Delain - 15/04/2009

Er zijn denk ik maar weinigen die het ontstaan van DELAIN niet kennen: de band is vooral het project van toetsenist en componist Martijn Westerholt, die door de ziekte van Pfeiffer zijn werk voor Within Temptation gedwongen stil moest leggen en op deze manier toch zijn creatieve ei kwijt kon. In 2006 zag debuutalbum “Lucidity” het levenslicht, een album waarop vele gastoptredens hoorbaar waren. Onder andere door de vele live optredens en de groeiende populariteit groeide het project uit tot een serieuze band. Eind maart 2009 werd dit bekrachtigt door een tweede langspeler, getiteld “April Rain”.

 

 

Genoeg reden om oprichter, toetsenist en componist Martijn Westerholt eens wat vragen voor te leggen.

 

Metal-Experience wordt regelmatig genoemd op de grote internationale websites zoals Blabbermouth.net, officiële band sites en verschillende e-zines en dat alles ondanks dat we pas actief zijn sinds juni 2004. Dus neem eens een kijkje op onze site als je tijd hebt, het adres is: http://www.metal-experience.com

Martijn: Ga ik zeker doen (heb het net gedaan!) Ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van jullie webzine. Ik hoop dat die heel populair gaat worden. Ik kan me voorstellen dat er uit Nederland behoefte is aan een goede nieuwe webzine voor het metalgenre.

 

Ten tweede gefeliciteerd met jullie nieuwe album dat binnenkort uitkomt en waarover ik je gelijk wat vragen voor zal leggen.

 

Martijn: Bedankt!!

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘April Rain’?

Martijn: Voor mij eigenlijk op dezelfde manier hoe ik altijd begin. Thuis ideeën kweken, en ontwikkelen op de PC met Cubase. Het Vervolg ging echter anders. Omdat ik nu versterking kon krijgen van mij bandleden ging het proces makkelijker. Ik ken de specialiteiten, sterke/minder sterke punten van de bandleden. Mede doordat we de twee jaar daarvoor intensief gespeeld hebben, konden we elkaar heel erg goed leren kennen op zowel persoonlijk, als muzikaal vlak. Door veel te praten, en af te tasten konden bandleden specialiteiten in het creatieve proces gaan leggen.

 

Kwamen de ideeën vanzelf of was het een lang weloverwogen creatieve ontlading?

Martijn: En combinatie van beide. Ik wist waar ik naartoe wilde met het album, maar je bent natuurlijk wel afhankelijk wat er in je opkomt. Je kan het sturen, maar het is toch altijd weer verassend wat eruit komt. Dat maakt het ook zo leuk.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘April Rain’ wilde toevoegen of gebruiken?
 

Martijn: Ik wilde een aantal meer up tempo nummers. Ik wilde daarnaast een zwaardere productie/mix, en meer contrast tussen stukken in een liedje.
 

Was dit een bewuste keuze die jullie maakten?

Martijn: Jazeker. Je smaak blijft zich ontwikkelen, en daarmee blijft de muziek die je maakt zich ook ontwikkelen. Ik heb bewust op een aantal zaken gericht die ik heel gaaf vond. Dit hebben we vervolgens uitgevoerd.

 

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een Delain nummer volgens jou?

 

Contrast binnen stukken. Er moet dynamiek inzitten. Daarnaast moeten er herkenningspunten inzitten (herkenbare melodie/thema). We houden van veel backingvocalen in onze muziek. Dat is zeer kenmerkend voor Delain. En tot slot moet een liedje voor mij behapbaar en compact zijn. Daarom hou ik erg van popstructuren.

 

 

Ik heb begrepen dat jullie debuut voornamelijk door jou werd geschreven, hoe ging het schrijven van de songs dit keer in zijn werk?

 

Martijn: Voor mij eigenlijk min of meer hetzelfde. Alleen had ik dit keer de beschikking over muzikanten (de bandleden) die me bijstonden. Dat maakte het uiteindelijk alleen maar makkelijker. Het was echter wel zaak dat bandleden hun plek in het proces kon vinden. Dat was voor dit album de uitdaging, en is zeer goed gelukt. Ik weet bij wie ik voor wat terecht moet, zowel voor de uitvoering van zaken, als het meeschrijven van bepaalde elementen. Zo is onze gitarist Ronald bijvoorbeeld erg goed in het schrijven van riffs.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hebben jullie dit keer anders gewerkt dan met de opnames voor ‘Lucidity’?

Martijn: Gitaaropnames zijn bij Guus (ex Orphanage) opgenomen door Ronald en Guus. Dus niet in een studio. Wat dat betreft is het lang leve de huidige technische ontwikkelingen. Je kan thuis om 3 uur snachts in je onderbroek opnames doen als je wilt. (We nemen namelijk alleen het kale gitaarsignaal op. Bij onze mixer Jacob Hansen word dit vervolgens naar een versterker geleid, en word het versterkergeluid / eindproduct uiteindelijk opgenomen). Charlotte heeft alle zangopnames samen met onze Co producer Oliver Philipps opgenomen. Bij Lucidity was ik hier nog bij aanwezig, maar nu was dat niet meer nodig. Heel praktisch voor mij. Verder hadden we natuurlijk haast niet meer te maken met gasten, wat de planning een stuk eenvoudiger maakte. De drums zijn wel op dezelfde manier opgenomen. Het grootste gedeelte in Duitsland bij Spacelab Studio, en het afrondende gedeelte bij Excess in Rotterdam.

 

Hoe lang hebben jullie aan ‘April Rain’ gewerkt in de studio?

 

Martijn: Niet zo lang. Omdat we alle nummers al heel erg op een preproductie uitgewerkt hadden, en daarnaast mensen op verschillende locaties tegelijk konden werken, hebben we het hele album in twee en halve maand kunnen opnemen en mixen.

 

Hebben  jullie een evenredig deel aan het schrijven van de songs gewerkt voordat jullie de studio introkken of is er nog veel bijgeschaafd en aangepast in de studio?

 

Martijn: Nee, we hebben alles van te voren geschreven. Daar zijn we ruim een jaar mee bezig geweest. We hebben in de studio’s slechts nog een paar details hoeven  bij te werken. Dat scheelt geld, stress, tijd, en de muziek kon zo van te voren helemaal uitgedacht worden zonder tijdsdruk.

 

Wie was er verantwoordelijk voor de teksten, waar komt de inspiratie vandaan en kan je me wat meer uitleg geven over de thema’s van de teksten?

Martijn: Teksten zijn helemaal het departement van Charlotte. Zij schrijft autobiografisch en houd er niet zo van om sprookjes teksten te schrijven. Ze haalt haar inspiratie dus uit het dagelijks leven. Een groot thema van dit album is de manier hoe men tegen zaken aan kan kijken. Sommige mensen zien positieve dingen in het leven niet goed, en gaan daar makkelijk aan voorbij. Het is bij een aantal zaken maar net hoe je er tegenaan kijkt. Het glas is half vol of half leeg. Dit komt sterk terug in ‘April Rain’.

 

Kan je omschrijven wat de titel ‘April Rain’ voor jou betekend, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter?

 

Martijn: Zie hierboven. De maand April is de eerste volle maand in de lente. Het kan heel mooi weer zijn. Maar het kan ook flink regenen. Dit geeft dus weer de tegenstelling weer die ik ook in bij de vorige vraag beschreef. Dit is de gedachte achter ‘April Rain’. Voor mij kenmerkt het ook een nieuw begin. Delain als band in plaats van een project. Een hele andere opzet, en voor mij persoonlijk heel erg geslaagd.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen aandacht schenken aan de teksten, naast het luisteren van de muziek?

Martijn: Dit is voor mij persoonlijk minder belangrijk. Ik richt mij voornamelijk op de muziek. Ook bij andere bands/muzikanten. Voor Charlotte is dit echter heel erg belangrijk. Voor haar is het een hele belangrijke combinatie die hand in hand moet gaan.

 

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen jullie vorige album ‘Lucidity’ en het binnenkort te verschijnen ‘April Rain’?

Martijn: ‘April Rain’ heeft een hardere metal productie. Het is zwaarder gemixt. De nummers zelf zitten echter meer poppie in elkaar. Ze zijn over het algemeen compacter dan de nummers op ‘Lucidity’. Ik heb met ‘April Rain’ getracht meet contrast te creëren zowel met elementen binnen een nummer, als de nummers bij elkaar.

 

Op jullie debuutalbum had je nogal wat inbreng van gastmuzikanten, op ‘April Rain’ slechts enkele, was dit een bewuste keuze?

Martijn: Ja en Nee. Toen de machine bij het maken van ‘April Rain’ op gang kwam ging het allemaal zo makkelijk (wat echt een ontzettende kick geeft) dat er minder behoefte was aan gastmuzikanten. Het inzetten van gasten vergt bovendien erg veel extra tijd. Je moet hun opnamen plannen op zowel locatie als tijd. De nummers vroegen er bovendien niet om. Daarnaast is het goed te laten zien, dat we gasten slechts toepassen omdat we dit erg leuk vinden, en het tot verassende resultaten kan lijden. Niet dat we gasten nodig hebben om een goed album neer te zetten.

 

 

Ik las in een oud interview na de release van ‘Lucidity’ dat je Corey Taylor wel zou willen strikken voor een volgende release, waarom hem en staat deze nog steeds op je verlanglijstje?

Martijn: Ik vind zijn stem geweldig. Het kwam er dit keer niet van door tijdgebrek, en er was geen nummer die erom vroeg, maar hij staat nog steeds op mijn lange termijn verlangenlijsten. Het komt er vast wel een keer van.

 

Zijn er verder nog andere muzikanten of zangers en/of zangeressen waar je op een eventueel volgend Delain album mee zou willen samenwerken?

Martijn: Ik weer dat Charlotte graag met Tom York van Radiohead zou willen werken. Ikzelf heb ook nog wel een aantal muzikanten waar ik mee zou willen werken. Maar die hou ik verder lekker voor mezelf, zodat ik mensen in de toekomst misschien nog eens kan verassen.

 

Jullie album werd geproduceerd door Oliver Phillips, hoe was het om met hem samen te werken en wat maakt hem de perfecte man voor Delain?.


Martijn: Ik heb dit album geproduceerd, maar Oliver heeft me heel erg geholpen en is onze Co producer. Hij is een erg goed klankbord. Ik maak de grove arrangementen, hij schaaft deze vervolgens bij, daarna ga ik er vervolgens weer overheen en komen we tot het eindresultaat. Daarnaast is Oliver een fantastische vocaalcoach die een erg goed team vormt met Charlotte. Ook speelt hij een aantal gitaarsolo’s op het album in. Kortom, hij is een vaste meer waarde voor ons team. Ik zou hem niet willen missen.

 

Zijn er nog speciale dingen in de songs waar je zijn visie en/of ideeën in terug kan horen?

 

Martijn: Niet concreet.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album?

Martijn: Ik heb een aantal mensen als klankbord laten fungeren. Ik ben zelf altijd erg kritisch, maar ook onzeker. Ik sta ook open voor op en aanmerkingen van bepaalde mensen. Zo heb ik Tuomas van Nightwish als klankbord kunnen gebruiken. Ik ben een groot liefhebber van zijn schrijven. Hij vond het resultaat heel erg goed, en dat betekent veel voor me.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Martijn: Nee, Ik ben 110 procent tevreden. Ik vind het een erg grote kick dat we met de band dit neer hebben kunnen zetten. Het is meer dan ik had durven dromen. De lat kon door dit teamwork hoger, en we blijven elkaar prikkelen. Dus bij het volgende album gaat de lat ongetwijfeld weer hoger gelegd worden.

 

 

Heb je ook je persoonlijke favorieten op het album, nummers die jou meer aan staan dan andere op het album?

Martijn: Ja, maar mijn ervaring is dat deze zo kunnen veranderen. Op het moment is “Virtue and Vice” mijn favoriet. Ook nummers als “Invidia”, “April Rain”, “Nothing Left” hebben bij mij een lichte voorkeur boven andere nummers.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Martijn: Ik heb me nooit bezig gehouden om origineel te blijven. Dat interesseert me niet. Ik denk ook dat het ongezond is om naar anderen te kijken, en dan dat perse niet willen doen. Je moet maken wat je mooi vind. Muziek moet uit het hart komen, niet uit verstand. Ik maak de muziek die ik het mooiste vind om te maken. Of dit nu door 2 of 2000 anderen ook word gemaakt interesseert me geen enkel moment. Het komt voor dat mensen soms zeggen dat onze muziek niet gedurfd is. Ik vind het juist andersom met de bovenstaande instelling. Trek je niks aan wat anderen vinden. Maak wat je mooi vind om te maken, en laat je inspireren door dingen in je zelf, en om je heen.

 

Kan je het een en ander over jezelf vertellen, wat motiveert je in het schrijven van de songs en waar hou je zelf  persoonlijk van bijvoorbeeld?

 

Martijn: Ik schrijf om puur gevoel. Waar ik op dat moment zin in heb om te schrijven. Dit is voor mij heel onconcreet, en heeft puur met mijn gemoedstoestand van dat moment te maken.

 

Het aantal bands dat momenteel in de gothic/rock zit is ontelbaar. Waarom is Delain dan net de band die overal bovenuit schiet?

 

Martijn: Goede vraag. Ik denk, omdat we ons niks aantrekken wat anderen doen. We maken wat we zelf mooi vinden om te maken. Dat geeft misschien een eigenwijs karakter.

 

Wat is jou opinie van de hedendaagse gothic/rock scene, is er nog iets dat we missen?

Martijn: Ik zou het niet weten

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?


Martijn: We vinden het gewoon ontzettend leuk om muziek te schrijven, en dit zo mooi mogelijk uit te voeren. Dit is onze drijfveer. Als ik in een Porsche had willen rijden, had ik ander werk moeten gaan doen. Ik vind dit gewoon zo ontzettend leuk om te doen!

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

Martijn: Ik denk dat downloaden geest van de tijd is, en niet te bestrijden. Ik denk echter ook dat het dal bereikt is. Muziekliefhebbers zullen muziek blijven kopen, omdat ze het product willen blijven vasthouden. Voor de gemiddelde mens is muziek veel meer een wegwerpartikel geworden. Dat is heel jammer, maar daar hebben we mee te leven. We moeten nu creatiever zijn om de zaken op financieel gebied aan elkaar te knopen. (bv minder kosten maken bij het maken van een album, en gebruik maken van de hedendaagse technische mogelijkheden). Gelukkig zijn veel fans in de metalscene heel trouw. Daarom is dit genre één van de minst beïnvloede hoeken in de muziekindustrie. De klappen vallen ook hier, maar gelukkig wat minder hard. Metalmuziek zal altijd gemaakt blijven worden door liefhebbers.

 

Wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was, welke plaats is je altijd bijgebleven waar je hebt opgetreden?

Martijn: Het optreden van Delain in Zenith Parijs en Zenith Lille voor ieder 7000 man. Ik heb met kippenvel op het podium gestaan. Wat is dat Franse publiek geweldig! Charlotte had moeite erboven uit te komen tussen de nummers door.

 

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we zoal verwachten van Delain de komende jaren, zijn jullie bijvoorbeeld al begonnen met het schrijven van nieuwe songs?

Martijn: Ik denk dat we in mei weer beginnen met schrijven. Dit is na onze tour door West Europa. Ik kijk er nu al naar uit! Verder gaan we een aantal erg leuke festivals aan doen, en een nieuwe tour voorbereiden in het najaar.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

Martijn: Dank je wel! Ik wil iedereen bedanken die de tijd heeft genomen het interview te lezen, en ik hoop dat we mensen blij maken met de muziek die we maken. Dat is altijd het grootste compliment wat je als muzikant kan krijgen.

 


 

Current Members :

 

Charlotte Wessels - Vocals

Ronald Landa - Guitar, Vocals

Martijn Westerholt - Keyboards

Rob van der Loo - Bass

Sander Zoer - Drums

 


Former Members :

 

Anne Invernizzi - Vocals

Ray van Lente - Guitars

Roy van Enkhuyzen - guitars

Frank van der Meijden - guitars

Martijn Willemsen - Bass

Tim Kuper - drums

 

Albums :

Lucidity - 2006

April Rain - 2009