The Heritance - 21/01/2016

Afgelopen november is het debuutalbum, getiteld ‘Focus In Reliquum’ van de Nederlandse band The Heritance verschenen. Om alles over de nieuwe release te weten te komen spraken we met Bassist Hrödger en gitarist Wouter.

 

Ten eerste wil ik je hierbij feliciteren met jullie album ‘Focus In Reliquum’, ten tweede kan je voor de mensen die de band niet kennen kort iets zeggen over de geschiedenis van The Heritance, hoe is de band tot stand gekomen en waar de bandnaam vandaan komt.

 

 

Wouter: Dank je wel voor je felicitaties! We zijn erg trots op het album! The Heritance is in 2014 begonnen nadat enkelen van ons gestopt waren met andere band(s) en op zoek waren naar een nieuwe uitdaging. The Heritance is als naam ontstaan omdat we allemaal op een bepaalde manier onze ‘erfenis’ van oude bands en kennis en ervaring meenemen in deze band.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘Focus In Reliquum’ en  lag er nog ongebruikt materiaal van een van jullie vorige bands? 

 

Wouter: We hebben dankzij het meenemen van behoorlijk wat materiaal in zo’n korte tijd een album samen kunnen stellen en schrijven. Alles is wel goed doorgelicht en vernieuwd zodat we er als collectief achter staan. Ook hebben we nieuwe ideeën uitgewerkt tot nieuwe nummers. We zijn dus na het begin in januari al in september van datzelfde jaar de studio ingedoken omdat we eigenlijk zo snel mogelijk onze muziek wilden uitbrengen.

 

Kwamen de ideeën vanzelf of was het dit keer een weloverwogen creatieve ontlading?

 

Wouter: De nieuwe samenwerking heeft geleid tot veel creatieve ideeën, nieuwe groovende riffs, nieuwe ritmische stukken en solowerk. Ook in de studio hebben we onszelf de kans gegeven extra lagen aan de muziek toe te voegen en de nummers verder te ontwikkelen. Voor en tijdens de opnames hebben we ook tijdens shows ideeën live geprobeerd die de plaat hebben verrijkt.

 

Wat is muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat  en hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op het nieuwe wilde album toevoegen of gebruiken?

 

Wouter: We willen de muziek maken die we zelf tof vinden. Hierbij hoeven we geen nieuwe metalstroming te bedenken en ons ook niet te houden aan een vaststaand concept (of metal genre), maar willen de verschillende stijlen die we zelf tof vinden samensmelten tot onze muziek. Hierdoor is het album ook veelzijdig geworden. “Social Parasites” grooved als Southern Rock, “Liquor Lullabies” hakt met dikke thrash riffs. Omdat we samen schrijven en ideeën inbrengen en verschillende voorkeuren en achtergronden hebben maakt dit onze plaat.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen?

 

Wouter: We zijn in de luxe positie dat onze drummer Ric de Brand Studio’s heeft, dus we kunnen alles zelf opnemen en mixen. We zijn gestart met pre productie om te oefenen en de drumtracks mee op te nemen als begin. Vervolgens hebben we de gitaren laag voor laag opgenomen en daarna bass, solo’s en zang. Daar waar nodig (na en tijdens het mixproces) hebben we nog lagen toegevoegd om zo een vette productie neer te zetten.

 

Het album bevat zowel thrash als ook death metal, invloeden, wat is het belangrijkste ingrediënt voor een The Heritance nummer volgens jou?

 

Wouter: Een The Heritance nummer grooved altijd en geeft je het gevoel dat je iemand dentale schade (tanden uit de bek) wilt aandoen. Energiek en veelzijdig!

 

 

Het album heeft de titel ‘Focus In Reliquum’ meegekregen, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Hrödger: Het is een alles omvattende titel, het betekend vrij vertaald ‘ gericht op de toekomst’, een tegenstelling met onze band naam. Onze songs zijn net zo divers als onze invloeden, ze gaan over serieuze onderwerp als onderdrukking en drankmisbruik maar ook over de lekkerste buurvrouw en bbq-en, dat laatste is natuurlijk ook een serieuze zaak.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Hrödger: We maken muziek die we tof vinden en daar zitten ook de teksten bij die we leuk vinden of het gaat over onderwerpen wat ons op dat moment bezig houdt, deze zijn weldegelijk bepalend voor de sfeer van een nummer en dus wel belangrijk.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het album?

 

Wouter: De recensies zijn erg lovend en we zijn zelf erg trots op het resultaat. We hebben zelf aan het roer gestaan in schrijfproces, opname, productie, mixen, artwork en de clips die we hebben gemaakt. Dit maakt het erg bijzonder dat het album nu uit is en deze vette recensies krijgt.

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zodat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen en wat motiveert je in het schrijven van songs?

 

Hrödger: We spelen van kleins af aan al muziekinstrumenten en zijn er gewoonweg ingerold, muziek maken en spelen voor een publiek is waarom wij in deze band spelen. Het schrijven en bespelen van muziek is iets wat in onze aard ligt, we kunnen onze creativiteit erin kwijt. Het motiveert natuurlijk helemaal goed wanneer er goede reacties zijn van de media en vooral het publiek waarvoor je het laat horen.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Wouter: Belangrijke invloeden zijn Zweedse melodische deathmetal bands en Amerikaanse metalbands. Moedwillig proberen origineel te zijn leidt in onze ogen niet tot goede muziek, je moet doen wat je tof vindt en waar je goed in bent. Is het niet origineel? Prima, maar wel vet!

 

Wat is jullie drijfveer om albums uit te brengen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Wouter: We wilden fysiek een cd in handen hebben en merken ook bij shows dat veel mensen toch een cd willen hebben om daarmee hun local bands te supporten. Het is uniek dat we via Spotify en Itunes wereldwijd te beluisteren zijn en interesse wordt getoond. We vinden onder andere in Rusland onze cd terug op torrentsites, daar kan je je druk om maken, maar als hierdoor half Rusland ‘Focus In Reliquum’ luistert, hoe gaaf is dat!

 

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Wouter: Wij zien het als een kans om laagdrempelig onze muziek te delen. Natuurlijk ligt het voor professionele bands die afhankelijk zijn van inkomsten van muziek wel ff anders, maar dit tij gaan we niet keren. Daarmee moeten we ons voordeel ermee doen.

 

Hoe kijk je tegen de metal-scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Meer The Heritance op vette festivals is uiteraard wat de scene nodig heeft ;)

 

Hoe ziet de toekomst van The Heritance eruit, hebben jullie bijvoorbeeld al nieuwe nummers voor een eventueel volgend album gereed en wordt er nog opgetreden?

 

Wouter: We zijn volop aan het schrijven en begin 2016 beginnen we deze nummers ook live te spelen. We willen eind 2016 of begin 2017 weer de studio in kunnen voor een tweede plaat. In 2015 hebben we EMM geopend in de Effenaar en het jaar afgesloten in Metropool Hengelo bij X mas core. In 2016 hebben we de volgende optredens gepland staan;

 

- 23 januari Elektra Sliedrecht

- 27 maart Tattoofest Indoor in Hedon Zwolle met Izegrim, The Lucifer Principle en veel andere bands

- 5 mei in Ede met Dead Man’s Walk, Caedere en andere bands

- 21 mei in Burgum

- 11 juni Elsrock Rijssen 

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes toewensen, de laatste woorden zijn voor jou!

 

Wouter: Jullie ook dank voor het interview. Kom vooral naar een van onze shows, en vergeet niet zonder de bands en fans is er geen metal scene, support your local underground!

 

 

Line-up:

Denniz - Vocals

Thomas - Guitar

Wouter - Guitar

Hrödger – Bass, Vocals

Ric – Drums

 

Albums:

2015 -  Focus In Reliquum