Hell  - 31/05/2015

Op 1e Pinksterdag kreeg ik de gelegenheid een interview te doen met Andy Sneap. De man achter Hell en eerder Sabbat en Godsend en verder bekend van vele album producties van onder andere Exodus, Megadeth en Testament. Op 24 mei stond Andy met Hell on stage bij Gebr. de Nobel in Leiden alwaar ik hem voorafgaand aan de show even sprak. Wat volgde was een verassend open en eerlijk gesprek.

 

 

Wat houdt je op dit moment bezig?

 

Andy: Op het moment zijn we bezig met het nieuwe Saxon album, de tracking is klaar en wanneer ik thuis kom begin ik met het mixen, de Fear Factory mix heb ik net afgerond die is klaar. Daarna ga ik Stuck Mojo doen in Atlanta en in september, oktober volgt Amon Amarth. Ik heb het dus eigenlijk best druk.

 

Je kwam om ‘Human Remains’ te produceren, wat deed jouw beslissen om de gitaar op te pakken in Hell?

 

Andy: Eigenlijk ben ik er in gerold, ze hadden een gitarist nodig en ik vond Dave Hallidays stukken eenvoudig om te spelen omdat hij mij ze heeft geleerd te spelen. Ik speelde zijn stukken in de studio en voor ik het wist was ik aan boord. Daarnaast kennen we elkaar en zijn we vrienden sinds de jaren 80 en was het voor mij de juiste stap om te doen. Sabbat deed destijds niets nieuws meer, we waren de oude albums aan het uitmelken. Hell was vers en een stuk interessanter voor mij om te doen. Met Sabbat deden we wat gigs maar er zat geen vooruitgang meer in, met Hell is het fijn werken met mensen die er echt zin in hebben.

 

Welke plaats krijgt Hell in je agenda?

 

Andy: In de tussendoor momenten. We hebben een paar festivals zoals Jalometalli in Finland, een festival in Duitsland en we doen Sweden Rock. Verder zijn we bezig met een nieuw album en hopen aan het einde van het jaar klaar te zijn met schrijven hiervan.

 

Zo dus een nieuw album is in de maak?

 

Andy: Ja, we waren het eigenlijk nu nog niet van plan maar we krijgen niet de gigs die we eigenlijk willen. Het is niet zo dat we niets meer krijgen maar kregen het gevoel dat een er een nieuw product moest komen om weer bij de fans in beeld te komen. We hebben genoeg ideeën dus dat komt goed.

 

Ik vind ‘Human Remains’ geweldig en hetzelfde geldt voor ‘Curse and Chapter’. Vinden we op het nieuwe album nog songs waarbij Dave Halliday zijn inbreng heeft gehad?

 

Andy: Nee die bron is opgedroogd. Ik denk dat wij voldoende ideeën hebben als een band om het voorwaarts te laten gaan. Ik heb voldoende riffs opgeslagen en denk dat we op eigen benen kunnen staan. Het klinkt nog steeds als Hell en ik denk dat we weten wat we moeten doen om het Hellisch te laten klinken. Daarnaast denk ik dat we bijna alle metal kunnen schrijven, wanneer we David's vocalen erop zetten dan geeft dat bijna automatisch die opera achtige Hell slam.

 

Het is altijd lastig na een positief debuutalbum hetzelfde gevoel te creëren op een opvolger, hoe gaan jullie daarmee om.

 

Andy: We hebben ons niet te veel druk opgelegd en zijn door de jaren beter gaan spelen als een band. ‘Human Remains’ was geweldig maar miste eigenlijk een beetje de focus, we weten waar we naar toe wilden met de band, en hebben de live shows geoptimaliseerd. We zijn als band gegroeid en vanavond is alweer onze 100ste show.

 

David Bower geeft de live shows een extra impuls, hij was in eerste instantie niet de beoogde zanger?

 

Andy: Hij kwam binnen voor wat voice overs en ik wist niet eens dat hij bestond, begon te zingen het klonk als het ontbrekende stukje puzzel. We hebben hem een beetje de juiste richting in geduwd, hij pikte het op en daarna ging het als vanzelf. En het werkt, daarnaast is het een “easy going guy” als een frontman, hij heeft geen last van “LSD, Lead Singer Disease”

 

 

Dat brengt mij op de volgende vraag: Sabbat en Martin Walkyier, je hebt het gehad over “The battle of ego’s”?

 

Andy: Eigenlijk kunnen wij niet met elkaar opschieten, ik kan voor hem nooit iets goed doen. ik wil er eigenlijk niet te lang bij stil staan, we hebben verschillende meningen en botsen. We hebben hem bij Hell geprobeerd maar de stijl was te verschillend en het klonk te veel als Sabbat en we hadden alle het gevoel dat het met Martin niet de juiste richting opging. Sommige stukken met Martin waren goed, vooral de agressieve stukken. De melodie die David brengt was nodig evenals zijn karakter en de theatrale aanpak. Ik heb 3 jaar aan dit album gewerkt en wilde geen genoegen nemen met minder, het moest perfect zijn.

 

Dus een hereniging van Sabbat zit er niet in? Vooral nu Martin even niets te doen heeft?

 

Andy: Nee, we kunnen niet meer samen in 1 kamer zijn. Het is ook geen verrassing dat hij nu niets doet, wanneer er niemand is om hem bij de hand te nemen doet hij niets. Hij is een getalenteerde zanger maar heeft altijd iemand in een band nodig die hem sturing geeft en hij heeft geen zakelijke instelling. Er zijn genoeg bands die hem zouden willen hebben als frontman en dat hij de laatste 6 jaar niets heeft gedaan zegt eigenlijk genoeg.

 

Je hebt je sporen verdient in de metal wereld, wat zie je zelf als je grootste prestatie?

 

Andy: Hmm, wanneer je kijkt naar verkoopcijfers, gouden en platinum platen, de dubbele platinum plaat voor “The big four” die ik heb gedaan, Killswitch Engage verkoop technisch en de Zweedse grammy met Opeth. Mijn grootste prestatie, los van verkoopcijfers,  is het helpen aan het weer bijeen brengen van Accept, dat was een persoonlijke missie van mij.

 

Wat zou je graag nog willen doen?

 

Andy: Freestyle lijkt me geweldig maar dan moeten we terug naar 1982 / 1983. Verder had ik graag het nieuwe Slayer album gedaan maar daar zat ik spijtig genoeg net naast.

 

Ik weet dat je niet echt van de extreme metal houdt. Wat vindt je van de line-up van vandaag? Is het mogelijk dat je een album uit dat genre produceert?

 

Andy: Ik weet niet wat er vandaag speelt, ik ga straks nog even de zaal in en wat luisteren. Extreme metal produceren heb ik wel gedaan, Carcass en Job for a Cowboy. Verder heb ik wat gedaan voor Cradle of Filth. Echt extreme muziek is niet echt mijn ding, ik begrijp het niet en dan is het lastig om er mee te werken. Dan kunnen ze beter iemand gebruiken die wel het gevoel voor de muziek en die 100% kan geven.

 

Ben je een perfectionist?

 

Andy: Ja, ik probeer het beste uit mensen te halen en probeer zelf mijn uiterste best te doen. Ik krijg het niet altijd zoals ik wil maar als je er 101% in stopt en het probeert dan komt er uiteindelijk wat moois uit.

 

 

Ok,  de tijd zit erop volgens mij, dus bedankt voor het interview en succes met de show straks.

 

 

Line-up:

David Bower - Vocals

Kev Bower - Guitar, Keyboard, Vocals

Tim Bowler - Drums

Andy Sneap - Guitar

Tony Speakman - Bass

 

Albums:

2011 - Human Remains

2013 - Curse and Chapter