Thanatos - 29/11/2014

Op 17 november is het nieuwe album van Nederlands oudste deathmetal band Thanatos verschenen.  De band werd immers al in 1984 opgericht. Het album heeft de titel ‘Global Purification’ meegekregen en is daarmee de zesde officiële studio release van de band. We kunnen dus gerust stellen dat de band niet heel productief is geweest door de jaren heen. De reden hiervoor wordt door het gitaristen duo Stephan Gebédi  en Paul Baayens nog eens haarfijn uitgelegd en tevens hebben we de heren bereid gevonden wat vragen over de nieuwste relase te beantwoorden.  

 

 

Ten eerste wil ik je hierbij feliciteren met jullie album ‘Global Purification’, dat binnen een paar weken zal uitkomen en waarover ik je meteen wat vragen voor zal leggen.

 

Paul: Bedankt! Het is een horror dat de andere bandleden de plaat al hebben terwijl ik nog even moet wachten  omdat ik wat verder weg woon.

 

Het is alweer 5 jaar geleden dat ‘Justified Genocide’ uitkwam. Kan je in het kort vertellen wat jullie in de tussenliggende periode gedaan hebben?

 

Paul: Sterker nog: het is 8 jaar geleden dat we ‘Justified Genocide’ opgenomen hebben. Toen Stephan en ik met Hail of Bullets begonnen in 2006 en ikzelf ook in Asphyx  betrokken werd, nam dat zoveel tijd in beslag dat Thanatos even in de koelkast gezet moest worden. Misschien heeft dat ook wel er voor gezorgd dat de energie voor Thanatos weer terug kwam. Ik bedoel, het is weer lekker om op hoge snelheden te spelen, terwijl bij de andere bands de groove belangrijker is..

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘Global Purification’, lag er bijvoorbeeld nog ongebruikt materiaal?

 

Stephan: Ik denk dat we vorig jaar april groen licht voor een nieuwe plaat kregen. Toen zijn we meteen gaan werken aan nieuwe riffs. Op een enkel rifje na, heb ik al mijn riffs en nummers in de periode van april tot december 2013 geschreven.

 

Paul: Ik zat al jaren met enkele riffs die bij Hail of Bullets niet gebruikt werden. Uiteindelijk zijn ze gebruikt in ”The Demonized Minority”.

 

Wie was er dit keer verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers en hebben jullie nog anders gewerkt dan tijdens het schrijven van songs in het verleden?

 

Paul: Meestal schrijven we nummers veelal thuis en mailen we heen en weer om het zover mogelijk af te krijgen vooral we gaan oefenen. Stephan is en blijft hoofdverantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nummers. Bassist Marco heeft een nummer geschreven en drummer Yuri heeft zijn eerste track ooit geschreven. Ikzelf heb 2,3 tracks geschreven. Het mooie dat iedereen bijdraagt is dat daardoor het geheel afwisselend is geworden.

 

Stephan: Omdat we niet allemaal bij elkaar in de buurt wonen, ontkom je er niet aan om bestanden en ideeën via de mail uit te wisselen, maar gelukkig zijn we voor deze plaat ook een aantal keer ouderwets bij elkaar in de oefenruimte gekomen om nummers verder uit te werken. Dat werkt toch wel fijner vind ik.

 

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen. Was dit nog anders dan dat jij gewend was bij je andere band(s) waarbij je werkzaam bent, of zijn er nog dingen je nu juist wel hebt toegepast?

 

Stephan: We wilden deze keer niet té perfectionistisch te werk gaan, maar vooral de spontaniteit en energie van de eerste of tweede take vangen. Liever een kleine uitglijder hier en daar dan een over geproduceerde, steriele plaat. Bij Hail of Bullets zijn we de afgelopen jaren erg perfectionistisch te werk gegaan. Daar is verder niks mis mee, maar deze plaat wilden we gewoon wat rauwer en gemener laten klinken

 

Het album bevat zowel death als (oude) thrash invloeden, wat is het belangrijkste ingrediënt voor een Thanatos nummer volgens jou?

 

Paul: Thanatos heeft altijd zowel thrash als death metal invloeden gehad. Bij de ene plaat lag het zwaartepunt meer aan de death metal kant, bij de andere was het meer thrash georiënteerd. Bij ‘Global Purification’ denk ik dat we een mooie mix hebben gemaakt tussen beide invloeden. In het verleden hadden we enkele doomy nummers, maar ik denk dat Thanatos het sterkst is bij furieuze en snelle tracks zonder te veel oponthoud.

 

 

Hoe is het verlopen met jullie creatieve proces? Wat was muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat?

 

Paul: Bij de vorige albums zijn we gewoon begonnen met schrijven. Bij ‘Global Purification’ zijn we bij elkaar gekomen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dit keer wilde we compacte nummers met een duidelijke opbouw, nummers met krachtige en agressieve riffs .

 

Stephan: Ik heb me voornamelijk laten inspireren door klassiekers uit mijn jeugd zoals ‘Seven Churches’ van Possessed en ‘Darkness Descends’ van Dark Angel. En dan heb ik het nog niet eens zo zeer over de riffs of de nummers zelf, maar meer over de sfeer. Die platen klonken heerlijk onbevangen, spontaan en vooral intens en ze lieten zich niet in eens standaard thrash of death metal hokje duwen. Dat wilde ik met deze plaat ook; gewoon flink rammen van begin tot eind en een plaat uitbrengen die aankomt als een klap in je smoel!

 

Het album heeft de titel ‘Global Purification’ meegekregen, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Stephan: Het gaat er vooral om dat de wereld één grote puinhoop is geworden. Je kunt de TV of je PC niet aanzetten of je leest over idiote religieuze groeperingen die onschuldige mensen onthoofden, dieren- en kindermishandeling, oorlogen, geweld, het verval van de maatschappij. En ik heb het dan niet eens alleen over het midden oosten, maar ook Westerse regeringen en media die het volk proberen te indoctrineren en manipuleren. Soms denk je wel eens ‘pleur er maar een grote bom op’ en dan krijg je dus teksten als op ‘Global Purification’ ;-)

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Paul:  De muur van agressie en de wervelwind  van snelle nummers worden zeker gevoed door de opgefokte teksten van Stephan. De Stephan heeft een duidelijke  en verstaanbare strot, dus het lijkt me gek als je niet begrijpt waar teksten enigszins over gaan.

 

 

Zijn er nog specifieke dingen die jullie op het laatste moment hebben toegevoegd aan het album?

 

Paul: Eigenlijk niet. De nummers waren bijkans kant en klaar  in de pre-productie en elke toevoeging zou de kracht van de nummers teniet doen.

 

De meeste fans zullen een nieuw album altijd met het voorgaande vergelijken, maar dank je zelf dat het geluid erg veranderd is sinds je de band dertig jaar geleden hebt opgericht en hoe kijk je daar zelf tegenaan?

 

Stephan: Ik denk dat wij één van de zeer weinige bands zijn die per album daadwerkelijk elke keer iets harder en sneller worden. Er zit wel een geleidelijke ontwikkeling in vanaf het prille begin hebben we een mengvorm van death en thrash gespeeld. We zijn daar eigenlijk nooit van afgeweken, maar in de loop der jaren zijn we steeds iets extremer geworden

 

Was dit een bewuste keuze?

 

Stephan: Nee, niet echt, het overkomt ons gewoon…

 

Wat is het grootse verschil volgens jou tussen jullie voorgaande album en ‘Global Purification’?

 

Paul: We zijn nog steeds erg tevreden over ‘Justified Genocide’. De distributie en promotie waren  destijds alles behalve perfect. We konden het niet uitstaan dat Thanatos zo als een nachtkaarsje uit zou gaan.

 

Stephan: ‘Global Purification’ ligt grotendeels in het verlengde van ‘Justified Genocide’, alleen is alles deze keer nét iets beter; betere, compactere nummers, een betere productie, mooier artwork en een sterk label achter ons…

 

Het album is gemixt en gemasterd door Dan Swanö, was dit een bewuste keuze?

 

Paul: Hij was de enige die nog wat van de opnamen kon maken. Haha! Hij was degene die ‘Justified Genocide’ de nieuwe  en verfrissende boost gegeven die de plaat nodig had, terwijl ik persoonlijk dacht dat dit album geen recht op leven zou hebben. Aangezien we vaker met Swano hebben samen gewerkt wisten we  dat het eindresultaat geweldig zou worden.

 

Dan Swanö lijkt inmiddels een vaste kracht  te worden bij vele bands in de Nederlandse scene zoals HOB, Asphyx, Grand Supreme Blood Court en Soulburn om er enkele te noemen. Ik wil Thanatos niet vergelijken met deze bands maar was je niet bang dat het album teveel als deze bands zou gaan klinken?

 

Paul: Swano heeft de Nederlandse metal scene zeker geïnfiltreerd. Hij is een van de beste mix masters die er nu rondlopen. Dan Swano verdiept zich in een band en hij weet wat voor sound een band nodig heeft. Hij staat volledig open  voor reacties en kritiek. Een geweldig persoon om mee samen te werken.

 

Stephan: Ik heb nog wel even getwijfeld omdat hij ook al Hail of Bullets en Asphyx heeft gemixt, maar hij wist mij te overtuigen dat Thanatos totaal anders klinkt als die band en dat mix ook een heel andere insteek zou hebben. Hij stelde zelfs voor zijn naam weg te laten bij de credits maar wilde de mix wel graag doen omdat hij ervan overtuigd was dat hij ons de ‘ultieme Thanatos sound’ kon geven…

 

 

Hoe zou je jullie nieuwe album omschrijven tegenover iemand die nog nooit naar Thanatos heeft geluisterd?

 

Paul: Prepare to die! Haha!

 

Stephan:  Als een hele harde, felle plaat waar zowel thrashers als death metalfans wat mee kunnen.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het album?

 

Paul: De reacties zijn behoorlijk goed. Zelfs de meest kritische mensen zijn erg over de nieuwe plaat te spreken. Het blijft altijd spannen wat anderen er van vinden, aangezien we er veel tijd en energie in hebben gestopt is deze erkenning een welkome waardering.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Paul: Als gitarist zijnde zou ik natuurlijk de gitaren wel harder in de mix willen hebben. Haha. Nee, ik ben zeer tevreden hoe het proces is verlopen en hoe het eindresultaat is geworden.

 

Thanatos bestaat alweer 30 jaar (met enkele pauzes daargelaten). Hoe kijk je terug op de geschiedenis van Thanatos tot zover?

 

Stephan: we hebben vele ups en downs meegemaakt en uiteraard hadden we veel groter en populairder kunnen zijn als we twintig jaar terug een goede platenmaatschappij achter ons hadden gehad en wat minder stomme beslissingen hadden genomen, maar het is zoals het is. En ik ben er trots op dat we er na 30 jaar nog steeds zijn en nu misschien wel ons beste album ooit hebben gemaakt

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zodat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen en wat motiveert je in het schrijven van songs?

 

Stephan: Ik ben via KISS in aanraking gekomen met harde muziek, maar door Venom heb ik zelf een band opgericht. Voor mijn teksten laat ik me het liefst inspireren door alle shit in de wereld.

 

Welk album heeft de grootste invloed op je gehad waardoor je dacht: 'Dat wil ik ook!'?

 

Stephan: Toch wel Venom’s ‘Welcome To Hell’. Toen ik dat hoorde wilde ik zelf ook herrie gaan maken!

 

Oké dan, als je drie bands mocht kiezen om het podium mee te delen. Welke zouden dat dan zijn?

 

Paul: Het liefst bands als Black Sabbath en Iron Maiden natuurlijk, maar realistisch gezien zou ik graag samen met Obituary en Bolt Thrower op pad gaan.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Paul: Het is haast ondoenlijk om origineel te blijven. Ikzelf hou me er niet teveel mee bezig. Mijn eigen riffs speel ik vaak 200 keer  die ik daarna nog eens een x aantal keer beluister om mezelf te verzekeren dat ik het niet  onbewust ergens van gejat heb en of de riff nog wel steeds gaaf blijft om aan te horen.

 

Stephan: Slayer, Venom, Celtic Frost, Death, Possessed, Dark Angel en uiteraard ook Maiden, Priest en Sabbath.

 

 

Wat is jullie drijfveer om albums uit te brengen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Paul: Ik denk dat de gemiddelde metalfan nog steeds (gelukkig) fysiek albums koopt, alhoewel de verkoopaantal onder druk staan in vergelijking met decennia geleden. Als het moment komt dat onze albums alleen te downloaden zijn, dan kap ik er per direct mee.

 

Hoe kijk je tegen de (death) metal-scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Stephan:  We hebben meer mooie vrouwen nodig in de death metalscene; in de periode van 2008 tot 2011 leek er even een opleving, maar tegenwoordig zie ik weer hoofdzakelijk lelijke kerels bij death metalshows.

 

Hoe ziet de toekomst van Thanatos eruit, zijn er bijvoorbeeld nog plannen om te gaan touren al zal dit lastig worden met de verschillende activiteiten van diversen bandleden?

 

Paul: We hebben allen een full time job, dus touren zal moeilijk worden. Wie zien wel wat de toekomst in petto heeft. Eerst gaan we maar eens proosten op de nieuwe plaat en pakken we de krenten uit de pap qua shows.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Paul: Bedankt voor je tijd en tot een van de volgende shows!

 

 

 

Line-up:

Stephan Gebédi – Vocals, Guitar

Paul Baayens – Guitar

Marco de Bruin – Bass

Yuri Rinkel – Drums

 

Albums:

1990 - Emerging From The Netherworlds

1992 - Realm Of Ecstasy

2000 - Angelic Encounters

2004 - Undead. Unholy. Divine.

2009 - Justified Genocide

2014 - Global Purification