Black-Bone - 10/11/2015

Het nieuwe album van het Eindhovense Black-Bone heeft de titel ‘Blessing In Disguise’ meegekregen en is de opvolger van het in 2012 uitgebrachte ‘Back To Mayhem’. Het nieuwe verschijnt bij het Duitse Steamhammer/SPV label dat ook het Eindhovense trio Peter Pan Speedrock (PPSR) onder contract heeft staan. Na Peter Pan is Black-Bone de tweede Nederlandse band in de stal van de maatschappij, waarbij Black-Bone dan ook een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt, wat kan een band nog meer willen. Daarnaast is Black-Bone onlangs op tour geweest door Europese tournee, samen met de Amerikaanse band Valient Thorr en het Australische Child.

 

 

Genoeg reden dus om zanger/gitarist Steef eens wat vragen voor te leggen, hier kan je lezen wat hij allemaal aan ons kwijt wil.

 

Ten eerste wil ik je hierbij feliciteren met jullie album ‘Blessing In Disguise’, dat onlangs is uitkomen en waarover ik je meteen wat vragen voor zal leggen.

 

Ik heb jullie in 2012 gesproken, ten tijde van de release van jullie debuutalbum ’Back To Mayem’. Kan je om te beginnen een korte update geven wat jullie de tussenliggende periode gedaan hebben.

 

Steef: Dankjewel! Tussen ons debuut en ons nieuwe album 'Blessing in Disguise' hebben we natuurlijk veel gespeeld maar ook erg veel geschreven. We hadden al veel nummers klaar liggen voor ons tweede album. Maar de laatste songs van die periode (eind 2013) werden veel beter en kregen meer een eigen smoel dan de oudere songs die we al hadden geschreven. Daarop besloten we om weer helemaal opnieuw te beginnen met het schrijven van nieuwe nummers vandaar dat het allemaal ook wat langer heeft geduurd.

 

Zo begonnen we met losse ideeën, dus voornamelijk gitaar riffs en eventuele melodieën die al een tijdje in onze hoofden rond dwarrelde. Toen hebben we samen de ideeën doorgenomen en deze uitgebouwd en daarvan een grove schets gemaakt voor de songs waarop we het een en ander hebben bijgeschaafd. Daarna gingen we vrij snel samen met Andrew Elt zitten om eens goed naar de teksten te kijken.

 

Kwamen de ideeën vanzelf of was het dit keer een weloverwogen creatieve ontlading?

 

Steef: Toen we helemaal opnieuw waren begonnen ging het eigenlijk erg lekker! Veel ideeën en riffs kwamen snel. We werkten ook erg gestructureerd in het schrijfproces, we maakten eerst wat demo's, dat werkte erg fijn!

 

 

Wat is muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat en hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op het nieuwe wilde album toevoegen of gebruiken?

 

Steef: Op onze nieuwe plaat wilde we vooral over ons debuut album heen gaan. Door de afgelopen jaren zijn we ook naar hele andere bands gaan luisteren. Waar we op ons debuut al lichtjes mee bezig waren hebben we nu ook meer een vergrootglas op gelegd zoals onze samen zang tussen Sven en mij. Dat hebben we op dit album heel veel meer gedaan, wij houden van stevige rock maar wel met melodische zang erop in toffe harmonieën. Ook op dit album zijn er meer dissonanten tonen en zijn de songs ook meer een achtbaan qua songstructuur. We houden niet van om altijd die standaard volgorde aan te houden van couplet en refrein.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen, hoe hebben jullie het dit keer aangepakt (en was dit anders dan ten tijde van het debuut)?

 

Steef: Dit opname proces was zeker anders als ons debuut album. Ons debuut album hadden we alles in een dure studio opgenomen, maar dit album wilde we ook onszelf meer uitdagen. We hebben de drums in een goede studio opgenomen en de rest (bas, gitaar & zang) hebben we opgenomen in onze eigen repetitieruimte/studio. Jules is best handig met Pro Tools en computers dus dat was eigenlijk super handig en ook meteen dat we geen 'studio druk' hadden met de opnames van ons nieuwe album. Al hoe wel dat we wel van doorpakken houden, maar toch het gevoel is anders haha.

 

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een Black-Bone nummer volgens jou?

 

Steef: Samen zang tussen mij en Sven.

 

Als ik de credits op het nieuwe album zie hebben jullie de muziek voornamelijk zelf geschreven en werden de teksten door Andrew Elt (o.a. Sleez Beez) geschreven. Waarom deze keuze en waarom schreven jullie deze niet zelf?

 

Steef: Wij begonnen altijd instrumentaal met ideeën, als we dat hadden uitgewerkt met zang en melodie gingen we met Andrew samen zitten en bespraken we de onderwerpen waar de teksten over moesten gaan. Dat we samen met Andrew de teksten schreven was vooral omdat Andrew een Engelsman is en die natuurlijk op woorden komt waar we nuchtere Nederlanders niet meteen opkomen en dat is super tof! We wilden ook op alles vooruit gaan qua songwriting (tekstueel, songwriting, solo's enz.)

 

 

Het album heeft de titel ‘Blessing In Disguise’, meegekregen. Waar staat deze titel voor?

 

Steef: Alle songs gaan over negatieve onderwerpen die wij weer een positieve wending willen geven. Als je naar onze album cover kijkt zie je een man die een gun vast houd die een klavertje vier schiet. Dat is ook meteen iets negatiefs met een heel positiefs. En alle mensen er onder op de cover willen allemaal naar het geluk grijpen.

 

Waar zijn de teksten van de rest van het album op gebaseerd? Kan je me eens wat meer vertelen hoe deze zijn ontstaan en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Steef: Alle teksten gaan over wat wij de laatste jaren hebben meegemaakt of gezien hebben. Zoals ik al zei, de teksten zijn dus negatieve onderwerpen die wij positief willen maken. Iedereen maakt minder fijne dingen mee in zijn leven, maar het is ook maar net hoe je met de negatieve dingen zelf om gaat. In elk negatief ding kan je ook weer positieve dingen halen. Als je probeert positief te denken leef je ook veel makkelijker. “Suicide (Ain't No Way Out)” gaat bijvoorbeeld over een man die we goed kennen die zelfmoord wilde plegen voor de ogen van zijn dochter, puur om aandacht te krijgen. “Nothing But History” gaat over mensen die naar ons toekomen of dat er wel geld is te verdienen in de muziek industrie. Maar stiekem zouden ze het zelf ook wel willen maar durven het niet aan en kiezen voor zekerheid.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Steef: Heel belangrijk! Ik vind het mooi als ik mensen iets mee kan geven als ze naar de teksten luisteren of ze een soort van boodschap mee te geven.

 

Het album werd dit keer geproduceerd door Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock, waarom kozen jullie voor hem en hoe was het om met hem te werken?

 

Steef: Eigenlijk hebben we alles zelf geschreven en bijgeschaafd met Andrew, wat heel fijn samen werken was. Nadat we alles zelf hadden opgenomen zijn we naar Peter gegaan om onze plaat te mixen. We kennen Peter natuurlijk al een tijdje, maar we wilde met dit album een heel rauw, eerlijk en energiek album maken. Wij dachten dat Peter dat zeker kon en dat bleek ook wel! Het was dan ook heerlijk om samen met Peter ons nieuwe album te mixen, we voelden elkaar goed aan.

 

 

Jullie hebben onlangs een deal met SPV/Steamhammer in de wacht weten te slepen, hoe is deze deal tot stand gekomen?

 

Steef: Eigenlijk heel simpel, Peter was heel enthousiast over ons nieuwe album, zo enthousiast dat hij tegen ons zei 'laten we hem gewoon naar SPV opsturen, nooit geschoten is altijd mis'. Daarop kregen we laaiende reacties van SPV over ons nieuwe album, waar we uiteraard erg blij mee waren, haha!!

 

Onlangs hebben jullie je nieuwe album aan het publiek voorgesteld in jullie thuisstad Eindhoven, hoe was dat en hoe reageerde het publiek op de nieuwe songs?

 

Steef: Klopt 18 september was onze album release show in de Effenaar Eindhoven. Dat was echt een magische top avond, iedereen reageerde ook erg goed. Het publiek vond het heel gaaf en vond vooral de samenzang veel beter klinken dan voorheen en ook de presentatie was veel volwassener.

 

Jullie hebben duidelijke roots in de (Eindhovense) rockscene. Hoe wordt er vanuit die hoek naar Black-Bone gekeken?

 

Steef: Eindhoven is een gitaar rock stad natuurlijk, dus ja zeker roots uit Eindhoven. Maar wij proberen wel ons eigen ding te doen natuurlijk.

 

 

Jullie onlang op tour door Europa geweest met Valient Thorr, hoe was dat?

 

Steef: De tour was geweldig waar we erg naar uit hebben gekeken! 21 dagen, 19 shows in 9 landen, dat was een bijzondere ervaring voor ons!

 

Hoe zou je de groei van Black-Bone sinds de oprichting willen omschrijven?

 

Steef: We zijn als vrienden bij elkaar gekomen wat erg fijn is en die band wordt alleen maar sterker. Het is gaaf dat we samen al zoveel dingen hebben meegemaakt samen en ook de groei van de band is super gaaf om te zien!

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen en wat motiveert je in het schrijven van songs ten tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Steef: Onze ouders zijn ook altijd groot muziekliefhebbers geweest. Dus dat werd al jong meegegeven. Wij zijn allemaal begin 20 dus wij weten niet beter dat er gedownload wordt, laat ze maar gewoon downloaden haha. Wij leven dan ook voor het vele live spelen en dan worden er ook platen verkocht.

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Steef: Wij weten niet beter, stel het zou niet meer gebeuren. Dan zouden we inderdaad misschien wel meer verdienen maar ach, wij weten niet beter dus wij vinden het wel prima zo. Wie weet wat voor aparte download dingen er nog wel gaan komen wat voor ons ook weer goed is! haha.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album en tour toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Steef: Thanks voor het interview! Check zeker ons nieuwe tweede album 'Blessing in Disguise'! Of kom gezellig ff langs bij een van onze live shows!

 

 

 

Members:

Steef – Guitar, Vocals

Sven – Bass, Backing vocals

Jules – Drums

 

Albums:

2012 - Back To Mayhem

2015 - Blessing in Disguise