Black-Bone - 31/05/2012

Het debuutalbum van de nog jonge Eindhovense rockband BLACK-BONE is begin mei uitgekomen. Het album heeft de titel ‘Back To Mayhem’ meegekregen en werd opgenomen en geproduceerd door niemand minder dan Oscar Holleman (After Forever, Heideroosjes, Within Temptation) in zijn eigen RS29-studio. Black-Bone werd in 2007 opgericht door zanger/gitarist Steef, bassist Sven en drummer Jules en bestaat inmiddels alweer vijf jaar. In die periode werd er veel live ervaring opgedaan, al dan niet in het voorprogramma van een grote band of op een festival. Zo was de band onder meer te zien op Speedfest, Paaspop, FestyLand en in het voorprogramma van grootheden als Deep Purple (Gelredome Arnhem), Chickenfoot (013 Tilburg) en Sleez Beez (Paradiso).

 

Black-Bone weet met ‘Back To Mayhem’ te overtuigen, de invloeden van bands als AC/DC, Guns N’Roses, Led Zeppelin, Monster Magnet en Motörhead liggen er natuurlijk niet om. Maar dat neemt niet weg dat Black-Bone een sterk ‘no-nonse’ rock n’ roll album heeft weten af te leveren. Verder is de band nog zeer jong, dus wat betreft de toekomst van dit trio zit het dan ook wel goed, want met wat meer originaliteit en de juiste attitude komt deze band er wel. Voor wie de band nog niet live gezien heeft, die moet dit binnenkort zeker eens gaan doen, want live komt de band nog beter uit de verf dan op plaat. Zo zal Black-Bone deze zomer onder meer te zien zijn bij de afterparty na Slash in de HMH te Amsterdam en op het Bospop festival in Weert.
 

 

 

Genoeg reden dus om zanger/gitarist Steef eens wat vragen voor te leggen, over het hoe en wat omtrent het nieuwe album van de band. Hier kan je lezen wat hij ons allemaal te vertellen heeft.

 

Ten eerste, kunnen jullie dit interview beginnen met een korte introductie van de band, waar komt de bandnaam vandaan en hoe is de band bij elkaar gekomen?

 

Steef: We zijn een jonge energieke rock band uit Eindhoven. De band is al vroeg bij elkaar gekomen, Ik (Steef) leerde Jules kennen op de basisschool waarop we samen wat gingen jammen, we zochten toen nog een bassist en zo kwamen we via via bij Sven uit. Het klikte meteen en onze neuzen stonden bij alle 3 dezelfde kant. De bandnaam is een beetje een verhaal... Ik was 13 ofzo? En mijn moeder was boontjes aan het schillen. Mijn vader zei tegen me 'Hey Steef.. Weet je wel wat 'Bone' betekend in het Engels. Dat betekend Bot! Dat vond ik toen helemaal te gek, maar ik vond dat er nog wat bij moest en zo waren we op 'Black-Bone' gekomen, haha.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor jullie debuut 'Back To Mayjem'?

 

Steef: Veel mensen vroegen tijdens onze live shows of we al een album hadden en de vraag werd dus steeds groter. We houden veel van bands als AC/DC, Guns N Roses en Motorhead, daar halen we dus ook veel inspiratie uit. We hebben op een bepaald moment veel songs geschreven en deze samen met Oscar nog wat bijgeschaafd. Hierop zijn we nog wat met de sound bezig geweest, waarop we in de studio van Oscar het album hebben opgenomen!

 

Hoe gaat Black-Bone te werk met het schrijven van nieuwe songs, en wie was er verantwoordelijk voor de songs?

 

Steef: Vaak ik met een gitaar riff en dan werken we het samen verder uit. Hierop gaan we vervolgens zitten wat voor onderwerp er qua tekst goed bij past.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op debuut 'Back To Mayhem' wilde toevoegen of gebruiken?

 

Steef: We wilden dat ons debuut album vooral rauw zou klinken. Live hebben we veel energie, we wilden die energie ook goed vangen op de plaat. Ik denk dat dit wel is gelukt! Dit was ook een bewuste keuze die we maakten.

 

Wat is muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat, en wat zijn volgens jou de belangrijkste ingrediënt voor een Black-Bone nummer?

 

Steef: No Bullshit Rock N Roll, vette gitaar riffs, energieke en rauwe zang en een tof onderwerp dat ons aanspreekt!

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen, hoe hebben jullie het aangepakt en hebben jullie verder nog hulp gekregen van buitenaf?

 

Steef: Ja dat ging goed! We hebben alle songs zelf geschreven. Nadat de nummers klaar waren hebben we samen met Oscar nog het een en ander bijgeschaafd, dit werkte erg fijn.

 

Het album werd geproduceerd door Oscar Holleman, hoe was het om met hem te werken en wat was de reden dat jullie voor Oscar kozen?

 

Steef: Om met Oscar samen te werken was echt super, wij houden zelf van 'gas d'r op' en Oscar ook, dus dat werkte zeer fijn! De reden dat we voor Oscar kozen is dat hij toch wel een grote naam heeft in de Rock Scene. Hij snapte ook precies wat we wilden!

 

 

Zijn er nog elementen en/of nummers waarbij Oscar's visie en/of ideeën zijn te horen?

 

Steef: We zijn ook met Oscar bezig geweest met onze gehele sound van de band op het album, daar heeft Oscar ook zeker aan mee geholpen.

 

Hebben jullie een evenredig deel aan het schrijven van de songs gewerkt voordat jullie de studio introkken of is er nog veel bijgeschaafd en aangepast in de studio?

 

Steef: We hebben voor dat we in de studio zaten pre-productions gedaan voor de songs, en in de studio kwamen we soms ook nog op enkele ideeën die ook wel iets hadden.

 

Het album heeft de titel 'Back To Mayhem' meegekregen , waar staat deze titel voor?

 

Steef: We willen de oude rock weer terug brengen, we vinden dat de muziek scene dat nu een beetje mist, dus vandaar 'Back To Mayhem'!

 

Waar zijn de teksten van de rest van het album op gebaseerd? Kan je me eens wat vertellen hoe deze ontstaan?

 

Steef: De teksten komen vaak over dingen wat we denken van WTF? Zoals wat er dagelijks gebeurd in de wereld.  Maar ook over rock shows, opstand en natuurlijk over mooie dames.

 

Hoe zou je jullie album omschrijven tegenover iemand die nog nooit van Black-Bone heeft geluisterd?

 

Steef: Het is een rauw strak, energiek Rock N Roll album met invloeden van onder andere Guns N Roses , AC/DC & Motorhead, No Bullshit Rock N Roll!!

 

Hebben jullie al enige reacties gehad van anderen op het nieuwe album en hoe denk je elf over het nieuwe album, zijn er nog dingen die je achteraf graag anders had gezien? 

 

Steef: Ja de reacties zijn heel goed! Wij zelf zijn ook heel erg tevreden over ons album, volgende album willen we nog een paar trapjes hoger, wij willen altijd beter en vooruit blijven kijken. Hopelijk gaat het allemaal zo door met een positieve stijgende lijn!

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Steef: Voor ons zijn Guns N Roses , AC/DC en Motorhead een hele belangrijke invloeden. We doen vooral ons ding wat we helemaal te gek vinden, oude rock n roll met misschien wat invloeden van nieuwe bands.

 

 

Hoe kijk je tegen de Nederlandse/Belgische rock scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Steef: Niet dat ik zo weet, wij zijn een nieuwe jonge energieke rock band. Wij willen de oude rock weer een beetje terug brengen in de scene, dat is wat ik nu soms nog wel een  beetje mis.

 

Welk nummer is jou favoriet om live te spelen en welk nummer is het meest uitdagende om live te spelen?

 

Steef: Wij vinden persoonlijk alle songs op het album gaaf, maar hebben wel verschillende favoriete zoals “Hard Times” , “Kings & Jezebelles”, “Hollywood & Vine”. “Hard Times” is een song die ons ook zeker uitdaagt om live te spelen! 

 

In verhouding tot veel andere bands zijn jullie nog maar kort bij elkaar , maar wat is de meest fantastische ervaring die je tot nu toe hebt gehad, en welke show je tot nu toe bijgebleven waar je hebt opgetreden?

 

Steef: De mooiste ervaring en meteen grootste show die we hebben gespeeld is denk ik wel in het voorprogramma van Deep Purple in het Gelredome in Arnhem. Dit was echt een jongensdroom die uit kwam en tevens een geweldige ervaring.

 

Hoe ziet de toekomst van Black-Bone eruit, zijn er bijvoorbeeld al plannen om uitgebreid te gaan touren , of hebben jullie al nieuwe songs geschreven?

 

Steef: Hopelijk goed! We werken hard en hopen zo verder te komen! Er zijn inderdaad wel al wat plannen om uitgebreid te gaan touren en tevens zijn we ook al bezig met nieuwe songs voor het eventuele volgende album.

 

Ik wil je bedanken voor ditinterview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Steef: Thanks, jij ook bedankt! Hopelijk tot snel ergens bij een show van ons. Black-Bone - 'No Bullshit Rock N Roll'

 

 

 

Members:

Steef – Guitar, Vocals

Sven – Bass, Backing vocals

Jules – Drums

 

Albums:

2012 - Back To Mayhem