Sinister 09/01/2011

De Rotterdams Death metal veteranen van SINISTER zijn al ruim twintig jaar actief en ondanks dat de band slechts nog één origineel lid in gelederen heeft maakt hen totaal niet uit. Op de valreep van 2010 zag het meest recente album ‘Legacy Of Ashes’ dan ook het levenslicht. Nadat de vorige plaat uit 2008 met goede kritieken werd ontvangen was het aan het Rotterdamse kwartet om met deze plaat verbetering te boeken.

 

Genoeg reden dus om voormalig drummer en de huidige zanger van de band Aad Kloosterwaard eens wat vragen voor te leggen, over het hoe en wat omtrent het nieuwe album van de band. Hier kan je lezen wat hij ons allemaal te zeggen heeft.

 

 

Ten eerste wil ik je hierbij feliciteren met jullie onlangs verschenen album ‘Legacy Of Ashes’ waarover ik je meteen wat vragen voor zal leggen.

 

Aad: Bedankt .. wij zelf zijn er ook erg blij mee.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Legacy Of Ashes’?

 

Aad: Op een gegeven moment zeggen we tegen elkaar dat het tijd gaat worden om de studio te boeken voor de volgende cd. Als dit is gedaan gaan we beginnen met het schrijven van onze nieuwe nummers. Alex is de man die thuis dingen thuis gaat uitproberen qua nieuwe nummers. Wanneer hij enkele dingen heeft gaan we dat samen uitwerken in de oefenruimte en werken net zolang hieraan tot we er allemaal tevreden mee zijn. Voor ons werkt het beter om onder een bepaalde druk te werken om een deadline te hebben zeg maar, anders worden we lui haha of gaan we eeuwig door om de nummers maar te blijven verbeteren.

 

Wie was er dit keer verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers, hebben jullie dit keer anders gewerkt dan voorheen?

 

Aad: Zoals ik al zei is Alex de man bij ons die de nummers maakt. Dit keer ging het wel wat anders als bij ‘The Silent Howling’ moet ik zeggen. Bij de ‘The Silent Howling’ kwam Alex met hele nummers naar de oefenruimte, bij ‘Legacy Of Ashes’ kwam hij met ideeën voor nummers en hebben dat samen uitgewerkt. Als je op deze manier werkt is het eindresultaat altijd iets anders dan dat je had gedacht maar dat het super vet is geworden lijkt ons wel duidelijk.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hoe gaat Sinister in de studio te werk?

 

Aad: Eigenlijk zoals iedere band dat doet. Beginnen met drums dan gitaren en bass en als laatste mag ik dan me ding doen haha. Maar het is altijd zo cool om te horen dat het vetter en vetter gaat worden. We hadden 3 weken studio tijd, dat was overigens inclusief het opnemen,mixen en masteren.  

 

De band heeft onlangs enkele bezettingswisselingen ondergaan, is dit nog van invloed geweest op het schrijven van de nieuwe songs of waren deze op het moment al gereed?

 

Aad: Nee totaal niet hoor. Dat is simpel omdat Alex eigenlijk de enige is die de muziek maakt voor Sinister. Bas die onlangs de band heeft verlaten heeft nooit enige muziek voor de band geschreven. Alex is ook de man die weet hoe een Sinister nummer gemaakt moet worden en geloof me, dat is echt niet zo simpel hoor. Je moet daar wel een bepaalde kwaliteit voor bezitten.

 

Kan je ons nog wat meer vertellen naar aanleiding van de toetreding van jullie nieuwe bassist Joost van de Graaf, hoe is deze samenwerking tot stand gekomen en was Joost jullie eerste keus?

 

Aad: Ja hoor, Joost was onze eerste keus en we zijn erg blij dat hij nu bij de band zit. Ik ken Joost al jaren vanuit de metal wereld maar echt contact hadden we niet tot een aantal maanden geleden. Zijn andere band (Ichaos) speelden als support band van Sinister in Den haag. Toen Bas bij sinister weg ging heb ik hem gelijk  gebeld of hij zin had om zich bij ons te voegen en gelukkig zei hij daar ja op. We hebben nu een aantal keren samen geoefend en het gaat super met hem.

 

Zijn er nog specifieke dingen die jullie op het laatste moment hebben toegevoegd aan het album?

 

Aad: Alleen het intro misschien omdat we daar nog niet helemaal uit waren. Dat hebben we samen met Jorg gemaakt, voor de rest was alles wel duidelijk hoe wij het wilden hebben.

 

De meeste fans zullen een nieuw album altijd met het voorgaande vergelijken, denk je zelf dat jullie geluid erg veranderd is sinds het uitbrengen van jullie voorgaande werk?

 

Aad: Natuurlijk zullen mensen dat doen en ze gaan hun gang maar. Wij weten dat we met deze cd weer kwaliteit hebben afgeleverd. Zeker is onze sound erg anders dan op de ‘The Silent Howling’ nu klinken we gewoon weer erg als de oude Sinister in tijden van ‘Diabolical summoning’ & ‘Hate’ vind ik zelf. Met ‘The Silent Howling’ hebben we gewoon is wat anders geprobeerd, het is een love it or hate it plaat geworden.

 

Het album heeft de titel ‘Legacy Of Ashes’ meegekregen, waar staat deze titel voor en wat is de achterliggende gedachte hiervan?

 

Aad: Er is geen achterliggende gedachte achter deze titel moet ik eerlijk zeggen. ‘Legacy Of Ashes’ klinkt gewoon erg gaaf en ik heb daar toen een idee bij bedacht voor de cd cover.

 

Waar zijn de teksten van de rest van het album op gebaseerd? Kan je me eens wat meer vertelen hoe deze zijn ontstaan en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Aad: De teksten zijn gebaseerd op het boek,’The Divine Comedy’. Dit boek beschrijft de reis van de ziel naar god. Hierbij geconfronteerd met de herkenning en ontkenning van de zonden.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Aad: Als de teksten erg gaaf zijn is dat cool en mooi meegenomen, maar natuurlijk komt altijd de muziek op de eerste plaats. Wat heb je aan een plaat waar de teksten goed van zijn en de muziek shit .. ja toch??

 

Wat is het grootse verschil volgens jou tussen jullie voorganger ‘The Silent Howling’ en het nieuwe ‘Legacy Of Ashes’?

 

Aad: nogmaal,  we hebben met de ‘The Silent Howling’ een ander soort plaat hadden gemaakt. Een nog steeds bruut album maar waar we toch een wat andere weg waren ingeslagen qua death metal wat de fans niet van ons gewend waren. Met veel melodie,samples en rustige stukken,het was ook iets wat we graag een keer wilden doen na 20 jaar. Met ‘Legacy Of Ashes’ zijn we weer terug bij het oude Sinister materiaal en ik moet zeggen dat ik er zelf ook erg blij mee bent. Weer lekker ouderwets beuken in de stijl van ‘Diabolical Summoning’ & ‘Hate’.

 

Welk nummer is jou favoriet om live te spelen en welk nummer is het meest uitdagende om live te spelen en wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was?

 

Aad: Er zijn een aantal nummers die altijd gaaf zijn om live te spelen. Een nummer als “Men Down” blijf heerlijk om te doen. Nieuwe nummers zijn natuurlijk altijd de meest uitdagende om te spelen,gewoon weg omdat je ze nog niet tot nooit heb gedaan. De toer in Zuid-Amerika was iets om echt nooit te vergeten het was echt helemaal super daar. De fans zijn zo vriendelijk maar  aan de andere kant toen we begonnen met spelen werden het echt monsters haha. Maar wel op een goede manier natuurlijk,die mensen gaan helemaal los .. een ervaring die ik nooit zal vergeten. Dan moet ik zeggen Santiago .. gvd wat was dat te gek zeg.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Aad: Mijn invloeden zijn natuurlijk de old school bands zoals Autopsy, Possessed, Death, Sadistic Intent en noem ze maar op. Maar vind ook de bands van nu erg cool hoor zoals .. Whitechapel, Ichor, Hour Of Penance, Hate, Son Of Aurelius, Supreme Pain en zo kan ik nog wel ff doorgaan haha. Is het nu echt zo belangrijk om origineel te zijn? .. een hoop bands die dat zijn vind ik zelf maar waardeloos. Een nummer moet gewoon goed zijn met een kop en een staart en hij moet in je kop blijven zitten als je klaar bent met luisteren, als dat lukt heb je voor mij een prima track gemaakt.

 

Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

 

Aad: Gewoon omdat wij het te gek vinden om in een band te spelen. En bij een band hoort albums opnemen en live spelen zo simpel is dat. En omdat wij Sinister zijn spelen we over de hele wereld, ik ben overal al geweest door de band .. dat is toch fucking te gek?

 

Denk je dat downloaden van muziek in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

 

Aad: Het downloaden is denk ik zelf dodelijk voor de muziek en zeker voor metal. Als mensen geen albums meer kopen waar moet het geld dan vandaan komen? Shirts verkoop maakt echt niet alles goed. Als een band niet meer verkoopt word zijn budget ook minder voor het opnemen van de volgende plaat waardoor de kwaliteit ook minder gaat worden van de sound. En dan heb je nog mensen die durven te ouwe teringhoeren en te zeggen ja de sound is niet zo goed haha .. dat zijn de mensen die zelf alles downloaden wat los en vast zit.

 

Hoe kijk je tegen de Nederlandse metalscene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Aad: Ik vind het allemaal prima hoor. We hebben een aantal prima bands rond lopen maar ook een aantal bands die echt te veel aandacht krijgen maar echt niet bijzonder zijn wat erg jammer is. Het lijkt er soms op of het niet meer belangrijk is om kwaliteit te leveren maar meer om de juiste mensen te kennen of het goede label achter je te hebben, die een band groter maakt dan dat hij eigenlijk is.

 

Hoe ziet de toekomst van Sinister eruit, zijn er bijvoorbeeld al plannen om uitgebreid te gaan toeren?

 

Aad: Dat zouden wij graag doen maar is niet echt mogelijk. Simpel omdat wij allemaal een baan hebben en gezinnen met kinderen. Wat we zeker zullen proberen is om echt zoveel mogelijk te spelen waar dan ook. Met ‘The Silent Howling’ hebben we in meer dan 30 landen gespeeld zonder een echte toer te doen.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Aad: Bedankt voor de interview en ik hoop dat alle mensen ‘Legacy Of Ashes' zullen checken, je weet nooit misschien wil je hem wel kopen in plaats van downloaden haha.

 

Aad & Sinister
 

  

 

 

 

Studio albums:

(1992) Cross the Styx

(1993) Diabolical Summoning

(1995) Hate

(1998) Aggressive Measures

(2001) Creative Killings

(2003) Savage Or Grace

(2006) Afterburner

(2008) The Silent Howling

(2010) Legacy Of Ashes

 

Current members:

Aad Kloosterwaard - Vocals

Alex Paul - Guitar 

Joost van der Graaf - Bass

Edwin van den Eeden - Drums

 

Former members:

Mike van Mastrigt - Vocals

Rachel van Mastrigt-Heyzer - Vocals

Bart van Wallenberg - Guitar, Bass

Ron van de Polder - Guitar, Bass

Michel Alderliefsten - Bass

Bas van den Bogaard - Bass

Eric de Windt - Vocals

Joost Silvrants - Vocals

Corzas Nanuruw - Bass

Frank Faaze - Guitar

Andre Tolhuizen - Guitar

Pascal Grevinga - Guitar

Paul Beltman - Drums