, samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld neemt Ivar alle rust en tijd om composities te schrijven die niet aan een bepaald genre of stijl zijn gebonden en zo wordt de basis gevormd voor Kingfisher Sky. Het resultaat ligt imiddels in de winkels, maar de release van ‘Hallway Of Dreams’ ging niet zonder slag of stoot. Ivar en Judith hadden in totaal zo’n vijf jaar nodig om de songs te vormen en een geschikte band bij elkaar te zoeken die werden gevonden in bassist Eric Hoogendoorn (ex-Orphanage), de gitaristen Daan Janzing en Edo van der Kolk en toetsenist George van Olffen (ex- Moonflower). Afgelopen jaar tekende de band een deal met Suburban Records en werd er in juni 2007 begonnen met de opname van het debuutalbum dat geproduceerd werd door Jochem Jacobs (Textures) en Bouke Visser.

 

 

Het resultaat mag er zijn, de muzikale koers laat zich moeilijk omschrijven, maar samen met het label werd de term progressieve myth-rock doorgevoerd om het geluid van de band toch een naam te geven. Denk hierbij enerzijds Heart, Clannad, Tori Amos, Kate Bush, Mike Oldfield en Pink Floyd en anderzijds aan progrock zoals van Porcupine Tree, King's X en Marillion waardoor het album en veelzijdig geluid met sfeervolle contrasten heeft meegekregen.

 

Onlangs had ik de kans om drummer Ivar De graaf wat vragen voor te leggen over zijn band Kingfisher Sky, hieronder valt zijn verhaal te lezen.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘Hallway Of Dreams’, je stapte immers in 2001 op bij Within Temptation?

We zijn niet meteen in 2001 begonnen met schrijven. We hebben na Within Temptation eerst nog een rockbandje a la Skunk Anansie gedaan en in 2004 zijn we begonnen met schrijven van nummers wat uiteindelijk Kingfisher Sky is geworden.

 

Kwamen de ideeën vanzelf of was het een lang weloverwogen creatieve ontlading na je periode bij Within Temptation?

De ideeën moesten groeien. Toen we begonnen met schrijven hadden we eerst een idee in ons hoofd dat het pure rock moest zijn met alleen drums, gitaar en zang maar de creatieve ontlading kwam pas nadat we onszelf niet meer beperkten met een bepaald concept.

 

Je zal het al vaker gehoord hebben, maar waarom hebben we zo lang moeten wachten op jullie debuut?

Na Within Temptation zijn we heel snel een rockband begonnen en na een jaar viel die band uiteen omdat het materiaal te haastig in elkaar was gezet en ons teveel beperkte. We hebben ons daarna met andere dingen bezig gehouden dan muziek en zijn in 2004 weer gaan schrijven en ditmaal de tijd ervoor nemen om erachter te komen wat we muzikaal wilden vertellen.

 

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘Hallway Of Dreams’ wilde toevoegen of gebruiken?

Ja, ik wilde in ieder geval elementen uit de Keltische en Scandinavische volksmuziek toepassen en dit laten contrasteren met lekkere riffs a la Porcupine Tree en King’s X. Judith wilde de volle breedte van haar stem gebruiken dus niet alleen haar Klassieke achtergrond maar ook haar Soul en Rock invloeden, de songs zijn dan ook door ons beide geschreven.  

 

Was dit een bewuste keuze die jullie maakten?

Ja, dit was een bewuste keuze.

 

Wat zijn de voornaamste thema's in jullie teksten en kan je deze wat nader verklaren?

Dat wisselt nogal. Sommige teksten zijn naar aanleiding van verhalen of films (Big Fish  bijvoorbeeld), Persephone is weer een Mythologisch verhaal en weer andere nummers zijn harde realiteit zoals November en Through my Eyes. 

 

Wat is de betekenis van de titel ‘Hallway Of Dreams’ van het album, kun je hier wat meer over vertellen?

Het heeft twee betekenissen, de eerste is als nummer op zich, de droomwereld van een vrouw die ooit heel succesvol was als musicalster maar nu in de goot ligt en iedereen is haar vergeten. Met die droomwereld van vroeger houdt ze zichzelf op de been. De andere betekenis is veel vrolijker omdat dit ons debuut is waarbij we de demo in onze gang hebben opgenomen, is in ons gangetje onze droom tot stand gekomen.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

Het zou mooi zijn als mensen ook de teksten lezen maar ik denk dat de teksten op de CD heel verstaanbaar zijn dus waarschijnlijk hoeven mensen ze niet eens te lezen.

 

 

Ondanks dat jullie niet onder de “gothic” noemer vallen zijn er toch enige overkomsten met deze stroming. Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Kingfisher Sky en al die andere populaire “female fronted” bands die er momenteel zijn.

Ik zou bijna zeggen dat de enige overeenkomst die we hebben is dat we een vrouw hebben die zingt. Onze muziek is heel open en divers. De nummers zijn vanuit akoestische gitaar opgebouwd en worden beïnvloed door diverse stromingen als progressive en folk. 

 

Wie heeft de term progressive myth-rock verzonnen en denk je dat Kingfisher Sky nog iets toe kan voegen in het “female fronted” genre.

De term hebben we samen met het label verzonnen om ons toch ergens in thuis te brengen. Wij passen niet in het hokje “female fronted” omdat we een ander soort band zijn. Wij zijn gewoon een rockband met diverse invloeden waar een vrouw zingt in plaats van een man. 

 

Waarom zijn jullie met Suburban Records in zee gegaan en wat heeft de doorslag gegeven om bij dit label tekenen.

Het enthousiasme en passie voor onze band vanaf het prille begin. Suburban heeft ons totale creatieve vrijheid gegeven en dat is natuurlijk heerlijk als muzikant.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album?

De reacties en eerste recensies zijn erg positief.  Persoonlijk ben ik er ontzettend blij mee. Het is precies wat we voor ogen hadden en meer. Toen we met de demo begonnen konden niet vermoeden dat die nummers zo boven zichzelf uit zouden stijgen.

 

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

Een paar piepkleine details zouden nog anders kunnen maar dat is echt mierencopulatie dus ik ben helemaal tevreden hoe dit album is geworden.

 

Heb je ook je persoonlijke favorieten op het album, nummers die jou meer aan staan dan andere op het album?

Het zijn natuurlijk allemaal onze “geluidskindjes” maar een van mijn persoonlijke favorieten is “Persephone” vanwege het grote contrast tussen lief folky en een logge riff.

 

Hoe ziet de toekomst van Kingfisher Sky eruit, hebben jullie al nieuwe nummers klaarliggen en zijn er al plannen voor een tour?

We zijn nog steeds aan het schrijven en opnemen en in het begin van 2008 gaan we beginnen met optredens in Nederland en België.

 

Is er verder nog wat je aan ons of onze lezers kwijt wil?

Bedankt voor de aandacht en hopelijk tot ziens tijdens een van de shows!

 

Ok, bedankt voor je tijd en tot een van de volgende shows!

(Eugene Straver)
 

Kingfisher Sky are:  
Ivar de Graaf - Drums
Judith Rijnveld - Vocals
Eric Hoogendoorn - Bassguitar
Daan Janzing - Guitar
Edo van der Kolk - Guitar
George van Olffen - Keyboards

Albums:
Hallway Of Dreams - 2007