Soulburn - 11/11/2014

Op 17 november zal het tweede album, getiteld ‘The Suffocating Darkness’  van het Nederlandse Soulburn verschijnen. Genoeg reden drummer Bob Bagchus eens wat vragen voor te leggen, over het hoe en wat omtrent het nieuwe album van de band. Hier kan je lezen wat hij ons allemaal te vertellen heeft.

 

 

Om te beginnen, kan je voor de mensen die de band niet kennen kort omschrijven over de geschiedenis van Soulburn, hoe is de band tot stand gekomen en waarom de band ophield te bestaan eind jaren negentig en waar komt de bandnaam vandaan.

 

Bob: Soulburn is opgericht in 1996.Eric belde me destijds op met het idee om een band op te richten die Bathory/Celtic Frost als belangrijkste invloed zou hebben. Uiteraard stemde ik daar mee in omdat die 2 bands al sinds het begin tot één van mijn favorieten behoorden. De bandnaam is spontaan ontstaan eigenlijk. Het was er ineens. Nou,we hebben toen Wannes Gubbels gevraagd om te brullen en te bassen en zodoende namen we eerst een 2 track promo voor Century Media op hetgeen leidde tot een deal. In 1998 kwam ons debut ‘Feeding on Angels’ uit. We deden wat shows,waaronder op Wacken (toen Wacken nog veel kleiner was). We hadden ook enkele oude Asphyx nummers in de set en aangezien Feeding….toch nog aardig veel van de oude Asphyx weg had hebben we de naam maar weer omgedoopt en zijn met dezelfde bezetting doorgegaan.

 

We zijn inmiddels zo’n vijftien jaar verder, wat is de reden dat de band weer is opgericht, en hoe is de nieuwe line-up tot stand gekomen?

 

Bob: Nou, Rogga Johansson en ik hadden een project dat helemaal in de oude Bathory stijl lag (dat was vorig jaar,met dank aan Roel van VIC Records) en we hadden nog een gitarist erbij nodig. Toen belde ik Eric op en hij had gelijk veel zin om mee te doen.D e ene riff na de andere kwam en toen Eric en ik in de oefenruimte nummers zaten te maken kwam het idee om ook enkele Soulburn nummers van het debuut te gaan spelen. Eric zei toen of het niet een idee was om het dan ook Soulburn te gaan noemen en dat sprak mij ook wel aan. Dus ik appte naar Century Media omdat hun de rechten van de naam nog bezaten en dat oude contract nog steeds “open” stond. Century Media belde gelijk terug of we niet wat nummers wilden toesturen en dat ze,mochten de nummers bevallen, ons contract weer voort zouden zetten. Zo gezegd zo gedaan en CM vond de nummers te gek en vooral het oerprimitieve sprak ze aan, evenals het feit dat het nu eens niet als Asphyx klonk. We hebben eerst Wannes gevraagd om te fronten maar hij had het privé te druk maar hij tipte ons wel over Twan. Die heb ik toen aangeschreven en toen duidelijk was dat Soulburn zich niet plat gaat spelen stemde Twan gelijk in. Als tweede gitarist vroegen we Remco Kreft omdat we die al goed kenden en weten hoe dedicated hij is.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘The Suffocating Darkness’, lag er nog ongebruikt materiaal dat nooit op het debuut is verschenen? 

 

Bob: Nee,alles is nieuw en op de een of andere manier vloog het ene na het andere nummer eruit. We deden ca.2 nummers per rehearsal en wat we maakten beviel ons uitermate goed, dus dan houden we dat ook zo. Soms stuurde Eric riffs per mail op en daar arrangeerde ik dan een nummer van, volgorde, aantallen en dan doken we de oefenruimte weer gelijk in. Deze stijl past ook bijzonder goed bij ons, het primitieve, logge werk.

 

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen. Was dit nog anders dan dat jij gewend was uit het verleden of bij je andere bands?

 

Bob: Nee,dat ging precies hetzelfde als we altijd al deden. Nummers maken, niet moeilijk over gaan doen en dan opnemen. Wat ook scheelt is dat de Harrow studio ook onze oefenruimte is. Dus we konden mooi inpandig blijven. Eric en ik namen de basis op, drums en guide gitaar en daarna nam Eric zijn partijen op. De bass en zang zijn in de Aftermath Studio in Kaatsheuvel opgenomen.

 

Het album bevat zowel death, black als (oude) thrash invloeden, wat is het belangrijkste ingrediënt voor een Soulburn nummer volgens jou?

 

Bob: Sfeer met een zware grimmige lading. Wij gaan voor een beladen donkere sfeer met Soulburn.

 

Hoe is het verlopen met jullie creatieve proces? Wat was muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat?

 

Bob: Creatief gezien lijkt het met Soulburn oneindig voor ons,vooral omdat we,zoals gezegd, voor een zware sfeer gaan en op de een of andere manier kunnen we hier veel mee zonder van onze paden af te wijken. Niks is geforceerd,het komt gewoon. Muzikaal houden we het,zoals altijd,erg simpel en recht toe recht aan, geen gezever of interessant gedoe, nee,moeten we niks van hebben van die onzin, gewoon doorpompen. We hebben de oorspronkelijke gedachte instinctief gevolgd en dat was muziek in de oude Bathory/Celtic Frost/Venom maken. Het debuut uit 1998 kende nog enorm veel Asphyx invloeden maar nu zijn die nog sporadisch aanwezig. Natuurlijk hebben zowel Eric als ik een kenmerkende speelstijl, maar dat kan ook niet anders.

 

Het album heeft de titel ‘The Suffocating Darkness’ meegekregen, waar staat deze titel voor en zit er nog een speciale gedachte achter en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Bob: De titel staat voor  het verstikken, het wegnemen van het saaie aardse leven overdag. Herboren worden in de verlossende nacht om eens echt adem te halen. Elke song heeft zijn eigen verhaal en die lading word met de muziek erbij helemaal gedekt. De teksten zijn gitzwart en men kan ze zien als een soort donker gedicht. Door de dood te omhelzen beleef je het ware leven een stuk intenser.

 

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Bob: Voor Twan is het belangrijk dat de mensen dus ook zijn teksten lezen, juist om de muziek dan ook intenser te bevatten. Dit is de donkere kant van Twan en hier kan hij zijn creatieve geest uiting geven.

 

Zijn er nog specifieke dingen die jullie op het laatste moment hebben toegevoegd aan het album?

 

Bob: Ja, “Hymn of the Forsaken II” hebben we op het nippertje nog toegevoegd. Nu klopt het totale plaatje.

 

De meeste fans zullen een nieuw album altijd met het voorgaande vergelijken. Ik heb het debuut niet gehoord, maar dank je zelf dat het geluid erg is veranderd en hoe kijk je daar zelf tegenaan?

 

Bob: Dat is absoluut zo,dat doe ikzelf ook altijd. Niet meer dan logisch. Het geluid an sich is niet zozeer veranderd, qua sound dan,maar de nummers en de algehele sfeer zijn wel veel grimmiger geworden. ‘The Suffocating Darkness’ is veel donkerder en atmosferischer dan het debuut, die ook al erg duister was. Maar zoals eerder gezegd zat er nog enorm veel Asphyx in Feeding on Angels en nu nog sporadisch. De zang van Twan is ook heel anders dan die van Wannes. Beiden enorm goed maar Wannes zat/zit meer in de traditionele old school death metalhoek terwijl Twan meer richting de Black Metal gaat.

 

Was dit een bewuste keuze?

 

Bob:  Jazeker, de nieuwe plaat vroeg hierom en dit is wat we ook voor ogen hadden.

 

Wat is het grootse verschil volgens jou tussen jullie debuut en het ‘The Suffocating Darkness’?

 

Bob: Het debuut had een Asphyx plaat kunnen zijn met behoorlijke Bathory invloeden terwijl de nieuwe plaat deze Bathory/Frost worship veel duidelijker aan de dag legt met behoud van onze eigen stijl. Soulburn is nu niet ineens een 100% black metal band geworden die zich meer in de tragere regionen ophoud,nee,we noemen het zelf gewoon donkere grimmige zware metal.

 

Het album is gemixt en gemasterd door Dan Swanö, was dit een bewuste keuze?

 

Bob: Ja want we kennen Dan Swanö goed en hij weet exact hoe wij het hebben willen. Hij werkt enorm snel en enorm goed.

 

Dan Swanö lijkt inmiddels een vaste kracht  te worden bij vele bands in de Nederlandse scene zoals HOB, Asphyx, Grand Supreme Blood Court en Thanatos om er enkele te noemen. Was je niet bang dat het album teveel als deze bands zou gaan klinken?

 

Bob: Nee,totaal niet omdat we onze eigen sound hebben die niet achteraf gefikst hoeft te worden. Deze sound hebben we al sinds onze oude Asphyx dagen. Buiten dat is de mix van ‘The Suffocating Darkness’ niet over the top en dicht geplamuurd. We hebben hier gewoon weer 2 gitaren, 1 links en 1 rechts. Ook klinken we behoorlijk anders met Twan achter de microfoon. Vergelijkingen met bovengenoemde bands gaan mank in deze, hooguit hoor je wat oude Asphyx terug her en der maar dat lijkt me ook logisch.

 

Het valt tegenwoordig toch niet mee om een goede deal binnen te slepen, zeker voor bands die slecht 1 album hebben gemaakt. Kan je wat meer vertellen hoe de deal met Century Media tot stand is gekomen?

 

Bob: Ze hadden natuurlijk al de rechten van de naam etc. maar we moesten toch echt eerst wat nieuwe nummers naar ze opsturen omdat ze bang waren voor Asphyx nummer  zoveel…. begrijpelijk. Maar toen ze de nummers hoorden waren ze enorm positief verrast dat Soulburn nu toch echt wel anders klonk dus werd de deal,met aanpassingen aan de huidige tijd,weer voortgezet.

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je persoonlijk over het album?

 

Bob: Jazeker en die waren meer dan positief. Sommige vonden het debuut iets gaver maar de meesten vinden ‘The Suffocating Darkness’ toch een hele verfrissing en zijn blij dat we deze weg zijn ingeslagen in het extreme metal gebeuren. Wij blijven onze roots altijd trouw alleen nu is de muziek nog veel duisterder geworden. Persoonlijk ben ik enorm trots op de nieuwe plaat vooral omdat het gevoel hier 100% goed is (was met het debuut ook zo trouwens) en we precies hier hebben gedaan wat we voor ogen hadden….een enorm grimmige plaat maken. Misschien is de plaat speltechnisch gezien niet helemaal foutloos, maar daar geven we geen ruk om. Het gevoel is hier wat telt.

 

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zodat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen en wat motiveert je in het schrijven van songs?

 

Bob: Ik heb in 1987 Asphyx opgericht met het doel zware death/doom metal met een occulte inslag te gaan maken. Ik had al contact met Euronymous (rip) van Mayhem en die heeft mij toen enorm op weg geholpen en het contact met Metalion van Slayer Mag en Ronny Eide van Morbid Mag gelegd.

We zouden destijds ook tekenen met zijn Deathlike Silence label, maar vanwege geldgebrek kwam het er niet van,helaas.

 

Muziek/nummers schrijven is iets wat in mij zit,dat moet eruit. Iedereen heeft een donkere kant en daarvoor een uitlaatklep nodig en bij mij is dat muziek. Er is altijd wel iets wat mij persoonlijk aanzet tot het maken van nieuwe nummers.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Bob: Mijn belangrijkste invloeden waren/zijn: oude Venom, Hellhammer/Celtic Frost, Slaughter, Messiah, Bathory, Necrophagia, NME, oude Metallica, Possessed, oude Sodom, Black Sabbath, Necrovore. Ik hoef niet zo nodig origineel te zijn of te blijven. Ik doe wat ikzelf gaaf vind om te doen en heb maling aan wat anderen ervan vinden. Ik maak muziek voor mezelf,waarom zou je anders een band oprichten?

 

Wat is jullie drijfveer om albums uit te brengen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Bob: Ook hier geld,dat doen we puur voor onszelf. Het interesseert ons maar bar weinig of we veel verkopen of niet.D e muziek die we maken doen we voor onszelf,wij zijn diegene die er genoegdoening in moeten vinden. Daar gaat het om, als mensen het oppikken en gaaf vinden dan is dat mooi. Ongeacht of het gedownload word of niet.

 

Hoe kijk je tegen de black/deathmetal-scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Bob: ik kom uit de scene van beginjaren ’80 en ben dus met bands als Venom, Hellhammer, Possessed, Bathory, Slaughter, Death, Sodom, Destruction, Kreator etc… opgegroeid als je de reguliere heavy/speed metal of hardrock even buiten beschouwing laat. Dus die bands en scene draag ik een bijzonder warm hart toe omdat daar mijn roots als ook herinneringen liggen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er hedentendage geen toffe bands meer zijn. Ik vind bijvoorbeeld het Australische Portal geweldig evenals het Duitse Necros Christos of het Nederlandse Entrapment, Bodyfarm of Funeral Whore.

 

Hoe ziet de toekomst van Soulburn eruit, zijn er bijvoorbeeld nog plannen om te gaan touren al zal dit lastig worden met de verschillende activiteiten van diversen bandleden?

 

Bob: We gaan her en der wat optredens doen, o.a. op Neurotic Deathfest, Party San en ook met Thanatos in Essen/Duitsland, Baroeg Rotterdam en op Wapenfest in Bladel. Iedereen is druk al is Soulburn voor Eric en mijzelf de absolute prioriteit no.1. We zijn zelfs alweer bezig met een nieuw nummer voor een eventuele split single volgend jaar.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Bob: Jij ook bedankt voor dit interview,Eugene! Voor ieder die van een duister werkje houd zou ik zeggen, check ‘The Suffocating Darkness’.

 

Bedankt voor je tijd en tot een van de volgende shows!

Eugene

 

 

Line-Up:

Twan van Geel – Vocals, Bass

Remco Kreft - Guitar

Eric Daniels - Guitar

Bob Bagchus - Drums

 

Discography:

(1998) - Feeding On Angels

(2014) - The Suffocating Darkness