Kingfisher Sky  - 14/10/2010

Na zijn vertrek in 2001 bij Within Temptation wilde drummer Ivar De Graaf wat anders gaan doen, samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld neemt Ivar alle rust en tijd om composities te schrijven die niet aan een bepaald genre of stijl zijn gebonden en zo wordt de basis gevormd voor Kingfisher Sky. Dit resulteerde in de release van ‘Hallway Of Dreams’. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Ivar en Judith hadden in totaal zo’n vijf jaar nodig om de songs te vormen en een geschikte band bij elkaar te zoeken. In 2007 tekende de band vervolgens een deal met Suburban Records. Er werd in juni 2007 begonnen met de opname van het debuutalbum dat geproduceerd werd door Jochem Jacobs (Textures) en Bouke Visser. De muzikale koers laat zich moeilijk omschrijven, werd het op het debuut nog samen met het label de term progressieve myth-rock doorgevoerd, op het nieuwe album ‘Skin Of The Earth’, dat onlangs is verschenen, is het geluid echter toch meer naar de progressieve rock kant verschoven. Denk daarbij aan bands als Porcupine Tree, King's X en Marillion waardoor het album een veelzijdig geluid met sfeervolle contrasten heeft meegekregen.

 

 

Genoeg reden dus om zangeres Judith Rijnveld eens wat vragen voor te leggen, over het hoe en wat omtrent het nieuwe album van de band. Hier kan je lezen wat zij ons allemaal te zeggen heeft.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Skin Of The Earth’. Kwamen de ideeën vanzelf of was het dit keer een creatieve ontlading?

 

Judith: Het schrijven is eigenlijk nooit gestopt na ‘Hallway of Dreams’. We zijn doorgegaan met ideeën verzamelen en deze tot liedjes te smeden totdat we een volwaardig album hadden. Toen we een idee kregen wat voor sfeer het album ging krijgen ging het schrijven nog vlotter.

 

Wie was er dit keer verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers, hebben jullie dit keer anders gewerkt dan voor de nummers van jullie debuut?

 

Judith: Het meeste materiaal komt nog steeds van Ivar en mij. Gitarist Edo heeft het nummer “Two Old Trees” geschreven en wij hebben deze verder uitgebouwd. Dat liedje is het enige dat op een andere manier tot stand is gekomen dan de rest.

 

Hoe gaat Kingfisher Sky te werk met het schrijven van nieuwe songs?

 

Judith: Het meeste ontstaat vanuit een akoestische gitaar en een zanglijn. Ivar gaat dan aan de slag met arrangeren van verschillende partijen en daarna kom ik, of Ivar, met een tekst. De tekst doen we meestal nadat het nummer af is omdat we dan pas weten wat voor sfeer we willen neerzetten. Uiteindelijk maken de andere bandleden de partijen eigen en voegen zo hun unieke kwaliteiten toe aan de nummers.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen, hebben jullie het dit keer anders aangepakt?

 

Judith: Zeker, we hadden voor het eerste album twee producers en deze keer hebben we het productie en opnameproces helemaal zelf gedaan. Het uiteindelijke mixen en masteren hebben we gedaan in een studio samen met een ervaren technicus. Dit was heel bevrijdend omdat we zelf helemaal in controle waren maar aan de andere kant liepen we ook tegen een hoop opnametechnische dingen aan waar we ons niet bewust van waren. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen!

 

De band heeft sinds de release van jullie debuut ook enkele bezettingswisselingen ondergaan, is dit nog van invloed geweest op het schrijven van de nieuwe songs?


Judith:
Nee, niet echt. Een bezettingswisseling is nooit leuk maar we zijn daar vrij snel weer bovenop gekomen dus dat had verder geen invloed.

 

 

Hebben deze nieuwe bandleden nog intensief aan het schrijfproces deelgenomen, of waren de songs toen al gereed?

 

Judith: Nee, de songs waren al af. We hebben wel onze nieuwe gitarist Chris Henny een solo laten inspelen en toetsenist David heeft de pianopartijen ingespeeld.

 

Zijn er nog specifieke dingen die jullie op het laatste moment hebben toegevoegd aan het album?

 

Judith: De eerder genoemde gitaarsolo van Chris was best wel last minute. Voor de rest hadden we alle partijen klaar. We wisten van te voren wat we allemaal op het album wilde hebben.

 

De meeste fans zullen een nieuw album altijd met het voorgaande vergelijken, denk je zelf dat jullie geluid erg veranderd is sinds het uitbrengen van jullie debuutalbum?

 

Judith: Nee, het is niet een totaal andere sound. Dit album is wel iets progressiever en avontuurlijker dan ‘Hallway of Dreams’ maar het geluid is nog steeds typisch Kingfisher Sky

 

Het album heeft de titel ‘Skin Of The Earth’ meegekregen, waar staat deze titel voor en wat is de achterliggende gedachte hiervan?

 

Judith: De titel van het album hebben we verzonnen toen de nummers al af waren  Er moest toen nagedacht worden over het Artwork en de allesomvattende sfeer van het album. Het figuurlijk door de modder kruipen en het aardse was een rode draad maar ook het herrijzen uit de as door de bandwissels en het jezelf opnieuw moeten uitvinden met het schrijven van een tweede album. Vandaar dat we op het idee kwamen om mij als vrouw uit de aarde opnieuw geboren te laten worden voor een van de foto-shoots.

 

Waar zijn de teksten van de rest van het album op gebaseerd? Kan je me eens wat meer vertelen hoe deze zijn ontstaan en hebben de songs soms nog achtergrond verhalen?

 

Judith: Al bij het begin van het schrijfproces zie ik beelden bij de muziek, dan ga ik verder associëren en komen we op het onderwerp. Dan schrijven we een tekst samen of alleen. “The Attic” is bijvoorbeeld een huwelijk van drie films die ik heb gezien, soms gaan Mythologische verhalen verder in mijn hoofd of gaat het over dingen die ik heb meegemaakt of iemand die ik goed ken. Het doel is dan altijd dat het gevoel integer is..

 

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar je muziek luisteren maar ook je teksten lezen?

 

Judith: Redelijk belangrijk, de tekst en het nummer zijn een geheel en als iemand snapt waar het over gaat kan die gene bepaalde artistieke keuzes in de muziek beter snappen en andersom, het is een wisselwerking, zo ook met het artwork

 

Hoe zou je jullie nieuwe album omschrijven tegenover iemand die nog nooit naar Kingfisher Sky heeft geluisterd?

 

Judith: Ieder nummer is een verhaal waar je even voor moet gaan zitten en er gebeurd op muzikaal vlak zo veel dat je de nummers pas op waarde weet te schatten als je erin bent gedoken en je lekker even laat rondwentelen als een vogeltje in een badje. Als het goed is herken je veel verschillend muzikale invloeden maar laat de stijl zich toch kenmerken door bepaalde consequente keuzes. We gaan nooit voor bombastisch als het geen functie heeft en we houden van  het contrast van het transparante en het zware. Het is oprechte eerlijke muziek die recht uit het hart komt gespeeld door muzikanten die altijd aan het werk zijn om zich te verbeteren en te zoeken, te experimenteren, waar het volgens mij om gaat bij een creatief proces.

 

Hoe kijk je tegen de Nederlandse rock-scene, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Judith: Ik mis over het algemeen avontuur in de Nederlandse rockscene. Er zouden wat meer progressieve bands zoals Porcupine Tree mogen komen.

 

Hoe ziet de toekomst van Kingfisher Sky eruit, zijn er bijvoorbeeld al plannen om uitgebreid te gaan touren?

 

Judith: We gaan proberen zoveel mogelijk te spelen en mensen kennis laten maken met onze muziek. Een internationale release staat ook in de planning.

 

Is er verder nog wat je aan ons of onze lezers kwijt wil?

 

Judith: Bedankt voor de support en hopelijk zien we jullie bij een van onze shows!

 

Bedankt voor je tijd en tot een van de volgende shows!

 

Judith: Graag gedaan!

 

 

Members: 

Ivar de Graaf - Drums

Judith Rijnveld - Vocals

Eric Hoogendoorn - Bassguitar

Daan Janzing - Guitar

Edo van der Kolk - Guitar

George van Olffen – Keyboards

 

Former Members:

Daan Janzing - Guitar

 

Albums:

(2007) Hallway Of Dreams

(2010)  Skin Of The Earth