CiLiCe - 07/08/2009

De band CiLiCe is gevormd door leden van N3uk!, Orphanage en Smogus nadat deze bands uiteen zijn gevallen. Met een stijl vergelijkbaar met oa. Meshuggah, Dillinger Escape Plan en Mike Patton gaan deze leden een stap verder in de metal zonder zichzelf te verliezen in eindeloos muzikanten gefreak. De bizarre riffs, de syncopische ritmes, de zeer uiteenlopende en veelal brute zang zorgen, samen met een hoop sfeer voor de 'headtrip' die je bij het beluisteren van CiLiCe ondergaat.

 

De combinatie van de doorgewinterde en zeer gedreven muzikanten uit de verschillende hoeken van de heavy muziek heeft ertoe geleid dat men al reikhalzend uitkijkt naar het debuut album dat sinds begin 2009 in de schappen ligt. Sinds de oprichting van de band heeft CiLiCe onafgebroken getoerd in zowel binnen als buitenland.

 

 

Tussen de bedrijven door zag gitarist Theo Holsheimer gelukkig nog kans om wat vragen te beantwoorden.

 

CiLiCe is een vrij nieuwe band, dus zou je dit interview kunnen beginnen met een korte introductie van de bandleden, hoe deze band tot stand is gekomen en waar de naam CiLiCe vandaan komt?

 

Theo: Van de funk, Mendoza Dance Parti heb ik een switch gemaakt naar het hardere gitaarwerk. Eerst met N3uk!, daarna met Orphanage en nu dus CiLiCe. Remko van der Spek speelde 6 jaar lang bas bij Orphanage en produceerde tevens het laatste album Driven. Daniel de Jongh heeft jaren lang met de nu-metal band Smogus de podia onveilig gemaakt. Philipp Moser is vanuit Duitsland naar Amsterdam gekomen en heeft de jazz afdeling van het conservatorium succesvol afgerond..

 

De naam CiLiCe stamt uit de tijd dat het bekende boek van Dan Brown "de Da Vinci Code"  erg in trek was. DaniŽl had het boek gelezen en kwam het woord Cilice tegen. De betekenis van CiLiCe refereert aan de katholieke zelfkastijdinggordel, een band met metalen punten aan de binnenkant, die katholieke monniken om hun bovenbeen droegen en behoorlijke wonden veroorzaakten. De betekenis van het woord was in onze ogen bijzonder ziek, wat volgens ons wel goed past met onze muziek.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ĎDeranged Headtripí?

 

Theo: Los van elkaar schreven Remko en ik al nummers in de stijl die we nu met CiLiCe spelen. Toen Orphanage ophield te bestaan hadden we al erg veel materiaal klaar liggen. Het was alleen een kwestie van de juiste mensen vinden. Eenmaal gevonden ging het proces erg snel, instuderen, spelen en opnemen.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeŽn of elementen die je zeker op ĎDeranged Headtripí wilde toevoegen of gebruiken?

 

Theo: Alles is op een vrij natuurlijke manier tot stand gekomen. De songs waren voor het grootste gedeelte al geschreven. Vanuit die basis kleur je de songs in om meer diepte te geven. De stemming van een song kan drastisch veranderen als je er bepaalde elementen aan toevoegt. Tijdens het opnemen hoor je meteen of er nog wat bij moet, zowel als soundscapes of koortjes. Dat maakt de plaat tot ťťn mooi geheel.

 

Was dit een bewuste keuze die jullie maakten?

 

Theo: Het is niet zozeer een bepaalde keuze die we hebben gemaakt om met lagen te werken. We werken gewoon precies zo dat de nummers de eer krijgen die ze verdienen. Als dat met laag over laag moet zijn, dan doen we dat ook.

 

 

Wat is het belangrijkste ingrediŽnt voor een CiLiCe nummer volgens jou?

 

Theo: De ritmes, de groove en we denken vanuit een duidelijke songstructuur. Intro, couplet, refrein, bridge, niks speciaals dus, gewoon songs eigenlijk ha ha. Het wordt zo geschreven dat het complex in elkaar steekt, maar wel zo dat het lekker in het gehoor ligt.

 

Hoe belangrijk was jullie ervaring met jullie voorgaande bands voor het schrijven van het materiaal voor ĎDeranged Headtripí?

 

Theo: Je neemt altijd je ervaring mee van voorafgaande bands. Daar ben je gevormd hoe je nu bent en van daaruit kun je alleen nog maar verder groeien. Zo zitten er bijvoorbeeld soundscapes in "Deranged Headtrip" die ik in het verleden heb gemaakt in de periode dat ik moderne dans workshops begeleidde. "God of Lies" had ik eigenlijk voor Orphanage geschreven. Dat mocht niet baten, maar nu is het een geweldige song voor CiLiCe geworden dus. Ook Remko had de song "Drone" nog liggen, Daniel heeft daar zijn ding weer op gedaan. Uiteindelijk bleek dat het ideale rustpunt te zijn voor het album.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hoe lang hebben jullie aan ĎDeranged Headtripí gewerkt in de studio?

 

Theo: We hebben eerst onze oefenruimte verbouwd zodat het mogelijk was om hier de drums op te nemen. Vervolgens heeft Philipp daar zelf zijn drums opgenomen. De gitaarpartijen hebben we opgenomen in onze eigen homestudios. Later hebben we de gitaar tracks door een dieseltop en Mesa boogie kast laten lopen. Ook de zang is hier opgenomen, anders hebben Daniels buren geen leven haha. Vervolgens heeft Remko het geheel thuis gemixt. Uiteindelijk heeft het album van begin tot eind zo'n 1,5 jaar geduurd. Dit doordat er ook meerdere tours tussendoor kwam en het juiste label nog niet gevonden was om het beest uit te kunnen brengen.

 

Jullie album is behoorlijk technisch, hebben  jullie een evenredig deel aan het schrijven van de songs gewerkt voordat jullie de studio introkken of is er nog veel bijgeschaafd en aangepast in de studio?

 

Theo: Iedereen heeft de vrijheid genomen om de basissongstructuren creatief op een eigen manier in te vullen. Remko heeft tijdens het mixen de keuzes gemaakt welke partijen naar voren te halen en welke geheel weg te laten. De rest van de band heeft bewust een stap terug gedaan en het geheel zo nu en dan bijgestuurd.

 

Wie was er verantwoordelijk voor de teksten, waar komt de inspiratie vandaan en kan je me wat meer uitleg geven over de themaís van de teksten?

 

Theo: Remko en Daniel zijn verantwoordelijk voor de teksten. Zij hebben geschreven met de intentie om de nummers te bekleden met een tekst die precies bij de song zou moeten horen. De ene tekst is bijvoorbeeld fictief en de andere tekst is weer non-fictief. Het lag er precies aan wat het gevoel van de song bij Remko en DaniŽl losmaakte en daar hebben ze dan een tekst op geschreven.

 

Kan je omschrijven wat de titel ĎDeranged Headtripí voor jou betekend, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter?

 

Theo: ĎDeranged Headtripí staat voor rare hersenspinsels, omgezet in muziek. Een kakafonie van geluiden, soundscapes en gewoon keiharde botte riffs samengesmolten tot ťťn waanzinnig gekkenhuis verpakt in een vette albumhoes!

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen aandacht schenken aan de teksten, naast het luisteren van de muziek?

 

Theo: Persoonlijk ben ik meer muziek dan tekst gericht, maar ik ben me zeer bewust van het feit dat een goede tekst dat op de juiste intense manier vertolkt wordt het geheel veel meer diepte geeft. DaniŽl is hier zichzelf erg bewust van en probeert dat op de juiste manier te vertolken. We krijgen steeds vaker te horen dat mensen zich toch op een bepaalde manier kunnen identificeren met een tekst van ťťn van de nummers.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het nieuwe album?

 

Theo: Ons album is lovend ontvangen door Nederlandse en buitenlandse muziekpers. Album van de maand in de Musicmaker, Eremetaal in de Aardschok en the list goes on. Ik denk zeker dat we een sterk debuutalbum hebben afgeleverd, maar om eerlijk te zijn draai ik nooit mijn eigen albums. Mijn hoofd dwaalt af bij nieuwe songs, nieuwe riffs etc., ik kijk liever vooruit.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Theo: Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Als je een album hebt gemaakt en het eindresultaat klaar is, moet je niet het gevoel hebben dat er nog wat aan veranderd had moeten zijn. Zeker als je het album zelf hebt opgenomen zonder een bepaalde tijdsdruk. Het volgend album zal ongetwijfeld anders gaan klinken. Maar dat zijn zaken die het volgend album betreft en niet "Deranged Headtrip".

 

Jullie zijn momenteel net terug van de tour, hoe is het verlopen en hoe zijn de reacties van het publiek geweest?

 

Theo: Overal waar we hebben gespeeld was het een groot succes. Elke show kregen we meer fans bij en ook was het geen uitzondering dat er mensen bij waren die een afstand hadden afgelegd van zo'n 180 km om ons te zien. Dat geeft gewoon een enorme kick en blijft de drijfveer om door te blijven gaan.

 

 

Welk nummer is jou favoriet om live te spelen en welk nummer is het meest uitdagende om live te spelen?

 

Theo: Een echte favoriet heb ik niet. De opbouw van de set is meer belangrijk voor ons. Tension, release, snel, langzaam. Het  is altijd tof en belangrijk om te kijken hoe het publiek op de show reageert. Aan de hand daarvan maak je een set die voor iedereen boeiend is en blijft intrigeren, en de behoefte losmaakt om te blijven kijken.

 

Wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was, welke plaats is je altijd bijgebleven waar je hebt opgetreden?

 

Theo: De meest fantastische ervaring? Daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Inmiddels hebben we zoveel getoerd, twintig Europese landen en zelfs BraziliŽ. Je doet zoveel indrukken op, komt op de raarste plekken, ziet alle grote hoofdsteden, ontmoet fantastische mensen. Het is meer het geheel wat je bij blijft. Sao Paolo in BraziliŽ is geweldig, maar ook Istanbul, Londen, Rome, Athene, Krakow, Belgrado, Madrid en zo kan ik wel even door gaan. We zijn zelfs in landen geweest waar nog weinig bands hebben gespeeld. In BosniŽ hebben we bijvoorbeeld in Sarajevo gespeeld. We speelden in een club die niet bijzonder groot was. Wel werden we daarna meteen benaderd om een radio-interview te doen voor een Bosnische metalprogramma Nova Era (te beluisteren op Youtube). Daar werd ons verteld dat onze show de beste was die ze hadden gezien na Napalm Death en onze plaat verkozen was tot album van de maand boven "The Infection" van Chimaira. Het is echt helemaal te gek als je hoort hoe jouw band wordt  gewaardeerd. Dat geeft gewoon zoveel energie!

 

Wat zijn jouw belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Theo: Iedereen wordt beÔnvloed door muziek die je om je heen hoort. Wij zijn zeker beÔnvloed door Meshuggah, maar ik denk dat originaliteit vooral ligt in de magie onderling en je eigen creativiteit, alles kan en mag mits dat op een smaakvolle manier gebeurt.

 

Kan je het een en ander over jezelf vertellen, wat motiveert je in het schrijven van de songs en waar hou je zelf  persoonlijk van bijvoorbeeld?

 

Theo: Ik zie het creŽren van muziek als een vorm van uiting van kunst. Je kan een Picasso kopiŽren of zelf iets creŽren. Spring in het diepe en creŽer. De ene keer is het meer geslaagd dan de andere keer.

 

Mijn muzikale smaak reikt ver, ik luister van de meest obscure tribal world music, jazz, funk tot de meest extreme metal. Je hebt in elk genre goede en slechte muziek. Ik luister echter nooit naar de radio. Ik bepaal zelf wel waar ik naar luister.

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Theo: Bands en muzikanten brengen nu eenmaal albums uit en doen concerten.

Wanneer je een album uitbrengt sluit je ook een muzikaal hoofdstuk af en bouw je als band enig bestaansrecht op. Songs schrijven, opnemen, mixen, uitbrengen en promoten hoort er nu eenmaal allemaal bij. De drijfveer is dan ook natuurlijk om zo ver mogelijk te komen met het imperium waar je mee bezig  bent om op te bouwen de muziek. Zonder de drijfveer om muziek te blijven maken, kom je nergens.

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Theo: Het is natuurlijk bekend dat platen maatschappijen het moeilijk hebben. Cd winkels verdwijnen, downloaden is allang niet nieuw meer. Mensen denken niet meer in albums maar in tracks. Toch zijn het nog de albums die in de bladen gerecenseerd worden en niet losse mp3 tracks. Ik denk dat er uiteindelijk wel een manier komt waar de bands en artiesten hun geld krijgen om door te kunnen gaan. Het blijft natuurlijk wel een crime, want zonder geld kunnen de bands niet bestaan en zonder de bands valt er uiteindelijk niks meer te downloaden.

 

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we zoal verwachten van CiLiCe de komende jaren, zijn jullie bijvoorbeeld al begonnen met het schrijven van nieuwe songs?

 

Theo: We willen zeker alles naar een hoger niveau brengen. Meer albums, goede promotie grotere tours, de grote festivals en podia. Wij zijn zeker al aan het schrijven voor ons volgende album, sterker nog, live spelen we al veel nieuw materiaal.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Theo: Bedankt voor het toffe interview. Liefhebbers van CiLiCe banners en de clip ďGod Of LiesĒ, op  http://link.cilicemusic.com/  vind je de codes, vrij voor iedereen.
 

Gasten, check onze site http://www.myspace.com/cilicemusic , check ons uit. Kom dan langs bij een van onze shows en ga uit je dak !

 

Cheers,

Eugene Straver

 

 

Members:

DaniŽl de Jongh - Vocals

Theo Holsheimer - Guitars

Remco van de Spek - Guitars

Philipp Moser - Drums

 

Albums:

Deranged Headtrip (2009)