Picture - 18/02/2012

Picture was Nederlands eerste echte heavy metal-band, de band werd immers al in 1979 opgericht. De band werd vooral bekend door de radio-uitzendingen van Alfred Lagarde en Hanneke Kappen en vooral het nummer “Bombers” was bekend onder metalminnend Nederland. De band genoot bekendheid in Nederland, Duitsland, Italië, Japan en Zuid-Amerika, maar wist nooit echt het grote publiek te bereiken.

 

Er werd veel getourd en men stond in voorprogramma's van AC/DC, Ted Nugent en Saxon. Met de laatstgenoemde deed Picture in 1981 een Europese tournee. Verder kende de band vele wisselende samenstellingen. Ronald van Prooien, Shmoulik Avigal, Pete Lovell, Bert Heerink en Michel Zandbergen waren allemaal gedurende een periode zanger van de band.

                    

In 2007 besluiten de leden van eerste editie van de band, Jan Bechtum, Laurens Bakker en Rinus Vreugdenhil, de koppen weer bij elkaar te steken. Daarbij vinden ze versterking in voormalig frontman Pete Lovell, die op het album ‘Eternal Dark ’te horen was en gitarist Rob van Enkhuizen. In 2008 worden tevens de optredens hervat. In 2009 verschijnt  uiteindelijk na 22 jaar het nieuwe studio album, getiteld ‘Old Dogs, New Tricks’. Dit keer houd de line-up echter ook niet lang stand en verlaten gitaristen Jan Bechtum en Rob van Enkhuizen de band die respectievelijk worden vervangen door Peter Bourbon en Gert Nijboer.

 

 

Met deze hernieuwde lineup heeft de band inmiddels hun negende studio album, genaamd ’Warhorse’ ingeblikt. Genoeg reden dus om zanger Pete Lovell eens wat vragen voor te leggen, over het hoe en wat omtrent het nieuwe album van de band. Hier kan je lezen wat hij ons allemaal te zeggen heeft.

 

Ten eerste wil ik je hierbij feliciteren met jullie nieuwe album ‘Warhorse’, dat binnenkort zal verschijnen en waarover ik je meteen wat vragen voor zal leggen.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Warhorse’. Kwamen de ideeën vanzelf of was het dit keer een weloverwogen creatieve ontlading?

 

Pete: Een aantal song waren geschreven net na de ‘Old Dogs New Tricks’ album dat in 2009 uitkwam, maar Jan Bechtum, de oude gitarist vond ze te “Dark” of “te heavy “ dus deze song kregen nooit de kans om te bloeien. Toen Peter bij de band kwam heeft hij ook waanzinnig ideeën meegebracht en de songs die wij al hadden konden ook verder uitgewerkt worden. Een idee komt altijd vanzelf, uit het niets. Dan begint het proces om een song te maken van je idee. Dit kan weken duren of het kan in een paar dagen, het ligt aan het begin idee. Er is niet echt bewust een richting gekozen. De songs zijn wat ze zijn en je kunt niet echt in een bepaalde stijl, of bewust schijven. Onze songs zijn Old school omdat wij Oldschool zijn.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen, hebben jullie dit keer anders gewerkt dan in het verleden?

 

Pete: Nee precies het zelfde als altijd, het enige verschil was dat wij gebruik maakten van een Roland TD 20 drumstel. Dat om meer controle te hebben over het drumgeluid tijdens de mix. Wij hadden maar zes dagen nodig om alles op te nemen, inclusief mijn zangpartijen. We waren gewoon heel goed voorbereid voordat wij de studio ingingen, ook omdat wij zelf de opnames hebben gefinancierd. Hoe korter wij in de studio verbleven hoe meer wij konden besteden aan de mix en marketing.

 

Wie was er verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers op het album en hoe gaat Picture te werk met het schrijven van nieuwe songs?

 

Pete: Zoals ik al zei, sommige songs hadden wij  voordat Peter en Mike bij de band kwamen en Peter heeft ook songs geschreven. Meestal komt een van de gitaristen met een basis idee en het wordt uitgewerkt door de hele band. Soms komt Peter met een idee die zo goed als klaar is. Dat neem ik als basis idee en begin met het verzinnen van de zang melodie. Als ik dat heb kan ik de titel van de song verzinnen en als laatste de tekst. Ik krijg alle kansen om een goed uitgewerkt nummer te verpesten met mijn zang dus…ha ha ha ha

 

De band heeft na de release van ‘Old Dogs New Tricks’ in 2009 enkele bezettingswisselingen ondergaan, is dit nog van invloed geweest op het schrijven van de nieuwe songs? 

 

Pete: Dit is zeker van invloed geweest. Hadden wij de wisselingen niet gedaan,dan was het album nooit geweest was het nu is geworden. Het was dan waarschijnlijk een ‘Old Dogs 2’ geworden en daar zit niemand op te wachten, wij ook niet.

 

Zijn er nog specifieke dingen die jullie op het laatste moment hebben toegevoegd aan het album?

 

Pete: Alleen van backing vocals “Here And There”, en bijvoorbeeld de tweede stemmen op sommige gitaar partijen. Ook het ‘Battlefield intro’ van “Battleplan”, dat hadden wij toegevoegd tijdens de mix. Buiten dat is alles opgenomen zoals wij erop geoefend had. Wat wij niet wilden was een volgepropt overgeproduceerd album. Het klinkt lekker fris en open zo.

 

De meeste fans zullen een nieuw album altijd met het voorgaande vergelijken, denk je zelf dat jullie geluid erg veranderd is sinds het uitbrengen van jullie voorgaande album?

 

Pete: Het geluid is veranderd door de advances in opname techniek. Maar de muziek is hetzelfde gebleven. “Old school metal”, alleen dit keer is het de meer aan de heavier kant van old school. Ik persoonlijk vind dit veel leuker om te spelen, ik ben super blij met hoe het geworden is.

 

Hoe is het verlopen met jullie creatieve proces? Wat was muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat?

 

Pete: Wij wilde gewoon de ultimate ‘Picture’ heavy metal plaat maken. Gewoon lekker Old School waar wij bekend om staan, maar dan op onze manier. Wij hebben voor het eerst zelf de productie in handen genomen en dus hadden we geen invloed van een buitenstaander. Zo iemand meent altijd beter te weten hoe je band  moet klinken. Nu hebben wij het gedaan zoals wij het wilden en dat werkt het beste. Dankzij Oscar Hollemans mix klinkt het voor ons beter dan welke Picture album dan ook !!

 

Het album heeft de titel ‘Warhorse’ meegekregen, waar staat deze titel voor en wat is de achterliggende gedachte hiervan?

 

Pete: Nou, de metafoor is altijd trouw blijven. De Warhorse aan zijn baas, Picture aan zijn muziek. ”Though exploited , never falted , never doubted the task “. Make any sense ? hahaha

 

Waar zijn de teksten van de rest van het album op gebaseerd? Kan je me eens wat meer vertelen hoe deze zijn ontstaan en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Pete: De teksten komen uit alles wat ik dagelijks meemaak of wat ik om me heen zie. Dingen die in het nieuws zie over iets dat gebeurd is in de wereld. Maar soms ook gewoon totaal fantasie dingen van de darker side of life. “The King Is Losing His Crown “ is losjes gebaseerd over de overthrow van Robert Mugabi en de onderdrukking van zijn bewolking. “Killer In My Sights” over de Whitechappel killings in 1888 gezien door de ogen van Detective Inspector Edmund Reid. “We’re Not Alone” gaat over psychoses en hoe het kan uiten in “alien belief”. Het is een mix van fact en fiction.

 

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Pete: Het maakt mijn niet zoveel uit als mensen niet naar mijn teksten luisteren. ik ben geen brenger van boodschappen. Ik ken weinig mensen die een hele tekst kenen van een band en dan ook nog precies begrijpen wat de schrijver met zijn tekst wil vertellen. Een tekst is vaak abstract en het is meestal open voor interpretatie. Ik vind het veel belangrijker dat mensen de song in zijn geheel leuk vind. Als de song niet goed is wordt het toch niet beluisterd en heb je dus ook niet veel aan je teksten.

 

Wat is het grootse verschil volgens jou tussen jullie voorganger ‘Old Dogs New Tricks’ en het nieuwe ‘Warhorse’?

 

Pete: De kwaliteit en talent van de spelers, wij hebben twee waanzinnige gitaristen gevonden in Peter en Mike. Ook de mix, een meer geschikte mixer voor ‘Warhorse’, Oscar Hollemans dus, hadden wij nooit kunnen vinden..

 

De laatste jaren zijn er een aantal Nederlandse rock en heavy metal bands zoals Vengeance, Martyr en Sleez Beez die weer terug aan het front zijn en regelmatig optreden, en zelfs albums uitbrengen. Hoe kijken jullie tegen deze revival aan? 

 

Pete: Wij wensen iedereen veel succes in wat ze doen, ze zijn geen rivalen. Ze zijn collega’s! Ik kom niet zo vaak andere Nederlands bands tegen maar als dat wel zo is dan gaan wij met elkaar om als vrienden en dat zijn we ook. Wij houden van de zelfde muziek, wij horen bij de zelfde cultuur en wij hebben de zelfde drank verslavingen, ha ha ha ha

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zoadat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe ben je in de muziekindustrie terecht gekomen?

 

Pete: Omdat niemand mijn een baan wilde geven!! Dit geld ook eigenlijk ook voor e rest van de band.

 

Wat zijn jouw belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Pete: Invloeden zijn bands waar wij groot gebracht zijn. AC/DC, .Maiden, Priest enz. Rien en Bakkie hebben hun invloeden bijvoorbeeld van Vanilla Fudge en Cactus. Bedenk wel dat deze invloeden uit de periode van eind jaren zestig, begin zeventig stammen. Ik luister nooit naar muziek. Ik heb niet eens een CD speler, dus invloeden van tegenwoordig heb ik niet echt. Als je, je gitaar pakt en begint met spelen komen de ideeën vanzelf.. Net alsof je een soort antenne bent op dat moment, maar waar het vandaan komt is voor mij een raadsel. Je blijf origineel als je niet beďnvloed wordt door andere muziek en bands. Dan komt alles uit jezelf, uit je hart en ziel.

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Pete: Live spelen is de kick, dat is waar je het voor doet. Er is niets beter dan voor een zaal vol headbangers te spelen. Tegenwoordig is downloaden de norm, maar hoe meer mensen je album horen, op CD of download hoe beter. Alleen illegaal pirates torents zijn vervelend. Het kost best veel geld, inzet en energie om een nieuw album te produceren en it sucks als het gestolen word door een illegale torrent.

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Pete: Downloaden op zich is niet het probleem maar illegaal downloaden wel. Je kunt het zien alsof iemand een aantal pallets vol van je nieuwe Cd’s steelt van de distributor en deze gewoon uitdeelt op straat. Op een gegeven moment is het bijna onmogelijk om een CD uit te brengen. Als alles gratis weggegeven wordt, dekt het de  kosten niet meer, dan is het afgelopen. Voor commerciële bands is het misschien niet zo een groot probleem, want ze hebben exposure via commerciële radio en TV enz. Maar voor een metal bands is het lastig want je moet het hebben van een kleinere doelgroep met minder mensen.

 

Hoe kijk je tegen de Nederlandse rock-scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Pete: Wij hebben meer festivals nodig. Fields of rock is voorbij., zelf Arrows classic rock is niet meer, zonde.

 

Rien: Er zijn podia’s die niet meer kunnen betalen dan 500 Euro. Sommige zijn dan kwaad als je negatief reageert. We moeten wel uit de kosten kunnen komen en dat gaat echt niet met 500 euro. Een prima show neerzetten kost gewoon geld. Als ik terug kijkt naar de jaren 80/90 daar stond Picture on Stage met veel licht bommem en granaten. Wat is Rammstein zonder de show. Dat vind ik jammer en heeft te maken dat alle geldkranen zijn dicht gedraaid. Hoe kunnen we dit veranderen? Maar ik vindt het nog steeds super om met Picture live op te treden, ook zonder show.

 

Hoe ziet de toekomst van Picture eruit, zijn er bijvoorbeeld al plannen om uitgebreid te gaan touren?

 

Pete: Ons boekingskantoor is bezig met een Europese tour en er zijn al een aantal data bevestigd. Wij zijn van plan om blokken van 10 dagen te pakken, weekend, week, weekend dan een break en dat een aantal keer per jaar. Op onze website staan de vaste gigs die bevestigd zijn.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Pete: Het was leuk, bedankt voor je interesse in Picture en hopelijk zien wij je binnenkort on the road. Ik zou zeggen …. Keep the Faith !!!!

 

Bedankt voor je tijd en tot een van de volgende shows!

Eugene

 

 

 

Huidige bezetting:

Pete Lovell - Vocals

Peter Bourbon - Guitar

Rinus Vreugdenhil - Bass

Laurens Bakker - Drums

Gert Nijboer - Guitars

 

Albums:

Picture 1 (1980)

Heavy Metal Ears (1981)

Diamond Dreamer (1982)

Eternal Dark (1983)

Traitor (1984)

Every Story Needs a Picture (1986)

Marathon (1987)

Live 2008 (Limited Edition) (2008)

Old Dogs New Tricks (2009)

Warhorse (2012)